traducció - translate - traducción

2.4.14

LA INTERSINDICAL DELS PAÏSOS CATALANS PARTICIPA A LA XARXA MUNDIAL DELS DRETS COL·LECTIUS DELS POBLES


El Sindicat ha denunciat la situació lingüística a tot el territori dels Països Catalans.


A la foto M.A. Font, Vicent Mauri, Anna Arque, Quim Arrufat...
amb eurodiputats i membres de la Xarxa .
Intersindical Valenciana del País Valencià i STEI Intersindical de les Illes Balears, han participat en l’assemblea general de la Xarxa Mundial dels Drets Col·lectius del Pobles que ha tingut lloc al Parlament Europeu a Brussel·les. Els Sindicats, són dues de les entitats fundadores de la Xarxa.
En l’assemblea de la Xarxa diversos representants han intervingut per informat sobre la situació dels seus països. Han estat presents delegacions de: Kurdistan, Quebec, Escòcia, Catalunya, Galiza, Euskal Herria, Gal·les, Còrsega, Illes Ballears, País Valencià, Bretanya, Friül, Cornuelles, la comunitat Amazing i diverses minories de l’Europa, l’Àfrica i l’Àsia.
M.A. Font, que ha intervingut en l’Assemblea General, en nom de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical Valenciana i STEI, ha informat de la situació de la llengua i l’educació a les tres parts del territori.
M.A. Font i Vicent Maurí, primers per l'esquerra
En la seva intervenció ha denunciat la vulneració dels drets nacionals, socials, culturals i lingüístics. Aquesta es concreta en assumptes com: l’incompliment, per part de l’estat espanyol i dels governs balear i valencià, de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries; el tancament de RTVV i RTV de Mallorca i l’apagada de TV3 al PV i a les Illes; la política recentralitzadora i uniformista que té com un dels seus exponents la LOMCE; la pretensió d’impedir que la nostra llengua siga la llengua vehicular a tot l’ensenyament o la manca o supressió del requisit lingüístic, en alguns territoris, per accedir a les administracions públiques, el maltractament institucional del govern de les illes balears cap a la llengua i la cultura dels formenterencs, mallorquins, menorquins i eivissencs, el tancament de linies en valencià, l'atac al model lingüístic escolar català per part del ministre Wert, les retallades en plantilles de professorat i en programes de suport, les ajudes a les families, retalls en beques i una especial menció a la retallada en el dret a la participació democràtica als centres.
Totes aquestes accions van acompanyades d’unes polítiques socials, que sota l’excusa de la crisi, pretenen recentralitzar l’estat, retallar competències i mantenir l’espoli fiscal. A més, les actuacions de les institucions europees posen en evidència la contradicció que suposa la seua intervenció en matèria econòmica però la passivitat quan l’estat espanyol vulnera els tractats internacionals dels drets humans o lingüístics.
Per això, tant la IAC com la Intersindical Valenciana i l’STEI - Intersindical, consideren important i necessari que la comunitat, els moviments socials i les diverses xarxes internacional tinguin una informació real i objetiva de les polítiques del govern espanyol per coordinar les seves actuacions per acabar amb aquestes polítiques.
La Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles ha aprovat diversos documents estratègics per avançar en el dret a l’autodeterminació i el dret a decidir el seu futur que tenen tots els pobles en el món, així com un manifest que serà traslladat els diversos grups polítics i canditats i candidates que es presenten a les eleccions europees per tal que incorporen al seu programa les propostes de la xarxa.

Share/Bookmark