traducció - translate - traducción

24.2.24

L’heroïna de Santa Margalida - Aina Vives

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

L’Audiencia Nacional espanyola a Madrid EPA.

Aina Vives • 24 de febrer de 2024
FONT: https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2389856-l-heroina-de-santa-margalida.html

A la terra de Joan March i Joan Mascaró –dues figures tan antagòniques, però que foren amics– hi viu una dona a qui li hauríem de posar rostre i nom. Ella és una heroïna o ho hauria de ser. Va arribar d’Àfrica fa anys, el 1996, de llavors ençà viu a Mallorca. Aquesta dona, que es manté en l’anonimat, ha tingut el coratge suficient per anar a demanar la nacionalitat espanyola i fer l’entrevista amb el jutge encarregat del registre civil en català.

L’Audiencia Nacional li ha denegat la nacionalitat i el recurs que han presentat perquè no en sap prou, de castellà, i ells no entren a valorar el coneixement del català. Segons el magistrat, “el coneixement adequat de l’idioma espanyol és una dada de singular rellevància a l’hora de valorar el grau d’integració suficient en la societat espanyola”. Aquesta afirmació la podríem donar per bona si la dona visqués a Palma, on, malauradament, la llengua pròpia va minvant de manera accelerada i on des de les administracions competents no fan res per posar-hi remei, ans al contrari, aplanen el camí per fer viable la seva erradicació. La dona en qüestió viu a Santa Margalida, en un poble ubicat al Pla de Mallorca on, probablement, si parles en castellà no t’integraràs mai. Aquesta és la sort que encara tenen alguns pobles de la Part Forana, la ciutadania es relaciona amb la nostra llengua. La Part Forana és el nom amb què denominam tot el territori de Mallorca que no pertany a Palma.

Record que la meva padrina Reieta, li dèiem pel malnom, no sabia parlar castellà, i com ella molts mallorquins, i no el necessiten. Recorr a la memòria perquè el tribunal també ha remarcat que la nacionalitat espanyola és “la màxima expressió jurídica de la integració d’una persona a una comunitat estatal”. Ella, la padrina Reieta, era ben pollencina i estava ben integrada. El fet és que perquè hi hagi una integració, primer hi ha d’haver un respecte, i aquest respecte cap a les nostres arrels catalanes fa urticària a molts dels que ocupen càrrecs de poder, també a Mallorca.

Sempre he pensat que la barrera d’entrada d’un país hauria de ser el coneixement de l’idioma, de la seva cultura en definitiva. No el poder econòmic. Ni l’ús que en facin d’una persona, hem refereix als esportistes. Més de cent esportistes han estat nacionalitzats per carta de naturalesa des de l’any 2000. El 2023 van rebre el passaport espanyol el futbolista Robin Le Normand, la jugadora de bàsquet Megan Guftason o l’atleta Majida Maayouf, que va batre el rècord nacional en l’última marató de València, per citar alguns noms. Cada esportista té les seves pròpies circumstàncies i, per tant, no totes les nacionalitzacions per carta de naturalesa són iguals, encara que el procediment sigui el mateix. Les seves qualitats esportives són el requisit, no la llengua. Posem per cas Lorenzo Brown, jugador de bàsquet estatunidenc que no havia trepitjat cap camp de bàsquet espanyol i li donaren la nacionalitat.

Què passaria si l’heroïna de Santa Margalida fos una estrella del futbol femení africà i només parlàs en català? Li donarien la nacionalitat espanyola?

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark

Vicent Ventura, 100 anys - Josep-Lluís Carod-Rovira

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC


Vicent Ventura, 100 anys R. BUCH.

Josep-Lluís Carod-Rovira • 23 de febrer de 2024
FONT: https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2387709-vicent-ventura-100-anys.html

Vicent Ventura i Beltran va néixer el 26 d’abril de 1924 a Castelló de la Plana, en el si d’una família modesta. El pare, sastre i carlí militant, era originari de l’Alt Millars, comarca de predomini castellanoparlant, i la mare d’Almassora (Plana Alta). Com a reacció a l’opció política paterna, Ventura passà fugaçment per la Falange i, influït per Dionisio Ridruejo, abraçà l’antifranquisme. Havent fet de periodista a València i conegut Joan Fuster, ja plenament immers en el valencianisme nacional, el 1962 acudí al IV Congrés del Moviment Europeu a Múnic i hagué d’estar-se uns quants mesos exiliat a París. Tornat al país, s’establí un temps a Dénia, desterrat forçós de València. Fundà l’agència de publicitat Publipress, començà a col·laborar a Levante, La Vanguardia Española i, ja fora del país, Madrid i Informaciones. Amb els anys, escriví també a l’Avui, Serra d’Or, Canigó i València-fruits. En aquest darrer mitjà, fundat el 1962, un setmanari hortofructícola que encara surt, Ventura obria escletxes democràtiques entremig de l’espessor blindada de l’anàlisi econòmica i defensava la integració europea. Va ser un dels fundadors del Partit Socialista Valencià (PSV), el 1964, amb Eliseu Climent, Joan J. Pérez Benlloch, Alfons Cucó, Valerià Miralles, Francesc Candela, Josep Lluís Blasco, Ricard Pérez Casado, Alfons Cucó, Josep Vicent Marquès i Vicent Álvarez, noms emblemàtics del valencianisme polític. Amb l’incombustible Enric Tàrrega organitzà el sindicat Comissions Obreres al País Valencià i, desaparegut el PSV, el 1974 contribuí a fundar el Partit Socialista del País Valencià, que acabà abandonant en ser integrat al PSOE, formació que es negà a dirigir al País Valencià, en contrast amb altres companys amb més pressa personal que encert polític. Defensava un socialisme democràtic d’arrels nacionals, amb idèntica passió per l’exportació de la taronja i la normalització de la llengua.

Des de llavors, la seva vinculació amb sigles fou menys sòlida, i se significà, en canvi, com a constructor de mentalitats, amb el seus articles i conferències, i amb llibres com Política per a un país (1977), resposta constructiva, nacional i europeista a Un país sense política (1976), de Joan Fuster. Denuncià les derrotes col·lectives de la Transició i fustigà la indigència moral i la perversió política que institucionalitzaren la irracionalitat, al sud de Vinaròs. El 1983, al costat de Josep Lluís Albinyana, Josep Lluís Blasco, Doro Balaguer, Gustau Muñoz i Jaume Lloret, impulsà una coalició electoral entre el Partit Nacionalista del País Valencià i l’Agrupament d’Esquerra del País Valencià, que, més endavant, esdevindrà Unitat del Poble Valencià. Candidat de la candidatura europea Esquerra dels Pobles, el 1987, no arribà a ocupar l’escó que per acord li corresponia. A mesura que anava fent-se gran li arribaren reconeixements i homenatges: el 1990 la Societat Coral el Micalet li concedí el Miquelet d’Honor, el 1995 rebé la Medalla de la Universitat de València i, el 1997, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi i, l’any següent, universitats i sindicats instituïren el premi d’actuació cívica que duu el seu nom. El 1994 s’inaugurà el Centre de Formació d’Adults Vicent Ventura, lligat a Comissions, que el 2019 passà a ser públic. Publicà també El País Valencià (1978) i A. Beltran edità el llibre d’entrevistes Vicent Ventura. Converses amb un ciutadà (1993), avui ja introbables. Després de la pèrdua de la muller, Marina, va anar morint també, lentament, per a la cosa pública.

Cara-rodó, calb i barbablanc, amagat rere unes ulleres riques en diòptries que et desorientaven en voler situar-li l’abast de la mirada, tenia aquella bonhomia típica de les persones de físic generós i, agermanats amb un bon whisky, l’interès de la seva conversa era assegurat.

El vaig conèixer a Prada, ja fa dècades, i havíem compartit actes polítics, conferències, debats i sopars diversos, amb sobretaules inacabables, parlant de la nació compartida. Pujava a Tarragona sempre que li ho demanava, amb la sola exigència d’un llit gran on encabir còmodament la còrpora, i, el 1980, va tancar la llista tarragonina de Nacionalistes d’Esquerra que jo encapçalava. Mort a València, el 25 de desembre de 1998, ens manca encara la biografia rigorosa d’un nom icònic, compromès amb el país, la nostra gent i la nostra cultura.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark

9.2.24

Si haguéssim fet Feijóo president, tot això no passaria - Carles Puigdemont

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC


Quan el meu partit va decidir votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez com a primer ministre espanyol i permetre una altra legislatura amb un govern d’esquerres a Espanya era perfectament conscient d’algunes de les conseqüències negatives que això comportaria. Algunes d’elles les vaig anticipar als meus interlocutors polítics, que em miraven incrèduls.

No vaig haver d’esperar massa temps. El dilluns 6 de novembre de 2023 era el dia que inicialment havíem escollit fer públic a Brussel·les l’acord subscrit entre el meu partit i el PSOE que permetria la investidura de Pedro Sánchez. Aquell mateix dia, ni abans ni després, sinó justament aquell 6 de novembre, el jutge de l’Audiencia Nacional espanyola García-Castellón decideix investigar-me per un delicte de terrorisme. El cas en el qual ara se’m persegueix com a terrorista estava aturat des de feia uns anys; no s’havia procedit a cap diligència ni s’havia pres declaració a ningú de la suposada trama terrorista que va organitzar el 2019 les protestes ciutadanes contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol que condemnava líders polítics i socials catalans a un conjunt de 100 anys de presó. El fet que el jutge decidís despertar el cas el mateix dia que s’havia d’anunciar l’acord polític d’investidura no és una casualitat, perquè des de fa anys se sap –i lamentablement s’accepta com a cosa inevitable-- que alguns magistrats coordinen les agendes judicials amb les polítiques.

Que García-Castellón és un jutge extremadament amable amb el PP ho descriu el seu currículum i també les seves decisions. La seva persecució contra Podemos i Pablo Iglesias per una suposada trama de finançament il·legal i blanqueig de capitals passarà a la història dels manuals de lawfare, també en el de la impunitat judicial per cometre abusos i convertir les dèries ideològiques i religioses personals en croades judicials per salvar Espanya de rojos i separatistes. 

Durant les setmanes posteriors, el debat polític a Espanya es va tensar i crispar fins a nivells inimaginables. La investidura de Pedro Sánchez i la tramitació de la Llei d’Amnistia va desencadenar una dura reacció de la dreta i la ultradreta, amb manifestacions setmanals, assetjament a les seus del Partit Socialista i crides a la desobediència. Algunes d’aquestes manifestacions van ser violentes, i algunes d’aquelles crides eren clarament colpistes. La dreta europea va posar-se a disposició de l’estratègia del PP i va decidir involucrar el Parlament Europeu en el debat d’una llei nacional que encara s’havia d’aprovar, i convertir la compareixença de Pedro Sánchez, aleshores president de torn del Consell de la UE, en un espectacle vergonyós.

Tota aquesta reacció no es produeix per generació espontània. Quatre dies abans que el jutge García-Castellón decidís investigar-me com a terrorista, l’expresident espanyol José María Aznar feia un pronunciament en què la instigava sense complexos: «Qui pugui parlar, que parli; qui pugui fer, que faci; el qui es pugui moure, que es mogui. Cadascú en la seva responsabilitat ha de ser conscient en la situació en què ens trobem». Aznar és el màxim referent de la veritable dreta poderosa espanyola. Vull dir la dreta econòmica, la judicial i la mediàtica. Les seves paraules van trobar resposta diligent en els tres fronts d’influència. García-Castellón va correspondre immediatament, la premsa conservadora va desencadenar una campanya ferotge mentre els representants empresarials –i de l’església també-- es continuaven mobilitzant contra el projecte de llei d’amnistia.

L’ofensiva encara s’havia d’agreujar. El dia 30 de gener passat, el Congrés espanyol havia de debatre i aprovar la llei d’amnistia. En una altra d’aquestes gens casuals coincidències d’agendes, un jutge de Barcelona, conegut per la seva animadversió al procés d’independència, decideix reactivar un cas que ja havia arxivat, i em pretén acusar del delicte de traïció a la pàtria per haver complotat amb espies russos ni més ni menys que la desestabilització de la Unió Europa. En qüestió de setmanes, he acumulat dos dels delictes més severament castigats del codi penal espanyol --terrorisme i altra traïció-- que en més de sis anys ningú no havia advertit. Sis anys en què no han parat de vigilar-me, d’espiar-me i de perseguir-me, i només s’adonen que sóc un terrorista i traïdor a la pàtria precisament fa unes setmanes, coincidint amb un dels acords polítics més rellevants que s’han produït des de la mort de Franco.

La construcció del cas sobre l’anomenada trama russa guarda força similituds amb la construcció de la teoria de la conspiració en els atemptats de l’11M de Madrid. Durant anys –encara hi ha gent que ho pensa-- es va alimentar la idea que els atemptats havien estat obra d’ETA –el mateix José María Aznar va trucar a mitjans de comunicació per assegurar-ho, quan tots els indicis ja apuntaven al jihadisme-- amb la voluntat de perjudicar les expectatives electorals del PSOE i beneficiar les del PP. La quantitat de literatura periodística i suposats informes d’experts adreçada a sembrar el dubte sobre què havia passat realment va ser espectacular, colossal. Poques vegades s’han destinat a alimentar aquesta falsedat tantes hores de ràdio i televisió, tanta lletra impresa i tanta rumorologia en les xarxes socials de l’època com en aquella ocasió.

El modus operandi és el mateix. Es fabriquen conclusions a partir de fets que no tenen relació entre si. Es crea suficient versemblança perquè algú acabi comprant una mercaderia avariada i la posi en circulació degudament presentada com a investigació independent, i sempre hi ha un jutge al qual, també casualment, van a parar les causes. La bola es va fent gran, es va retroalimentant i es fa impossible d’aturar, fins que un dia punxi.

En aquesta estratègia s’ha arrossegat també un Parlament Europeu convertit cada dia més en una caixa de ressonància de les estratègies partidistes de les delegacions nacionals, enlloc de vetllar per la democràcia, els drets fonamentals, la igualtat entre tots els ciutadans de la Unió. El PP espanyol ha aconseguit imposar els seus estàndards a la majoria conservadora europea, i és una notícia funesta per al futur de la Unió. Però d’això ja tindrem temps de parlar-ne.

La lleugeresa amb què s’ha tractat tot l’afer rus és espantosa. Em preocupa profundament, perquè no veig una manera més eficaç per arribar als objectius de Putin de dividir i debilitar la UE que posar la credibilitat de les institucions europees al servei d’estratègies de destrucció d’adversaris polítics fent servir mètodes impropis d’una democràcia.

No ha existit cap trama russa ni cap connivència amb el règim de Putin, en cap sentit. Ningú no trobarà en les meves decisions, en les meves declaracions, llibres i conferències, votacions... res que es pugui interpretar en aquest sentit. Han passat prou anys i he llegit prou a Cioran i Kundera com perquè qui s’hagi pres la molèstia de saber la meva opinió sobre el règim de Putin –abans i ara-- n’hagi tret una conclusió inequívoca. Lamentablement, això demana un esforç massa gran que desmentiria el titular fàcil.

No tinc cap dubte que als països de la Unió Europa hi ha agents d’informació de molts països hostils, Rússia inclosa. Espero que també passi al revés. I tampoc no dubto que aquests agents recullen informació i que les cancelleries analitzen la situació política des de la seva perspectiva i els seus interessos. Desconec completament quina és l’estratègia russa en relació amb el conflicte històric que Catalunya té amb Espanya, més enllà de les seves declaracions oficials a favor de la unitat d’Espanya. Com també desconec la de la resta de països del món, més enllà també de dir el mateix que ha dit Rússia. Tanmateix, si mai algú de fora hagués pensat de fer-nos servir per erosionar la Unió Europea, hauria fracassat. No ha passat, i no deixaríem mai que passés. El procés d’independència de Catalunya té unes arrels històriques i ve de molt lluny en el temps, però no en la geografia. Vull dir que no cal anar fins als Urals per trobar les raons que l’impulsen.

El que alimenta desencadena el procés d’independència de Catalunya no és cap potència enemiga. Els milions de persones que cada any s’han manifestat per demanar votar, no els han mogut els russos. Rere la reforma de l’estatut d’autonomia no hi havia els russos. Tampoc en el resultat de les votacions a les eleccions catalanes que any rere any han donat la majoria independentista al Parlament de Catalunya han estat manipulades pels russos. Ni la tenacitat amb què les institucions i el poble de Catalunya vam organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. Probablement a certs sectors de l’Espanya més nostàlgica i més orgullosa li convé més explicar que no els vam derrotar els catalans, gent normal, del carrer, degudament organitzada, sinó que de no haver estat pels espies russos infiltrats, Espanya hauria aturat el referèndum.

Em sap greu per als qui han comprar aquest relat, però les coses no han anat mai així.

Sabem molt de guerra bruta, i sabem que qui més ha interferit en la democràcia espanyola han estat precisament la policia patriòtica, els jutges patriòtics i la corrupció sistèmica del PP. Aquí el Parlament Europeu trobaria motius molt fonamentats per expressar profunda preocupació, perquè hi ha alguns dels seus diputats espanyols que hi tenen una gran responsabilitat. Hi ha qui té por i calla. N’hi ha que no ho hem fet ni ho farem, per més problemes que ens busquin. Els recomano l’article que ha publicat la periodista Elisa Beni a Eldiario avui, dia 8 de febrer, titulat «Da bastante miedo»; entendran quin sentiment hi ha ara mateix en diversos sectors de la societat espanyola, no necessàriament independentistes ni aliats. «Fa por –escriu Beni-- poder confiar tan poc en un sistema que és capaç de crear pinces jurídico-mediàtiques per forçar procediments per delictes inexistents o artificialment inflats. Això és el que em fa por a mi, i a tanta gent que sap encara que prefereixi no ficar-se en embolics».

Lluitaré per punxar aquesta bola indecent, i perquè totes les anomalies d’aquest procediment aflorin. Tant de bo el Parlament Europeu i Espanya puguin menar una investigació independent de veritat, amb relators que no tinguin interessos partidistes ni nacionals. Sense apriorismes ni prejudicis. Dubto que en siguin capaços, perquè aquí no interessa la veritat sinó el relat.

Hi ha una altra cosa de la qual estic completament convençut. Si el meu partit hagués permès la investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, o hagués impedit la de Pedro Sánchez, tot aquests espectacles s’haurien estalviat. I d’això també en parlarem quan toqui. Com en la «trama russa», tot se sabrà.

Carles Puigdemont i Casamajó

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark

3.2.24

Estudiant català del sud al nord - Alà Baylac-Ferrer

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC


Estudiants de la Universitat de Barcelona, al pati de la Casa dels Països Catalans, la facultat de català de la Universitat de Perpinyà.


Alà Baylac-Ferrer • 3 de febrer de 2024

L’Institut Franco-Català Transfronterer, IFCT, o sigui la facultat de català de la Universitat de Perpinyà, rebia el mes de desembre estudiants sud-catalans acompanyats pels seus professors. El primer grup el formaven una quarantena de joves de la Universitat de Barcelona, en grau de filologia catalana, amb els seus professors de dialectologia i de sociolingüística, Pilar Perea i Emili Boix. Venien a estudiar in situ la situació de la llengua catalana al nord de l’Albera. Després d’una sessió de treball a la Casa de la Generalitat a Perpinyà on van intercanviar amb l’escriptor Joan-Lluís Lluís i en Rémy Farré, estudiant de màster de català i encarregat del Servei de la Llengua Catalana a la Universitat de Perpinyà, els estudiants barcelonins van poder sentir els exposats de Mercè Pujol, vicepresidenta de recerca de la Universitat de Perpinyà, i meu, en què vam detallar el marc històrico-legal de la llengua catalana al si de la França, primer monàrquica i després republicana, i la situació sociolingüística actual d’una llengua minoritzada però que entén encara un 61% dels habitants de Catalunya Nord, i que sap parlar un 35%. L’ús, com al sud de la frontera, ja és un altre tema...

Dos dies més tard, eren una dotzena d’estudiants gironins d’espanyol i català que portava la seua professora de lingüística, Carla Ferrerós, per una visita d’estudi a l’IFCT. Mitjançant tallers de treball en els quals participaven estudiants gironins –els investigadors– i estudiants perpinyanesos –els informants–, es van portar a terme una sèrie d’enquestes destinades a avaluar la variació dialectal del català septentrional i mesurar l’evolució del model de llengua entre els joves catalanoparlants.

En els dos casos, els professors es van declarar satisfets d’aquesta feina de terreny, tant per la coneixença directa de Catalunya Nord i dels estudis catalans de la Universitat de Perpinyà com pels contactes personals i els intercanvis “professionals” entre catalans del nord i del sud.

Aquest tipus de col·laboracions no solament són útils, sinó que s’haurien de considerar indispensables per a una normalització de les relacions intercatalanes, però també per assolir un nivell més precís i més complet dels coneixements en el camp de l’estudi de la llengua catalana. En aquest sentit, l’IFCT i el Departament de filologia catalana de la Universitat de Girona han obtingut enguany un Microprojecte de l’Espai Català Transfronterer (atorgats pel Consell departamental de Perpinyà i la Generalitat de Catalunya) per posar en comú continguts i pràctiques dels professors i estudiants de màster de català. Una primera trobada va tenir lloc el mes de juny passat a Perpinyà, i altres seguiran al llarg de 2024. A més a més, el projecte inclou l’estudi d’un apropament entre els màsters de català de Girona i Perpinyà amb vista a un procés d’integració entre les dues formacions. La iniciativa encaixa amb les actuals discussions entre les universitats de Perpinyà i Girona per a l’establiment d’un acord marc que permeti facilitar les dobles diplomatures.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark

La fetor de les clavegueres - Pere Bosch i Cuenca

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC


Pere Bosch i Cuenca • 3 de febrer de 2024

L’endemà de la Diada del 2012, el govern espanyol va posar en marxa l’operació Catalunya

11 de setembre del 2012. Més d’un milió i mig de ciutadans i ciutadanes omplen els carrers de Barcelona. Al capdavant, una pancarta enorme deixa clar el mòbil dels manifestants: “Catalunya, nou estat d’Europa.” Les dades facilitades aquella mateixa nit per la Guàrdia Urbana confirmen que es tracta d’una de les manifestacions més massives que s’han fet mai al nostre país, només comparable a una altra Diada, la del 1977. El clam de la gent, tal com reconeixeran l’endemà bona part dels mitjans de comunicació, és inequívoc. Aquella mateixa nit, Carme Forcadell, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, l’entitat convocant, proclama solemnement que “el 12 de setembre, el govern haurà de començar a treballar per la independència de Catalunya”.

Artur Mas, aleshores president de la Generalitat, no trigarà a reaccionar. La setmana següent es reuneix amb el president espanyol per negociar una proposta de pacte fiscal per a Catalunya. El cop de porta de Madrid és contundent. Pocs dies després, el 27 de setembre, el Parlament aprova una moció en què es demana que “el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura”. El document té el suport de CiU, ICV-EUiA, ERC, SI, DC i un diputat del PSC, Ernest Maragall. En el discurs del debat de política general, Mas expressa el convenciment que el govern que surti de les eleccions ha de permetre exercir el dret a l’autodeterminació. El gir que ha fet la política catalana és copernicà, i, a partir d’aleshores, res no tornarà a girar de la mateixa manera.

Just l’endemà d’aquella Diada històrica, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, comença a moure fils per aturar el moviment. I no dubta a utilitzar tots els mecanismes al seu abast, ja siguin legals o no. Es recopila informació o es construeixen expedients, ja parteixin de rumors o directament de falsedats; s’utilitzen dades confidencials, en alguns casos extretes directament del Ministeri d’Hisenda; es fan servir sense manies recursos públics o fons reservats; es filtren els informes falsos a la premsa o s’introdueixen en causes judicials, i, en cas que es descobreixi la falsedat, se n’intenta esborrar qualsevol rastre. El seguiment de les reunions o converses entre el ministre i els seus col·laboradors, les notícies aparegudes pocs dies després al diari El Mundo (que es converteix en el butlletí oficial de la trama) i les denúncies presentades als tribunals deixen ben clar el modus operandi i posen de manifest que la fetor no només prové de les clavegueres del Ministeri de l’Interior, sinó que abasta el govern i el Partit Popular.
A banda de Jorge Fernández Díaz, en la trama s’implica a fons el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, el número 2 del ministeri. Tots dos comparteixen una causa judicial oberta, però no pas per aquest cas. Demanen per a ells 15 anys de presó per un altre cas de corrupció política i policial, l’anomenada trama Kitchen, que inclou l’eliminació de proves sobre el finançament irregular del Partit Popular. A banda d’ells dos, també hi participa Eugenio Pino, director adjunt operatiu (DAO) de la Policía Nacional; Enrique García Castaño, cap de la Unitat Central de Suport Operatiu; José Luis Olivera, cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF); Marcelino Martín Blas, cap d’assumptes interns (la unitat que, paradoxalment, ha de vetllar per la integritat dels agents); la brigada general d’informació, especialment la de Barcelona, i l’excomissari José Manuel Villarejo, un servidor tan zelós a l’hora de complir i anotar les ordres dels seus superiors com incontinent per airejar-les públicament. De fet, les agendes i els àudios que se li han interceptat han estat una de les principals fonts que han permès ratificar algunes informacions.

En conjunt, en aquesta trama, que el mateix Villarejo bateja com a “operació Catalunya”, hi ha implicada bona part de la cúpula policial.

De manera més puntual, també hi participa algun col·laborador extern, com ara l’agent Jean Michel Pillon, alt càrrec de duanes francès, que arribarà a embutxacar-se fins a 50.000 euros dels fons reservats de l’Estat a canvi de proporcionar un compte fals a la policia patriòtica que servirà per acusar l’alcalde de Barcelona de tenir diners a Suïssa i Andorra. I Javier de la Rosa, un empresari condemnat pel cas Kio i que, segons els àudios de Villarejo, té molta informació dels Pujol, que han fet negocis i dels comptes a l’estranger. Segons el comissari, hauria cobrat “quatre quilos” per la informació que proporciona. Un altre dels participants esporàdics és Victoria Álvarez, que aconsegueix treure rèdit de l’animadversió que sent per la seva exparella Jordi Pujol Ferrusola, fins al punt de viure amb càrrec als fons reservats de l’Estat, i fins i tot la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. Una setmana després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut i pocs dies abans de la manifestació del 10 de juliol, Sánchez-Camacho es reuneix amb Victoria Álvarez en un restaurant que es farà popular més enllà de la seva oferta gastronòmica, La Camarga. L’ex de Jordi Pujol Ferrusola li va revelar que s’havien fet enviaments de diners de la família Pujol a entitats bancàries d’Andorra i la va traslladar al Ministeri de l’Interior, que la va mantenir congelada fins que CiU va fer el salt definitiu cap al sobiranisme.

El ministre ho vol controlar tot, i, des del primer moment, adverteix els seus subordinats que l’han d’“informar primer”. Si convé, però, també s’arremanga i truca directament –o s’hi reuneix– a altres participants en la trama, com ara el cap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Jorge Fernández Díaz es conjura per mantenir tota aquella operació en el màxim hermetisme. En una reunió que manté el 16 de desembre del 2014 amb el comissari José Manuel Villarejo i el director adjunt operatiu de la Policía Nacional, Eugenio Pino, el ministre es mostra lapidari: “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió hagi existit.” Es tracta, talment, del silenci d’ofici que han d’assumir els membres de l’Opus Dei, del qual forma part.

En una altra conversa, en aquest cas amb el jutge Daniel de Alfonso, confessa: “El president del govern ho sap.” Fernández Díaz no va per lliure. Puntualment, remet bona part de la informació que li arriba al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que la rep en sobres tancats a través dels seus escortes. També n’està al cas la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal. Els uns i els altres no dubten a utilitzar tots els aparells de l’Estat i els mecanismes al seu abast per aturar l’independentisme, convertit en el principal enemic polític, i també per encobrir i obstruir la investigació sobre els seus casos de corrupció.

Cinc setmanes després de la reunió amb què hem iniciat aquesta història, comencen a arribar a la taula del ministre les primeres “notes informatives”. Una de les primeres, que han donat a conèixer conjuntament els diaris La Vanguardia i ElDiario.es, porta la data del 18 d’octubre del 2012. La signa el comissari José Manuel Villarejo i comença amb una valoració en què es fa difícil saber si el signant hi posa, com s’acostuma a dir, més pa que formatge, o bé si es correspon amb la realitat. Villarejo explica que s’ha topat amb una “dificultat extrema” a l’hora de recollir informació, atès que “tothom es resisteix a col·laborar i actuen amb un codi de silenci”. Per tal d’emfasitzar aquest suposat “codi de silenci”, el comissari utilitza un símil ben il·lustratiu i fa referència a les “societats de complicitat mafiosa com Sicília”.

En aquesta primera nota apareixen els primers treballs de Villarejo (“temes”, els anomena). Es tracta d’un resum d’algunes causes judicials en marxa, que hom vol reactivar. La primera és la del Palau de la Música, en la qual no només s’investiga el saqueig de la institució a mans de Fèlix Millet sinó també la participació de l’antiga CDC en el cobrament de comissions a través de la institució. Pocs dies després d’aquell informe, dos alts càrrecs policials es reuneixen amb el fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, per demanar-li que s’escorcolli la seu del partit. Les pressions també provenen del cap de l’Oficina Antifrau, tal com va desvelar al seu moment El Punt Avui. Les maniobres, en aquest cas, no aconsegueixen el seu objectiu, perquè el fiscal de torn rebutja les pressions.

En aquell informe també es recuperen casos de vint anys enrere, com ara una instrucció d’un jutjat de Tarragona centrada en uns fets en què participava una empresa en la qual havia treballat Artur Mas, però que eren posteriors al seu pas per l’empresa. Tot i això, l’autor de l’informe no té gaires manies a l’hora d’afirmar que molts milions generats en aquella compravenda havien anat a parar “a comptes de Liechtenstein a nom de diversos dirigents polítics, entre els quals, A.M. (Artur Mas) i el seu pare”. La notícia apareix pocs dies després al diari El Mundo, un dels principals canals de difusió de les informacions que es generen des del Ministeri de l’Interior. Fa pocs dies, el digital El Nacional ha donat a conèixer una comunicació del servei executiu de la comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries del Ministeri d’Hisenda (aleshores, encapçalat per Cristóbal Montoro) en què aquest organisme informava falsament els seus homòlegs de Liechtenstein. Concretament, els comunicava que investigava l’expresident Pujol i el seu primogènit “des del 2013”, tot i que en aquest període de temps mai n’havia fet arribar cap sospita o evidència a les autoritats judicials. Malgrat la falsedat de les informacions, que tenen origen en l’informe del 18 d’octubre del 2012, a la taula del ministre continuen arribant nous documents amb regularitat.

Entre els objectius de l’operació Catalunya, hi ha dirigents i exdirigents de Convergència, però també d’ERC, com ara Oriol Junqueras. En una nota informativa que va donar a conèixer el diari Ara, Villarejo explica que un informador li ha comunicat que la casa familiar de qui aleshores era alcalde de Sant Vicenç dels Horts envaeix l’espai públic i ho qualifica com un exemple d’“abús” de poder. També hi ha com a objectiu el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a qui s’intenta implicar en un cas de tràfic de drogues, i el president del Barça, Sandro Rosell, que acabarà en presó preventiva durant 21 mesos. En l’anomenat “grup de suport de tractament de la informació”, apareixen un munt d’investigacions policials, bona part de les quals veritables nyaps, com ara sobre un “sistema de finançament irregular d’ERC a través de l’exmagistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Eduard Bajet Royo”, o bé una suposada denúncia del president de la Cambra de Comerç Catalunya-Israel, que volia denunciar “que ha pagat viatges a Israel a Artur Mas”, i fins i tot una suposada trama de corrupció en les obres de la Sagrada Família.

El ministre s’implica de valent en el cas de Xavier Trias i es reuneix fins a dues vegades amb el cap de l’Oficina Antifrau per parlar-ne. En una d’aquestes converses, que es produeix el 16 d’octubre del 2014 i que fa anys va donar a conèixer el diari Público, Daniel de Alfonso comunica: “M’ha arribat aquesta informació, però no la tinc contrastada. T’ho dic, no t’ho anava a dir. M’han dit que Xavier Trias té un compte a l’estranger amb uns 12 milions d’euros.” Fernández Díaz es mostra complagut per la informació i sentencia que “és demolidor per a ell [Xavier Trias]”. El cap de l’Oficina Antifrau no només exerceix de confident, sinó que assessora el ministre i es mostra partidari “de donar el cop quan el cop pugui posar fi a l’animal”.

El “cop” es dona pocs dies després, concretament el 27 d’octubre, quan el diari El Mundo dona l’exclusiva: “Investiguen un compte de 12,9 milions de Xavier Trias a Andorra.” Des del ministeri no només es proporciona la informació, sinó que es pressiona alguns mitjans de comunicació per tal que se’n facin ressò. Poques hores després, l’alcalde de Barcelona aconsegueix demostrar que es tracta d’una informació falsa, i, a més a més, d’un autèntic nyap. Quan es descobreix la mentida, el ministre fa l’orni i, en una intervenció al Congrés, explica que la policia ha investigat el compte de l’alcalde de Barcelona i que les conclusions s’han fet arribar a la fiscalia anticorrupció, unes afirmacions amb què reconeix que no s’ha actuat sota cap manament judicial. El ministre, a més a més, també ha rebut un informe, fabricat dies després de la publicació de la notícia a El Mundo, en el qual es reconeix que no es disposa de cap prova sobre l’existència del compte.

Fa anys que es coneixen moltes de les peces que formen el trencaclosques de l’operació Catalunya. I, en un primer moment, bona part dels partits polítics espanyols van mirar cap a un altre costat, o fins i tot van alimentar els dubtes sobre algunes informacions difoses per la premsa que col·laborava en la trama, tal com va passar amb els suposats comptes de Xavier Trias. Ara, però, el PSOE sembla disposat a arribar fins al final, ja sigui perquè l’aritmètica parlamentària l’obliga a fer-ho o perquè ha descobert que disposa d’una arma llancívola de primer ordre contra el seu rival polític, el Partit Popular. Fa pocs dies, el president espanyol, Pedro Sánchez, va defensar que s’arribés “fins a les últimes conseqüències en l’aclariment d’un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país”. El cap de l’executiu espanyol també va assegurar: “Des que nosaltres vam arribar al govern, no es fan servir aquestes palanques de l’Estat per a res, excepte per garantir la seguretat dels ciutadans.” En tot cas, cal recordar que el govern encapçalat per Pedro Sánchez, a través del Centro Nacional de Inteligencia, va ordenar espiar líders independentistes, en molts casos sense ni tan sols un manament judicial.

Per la seva banda, des del Partit Popular s’ha fet pinya i s’ha intentat tapar-ho rere la cortina de l’amnistia. I fins i tot hi ha hagut qui ha justificat sense manies l’operació Catalunya. La més contundent de tots, com acostuma a succeir, ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que en la seva particular cursa per ocupar la vacant que deixi Alberto Núñez Feijóo, va deixar anar: “Totes les eines per protegir l’Estat em semblen bé.” I hi va afegir que “s’està intentant canviar el relat per tal que els independentistes acabin sent els herois”. Un altre baró que s’ha afegit a la cursa de despropòsits ha estat el d’Aragó, Jorge Azcón, que va afirmar que als sobiranistes “se’ls havia espiat poc”. Entre els populars, una de les poques veus discordants ha estat el seu representant a Catalunya, Alejandro Fernández. En una piulada que va fer l’endemà mateix de les informacions publicades a La Vanguardia i Eldiario.es, el líder popular es mostrava contundent: “La unitat d’Espanya es defensa amb idees i amb la llei. Tota la llei, però només la llei. Pastelejar amb Pujol de dia i amb Villarejo de nit és perjudicial per a Espanya. I jo ho rebutjo categòricament.”

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, va dir en una piulada que “més enllà de donar explicacions, els seus màxims responsables polítics hauran de respondre pels seus crims”. De moment, els intents perquè la trama de l’operació Catalunya respongui davant els tribunals de justícia ha estat estèril, i, a hores d’ara, les esperances semblen concentrades en la comissió d’investigació oberta al Congrés a instàncies de Junts i del PNB. A banda d’aquesta via política, en clau judicial només s’ha obert una petita escletxa.

Fa pocs dies, el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeras, va decidir obrir diligències per aclarir si el Ministeri de l’Interior va ordenar investigar el seu predecessor, Martín Rodríguez Sol, que havia intentat obrir una investigació sobre els dossiers amb informació falsa que el Ministeri de l’Interior, encapçalat per Jorge Fernández Díaz, va fer arribar als diaris afins sobre els suposats comptes en paradisos fiscals d’Artur Mas i Jordi Pujol. La justícia, finalment, s’ha mogut, encara que només sigui per defensar un jutge i no pas la resta de víctimes de la guerra bruta.

16 de novembre del 2012
Des del primer moment, el diari ‘El Mundo’ es converteix en el butlletí oficial del govern del Partit Popular, sempre disposat a publicar els informes generats des del Ministeri de l’Interior. Nou dies abans de les eleccions catalanes, el rotatiu deixa anar una primera bomba de rellotgeria: “La policia vincula comptes a Suïssa de Pujol i Mas amb la corrupció de CiU.”

11 de desembre del 2012
Aquell dia, ‘El Mundo’ tornava a la càrrega i assegurava que “la policia aconsegueix més dades dels comptes de Pujol i Mas a Suïssa”. En l’editorial, a més a més, carregaven de valent contra els mitjans que havien tingut “la frivolitat de titular a la seva portada que l’esborrany de la Udef publicat per ‘El Mundo’ era un «muntatge» i el seu contingut, una sèrie de «rumors falsos». S’hauran d’empassar les seves paraules”.

27 d’octubre del 2014
Onze dies després d’una conversa entre el ministre de l’Interior i el cap de l’Oficina Antifrau que va donar a conèixer ‘Público’, el diari ‘El Mundo’ obria amb un titular que cridava l’atenció: “Investiguen un compte de 12,9 milions de Xavier Trias a Andorra.” Pocs dies després, es va saber que ni Trias havia tingut mai comptes en aquella entitat ni tan sols existia el número de compte.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Pots seguir el Canal de Telegram ARXIU PPCC: https://t.me/arxiu_PPCC

Share/Bookmark