traducció - translate - traducción

22.10.23

COM MENTEIX EL REI

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Joan Vall Clara / joanvallclara@elpunt.info • 22 d’octubre del 2023
Font: https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2346784-com-menteix-el-rei.html

I com li aplaudeixen i toleren els diaris el falsejament de la història
Els agrada provar de fer entrar el clau per la cabota, i malgrat que ho proven i ho proven, no aconsegueixen tenir-hi la traça que voldrien. La portada dels diaris monàrquics d’ahir de Madrid suava Varon Dandy a raig. Estaven emocionats pel discurs del rei espanyol als premis Princesa d’Astúries, els seus. “Las soluciones vendrán de la unidad, nunca de la división” (El País). “Las soluciones llegarán de la unidad, nunca de la división” (El Mundo). “Las soluciones a los problemas de España llegarán de la unidad, nunca de la división” (ABC). “Las soluciones llegarán de la unidad, nunca de la división” (La Razón). La frase exacta que havia pronunciat era un xic més llarga i tots van coincidir a treure el que era una mentida podrida. Deia: “Son muchos nuestros problemas, y las soluciones llegarán –como siempre ha sucedido y demuestra la historia de España– de la unidad, nunca de la división.” L’ auditori va esclatar en aplaudiments bo i que tothom sap que en la història d’Espanya tots els problemes plantejats d’independència han acabat amb divisió. Cap amb unitat. En els que de moment s’imposa la unitat, el problema continua. El rei dels espanyols no sap història, no sap què diu o ho falseja. Des del 1597 (Països Baixos), fins al 1975 (Sàhara) han arreglat els problemes per la via de la divisió, no de la unitat. Així ha arreglat Espanya més de trenta problemes en quatre continents: Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark

EL COST DE L'AMNISTIA - Hèctor López Bofill

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Hèctor López Bofill • 22 d’octubre del 2023

Si els exiliats són amnistiats, per exemple, tornaran o no a Catalunya i encapçalaran una opció unilateral que concorri a les urnes? Si no ho fessin seria del tot paradoxal que un cicle electoral en el qual per primera vegada els partits independentistes havien obtingut més del cinquanta per cent en vot popular amb el programa de “culminar” el procés acabés sense cap formació política amb representació parlamentària efectivament compromesa amb l’autodeterminació.

És possible tornar a la casella de sortida després d’una dècada de mobilitzacions i de grans majories, d’un referèndum celebrat i guanyat i d’una declaració d’independència? La meva idea és que ni tan sols un control amb mà de ferro dels mitjans de comunicació podrà mai esborrar l’anhel de ruptura que es va manifestar ara fa sis anys i que, aquells que ho han intentat, com els dirigents d’Esquerra Republicana que han practicat un viratge ideològic complet sense deixar-ne constància en l’ideari del partit i comptant amb tots els ressorts del poder, han perdut centenars de milers de vots.

Malgrat que la majoria de quadres no ho vulguin, la classe política catalana es troba, més aviat o més tard, abocada a una nova confrontació. Encara que es concreti un acord que, a banda de l’amnistia, plantegi una reforma estructural de les relacions entre Catalunya i l’Estat, un “acord històric”, no hi ha cap garantia que ni el govern central compleixi amb la paraula donada ni, encara menys, que l’aparell de l’Estat integrat pel poder judicial i les elits del funcionariat acatin amb la fi de la persecució i el respecte pels canvis de fons del sistema polític. Com que l’única manera de consolidar aquesta transformació passa per una reforma de la Constitució Espanyola de 1978 per a la qual cal almenys el concurs del Partit Popular, tot pot ser reversible amb una nova majoria i, encara de forma més expeditiva, amb una intervenció de la jurisdicció constitucional que, com ja va passar amb la reforma de l’Estatut de Catalunya del 2006, enviï la nova comprensió de l’encaix català dins l’Estat a la paperera de la història.

En aquesta tessitura el més prudent, almenys per a les forces catalanes, seria no pactar. Pacte segellat equival a la pèrdua de molts llençols electorals. Si Junts ha mantingut la posició i ERC està en caiguda lliure és perquè els primers s’han mantingut fidels a l’ideal de llibertat nacional que va marcar l’octubre del 2017 mentre que els segons han claudicat en acceptar no sortir del marc de la Constitució Espanyola i, en conseqüència, a no oferir cap projecte col·lectiu de futur per a un poble que ha patit repressió, asfíxia econòmica i aplanament cultural i lingüístic.

Quina és, doncs, l’alternativa al pacte amb el PSOE? La resistència. Persistir a afeblir i blocar la governabilitat d’Espanya i reprendre la tasca de reforçament nacional i de construcció d’estructures d’estat que proporcionin una nova oportunitat de consumar la secessió. Un retorn a la cohesió interna independentista que no passa per gestionar les institucions d’una comunitat autònoma espanyola de règim comú, ni per col·locar quadres que bescanviïn compromisos amb el moviment d’emancipació nacional per una nòmina i una seguretat.

El temps de la seguretat ja fa molts anys que es va evaporar de Catalunya i no tornarà. El sistema de dominació serà implacable i continuarà amb la seva vigilància i el seu càstig. Els conflictes nacionals són el que són (i ja ho hem vist aquests darrers mesos a Ucraïna, a l’Artsakh o a Israel) i encara que els lideratges aspirin a esmorteir el xoc, el xoc acabarà per precipitar-se i per anul·lar tota fantasia d’una revolució política sense sacrificis.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark

18.10.23

Qui té por d’El Born?

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Jaume Ciurana i Llevadot • 18 d’octubre del 2023


Ara fa una colla d’anys, en un dinar en què vaig compartir taula, entre d’altres, amb l’escriptor Baltasar Porcel, el tema de la conversa girà una bona estona sobre què calia fer amb el recinte d’El Born i les restes arqueològiques vinculades a la destrucció borbònica de Barcelona el 1714. Eren, recordem-ho, els anys en què es debatia si calia salvaguardar la ciutat renascuda sota les llambordes o, del contrari, calia arrasar les restes i construir-hi la Biblioteca Central Urbana. Porcel, brillant i sorneguer, dirigint-se a un regidor socialista li digué, més o menys amb aquestes paraules: “No sé per què us oposeu a la conservació de les restes, si els vostres líders estarien contents de preservar-les i, a l’entrada, posar-hi una placa que digués: «Aquí se fundó España.»”
Aquesta anècdota em serveix per recordar, ara que es torna a parlar d’aquest espai a propòsit de la decisió del govern municipal del PSC d’eliminar-ne la direcció i d’integrar-lo al Museu d’Història de Barcelona (Muhba), que el desmantellament premeditat, volgut i mil·limètricament executat d’El Born va començar de facto ara fa més de vuit anys, a finals del 2015, però ha estat latent des del mateix moment en què es va decidir preservar-ne el subsol.
El magnífic impuls que el després MHP Quim Torra va donar a El Born quan n’era el director va situar l’equipament com el que hauria de ser: un jaciment arqueològic extraordinari, un espai patrimonial únic i un equipament cultural urbà amb vocació de capitalitat. Però tot això s’acabà amb l’arribada dels comuns al govern de l’Ajuntament de Barcelona. Des d’aquell moment, l’Ajuntament de la ciutat ha tingut només una obsessió: disminuir, primer, i eliminar, després, l’ànima del recinte.
És difícil imaginar-se una incompetència més gran que la que ha portat El Born de ser el centre patrimonial més visitat de la ciutat a la posició absolutament marginal, perifèrica, que ocupa ara. Només s’entén si es parteix de la base que aquesta és una decisió política que els governs municipals del 2015 ençà s’han obstinat a executar.
Cops de timó en les polítiques, comissionats i directors amics que semblaven escollits expressament per fer invisible allò que les pedres ens diuen. Allò que Albert Garcia Espuche –a qui la ciutat deu, en bona part, la preservació dels 8.000 m² del jaciment urbà més imponent d’Europa– i altres historiadors han documentat de manera excel·lent, exhaustiva i, probablement, com en cap altra ciutat del nostre entorn geogràfic: com era la vida dels barcelonins al segle XVIII i l’impacte que la guerra de Successió va tenir en les seves vides.
Es deixa esllanguir el centre sense oferir activitats potents, la mediocritat i la boutade s’apoderen dels discursos expositius –recordem l’estàtua del general Franco a la porta– i, és clar, les visites disminueixen. Tanca la llibreria i no es busca cap alternativa. Tanca el servei de restauració i com si se sentís ploure. Nous canvis en la direcció i nous fracassos. S’evita qualsevol activitat que tingui la més mínima relació amb els fets de 1714, es deixa de considerar El Born com un equipament de capitalitat: es deixa de col·laborar amb els municipis del país. La tempesta perfecta. I, ara, nou cop de timó.
Sempre dèiem que El Born havia de ser interessant pel que va passar-hi ara fa 300 anys –el jaciment–, pel que hi va passar ara fa 150 anys –el mercat i la magnífica coberta de ferro de l’edifici projectat per Josep Fontserè– i, sobretot, pel que hi passés ara. En la contemporaneïtat. El Born com a centre cultural actiu, obert, dinàmic, amb una programació atractiva i potent, capaç d’atraure les expressions més dinàmiques de la cultura, el pensament i també –per què no?, com era al segle XVIII el barri de la Ribera i com va ser després el mercat– capaç de generar activitat econòmica al seu entorn diversificant el monocultiu d’apartaments turístics en què s’ha convertit el barri en els darrers anys.
Res, però, no sembla indicar que aquells que amb els seus cops de timó han portat l’equipament contra les roques siguin, ara, capaços de redreçar el rumb.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram Arxu PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark