traducció - translate - traducción

25.1.23

L'ús de programari espia espanyol a Alemanya és il·legal, segons l'informe del Bundestag

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


ATENCIÓ! Traduït de l'alemany automàticament amb Google Translator.

El servei secret espanyol probablement també està espiant a l'estranger amb "Pegasus". És possible que s'hagin produït atacs a Alemanya contra l'expresident regional de Catalunya i el seu advocat xilè-alemany.

El 25 de març de 2018, l'expresident regional de Catalunya Carles Puigdemont va ser detingut per la policia de carreteres a l'estat alemany de Schleswig-Holstein i detingut temporalment. A causa de la persecució de l'estat espanyol, Puigdemont viu a l'exili a Bèlgica. Amb quatre companys, el polític ha volgut, doncs, continuar el seu viatge des de Finlàndia passant per Alemanya fins a Brussel·les.

Pel que sembla, els serveis secrets també van participar en la detenció. Deu agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) d'Espanya havien informat l'Oficina Alemanya de Protecció de la Constitució (el servei secret intern) sobre l'imminent pas de la frontera de Puigdemont, van informar aleshores mitjans espanyols . El CNI espanyol havia tocat els seus telèfons i utilitzava un dispositiu de seguiment per determinar la posició del vehicle.

Aquesta vigilància digital seria il·legal a Alemanya. Aquesta és la conclusió d'un estudi dels Serveis Científics del Bundestag , encarregat per Andrej Hunko, membre del Partit d'Esquerra. "Les activitats d'intel·ligència dels serveis d'intel·ligència estrangers a Alemanya són fonamentalment inadmissibles com a exercici del poder estatal estranger, tret que la República Federal ho permeti", escriuen els experts. No obstant això, no hi ha cap base legal per a aquest permís. Això també s'aplica a la vigilància de les telecomunicacions.

Aquesta és també l'opinió de l'expert en serveis d'intel·ligència Thorsten Wetzling, que dirigeix ​​el departament de "Vigilància, drets fonamentals i democràcia" de la Stiftung Neue Verantwortung, amb seu a Berlín. A més, es refereix a la jurisprudencia del Tribunal Constitucional Federal sobre vigilància de les telecomunicacions estrangeres per part del Servei Federal d'Intel·ligència (BND), segons la qual les mesures de vigilància independents dels serveis estrangers a Alemanya no haurien de dependre de la simple tolerància per part del govern federal a Alemanya. Berlín.

Difícilment es pot demostrar si el servei secret espanyol va tocar els telèfons de Puigdemont en territori alemany. La coalició de govern de cristians i socialdemòcrates, que estava en el càrrec en aquell moment, afirma no tenir-ne coneixement, va dir en resposta a les preguntes del Bundestag .

Aquesta mesura també requeriria l'assistència d'una autoritat alemanya que tingui accés a les interfícies d'escoltes telefòniques dels proveïdors de telefonia que operen aquí. L'Oficina Federal de Protecció de la Constitució podria, per exemple, haver traslladat el contingut de les converses i les dades de connexió al CNI.

Tanmateix, segons l'opinió experta, es tractaria d'un "intercanvi d'anells", al qual el Tribunal Constitucional també va establir límits estrets en la seva sentència del BND. En conseqüència, la protecció contra la vigilància domèstica no es pot privar del seu efecte mitjançant un "intercanvi lliure" amb serveis estrangers.

Un servei d'aquest tipus en nom d'una unitat d'intel·ligència espanyola requeriria una base legal. Tanmateix, ni la Llei Federal de Protecció de la Constitució ni la Llei G 10 d'intrusió en el secret de les telecomunicacions contenen normes per a una activitat del servei secret nacional en nom d'estats estrangers, explica l'advocat David Werdermann de la Societat per a les Llibertats Civils. (GFF). "Només per aquest motiu, la implicació dels serveis secrets alemanys en la vigilància de Carles Puigdemont hauria de ser inadmissible", va dir Werdermann a "nd". Segons la jurisprudencia del Tribunal Constitucional Federal alemany, no es poden transmetre dades sobre dissidents.

No obstant això, a més de les escoltes directes de telèfons a Alemanya, hi ha altres maneres d'utilitzar els dispositius per a escoltes telefòniques des de l'estranger. Aquests inclouen l'ús de programari espia, amb el qual el servei secret espanyol pot convertir els telèfons de les persones apuntades en escoltar i localitzar errors.

Espanya és un dels països la policia i els serveis secrets dels quals utilitzen el programari espia "Pegasus". S'hi han infiltrat els telèfons d'almenys 63 polítics, advocats i activistes. Així ho va revelar el laboratori canadenc de l'organització de drets civils Citizen Lab fa un any com a „CatalanGate“ . Segons l'informe, Carles Puigdemont també és una de les víctimes de "Pegàs", encara que indirectament a través de cònjuges i confidents propers. L'informe del Citizen Lab l'anomena "orientació relacional".

En canvi, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va ser atacat directament. En una decisió del 28 de juny a disposició de "nd", el Tribunal Suprem espanyol revela la "intercepció de comunicacions" de Boye. "Pegasus" es va utilitzar en el procés, també va confirmar l'excap del CNI en una reunió secreta el maig passat.

Els investigadors del Citizen Lab van poder reconstruir que el telèfon de Boye va rebre almenys 18 missatges amb enllaços a llocs web infectats amb "Pegasus" entre gener i maig de 2020. Al voltant del 30 d'octubre de 2020, l'atac finalment va tenir èxit, informa Citizen Lab.

L'advocat creu que en posar el troià al seu telèfon, el servei d'intel·ligència espanyol va incomplir la prohibició d'escoltar els serveis estrangers a Alemanya. "Alguns períodes de temps durant els quals Citizen Lab va documentar la meva vigilància coincideixen amb els meus viatges a l'estranger a Bèlgica i Alemanya", confirma Boye a "nd".

Segons la investigació de la periodista Adrienne Fichter , hi ha proves que el CNI també utilitza el programari espia als telèfons dels seus objectius a l'estranger, per exemple a Suïssa. Segons això, l'empresari blockchain Jordi Baylina, que ve de Catalunya, va ser espiat amb "Pegasus" al seu lloc de residència a Zug.

Boye va néixer a Xile i té la nacionalitat xilena i alemanya. Això fa que els seus drets fonamentals a Alemanya siguin especialment dignes de protecció. En última instància, però, la nacionalitat no és el problema, segons l'opinió d'experts dels Serveis Científics del Bundestag. L'estat alemany està obligat a protegir les dades personals de totes les persones que resideixen al seu territori.

Ara es qüestiona com l'expresident Puigedemont i el seu advocat Boye poden fer llum sobre la seva possible persecució per part del CNI a Alemanya. "Seria possible que Boye sol·liciti informació sobre les seves dades emmagatzemades al Servei Federal d'Intel·ligència i a l'Oficina per a la Protecció de la Constitució", explica Wetzling. A més, Boye i Puigedemont podrien recórrer al Comissari Federal de Protecció de Dades. No obstant això, si les escoltes es van fer amb "Pegasus" d'Espanya i, per tant, els serveis alemanys no hi van estar implicats, les sol·licituds queden en res.

"La jurisprudencia del Tribunal Constitucional Federal obliga l'estat a protegir les persones que viuen aquí dels atacs als seus sistemes de tecnologia de la informació. Això també inclou el seguiment de les indicis d'activitats d'espionatge per part dels serveis d'intel·ligència estrangers i, si cal, iniciar un procediment penal", diu l'advocat David Werdermann, que també presenta casos contra els serveis d'intel·ligència al GFF.

L'Oficina Federal de Protecció de la Constitució "bàsicament fa un seguiment de tots els indicis d'activitats il·legítimes d'estats estrangers", diu a petició. Tanmateix, no comenta els fets operatius del possible espionatge espanyol a Alemanya. El Servei Federal d'Intel·ligència i l'Oficina Federal de Policia Criminal tampoc no responen preguntes sobre el contingut. Per tant, és difícil determinar fins a quin punt el govern alemany protegeix els drets fonamentals a Alemanya contra l'espionatge per part d'altres estats de la UE, com cal.

Publicat en alemany a „nd“ .

Image: Carles Puigdemont with his lawyer Gonzalo Boye in Sardinia in September 2021 (MedolCarles Puigdemont i Gonzalo Boye en un pla general durant una roda de premsa a l’AlguerCC BY-SA 4.0).


Share/Bookmark