traducció - translate - traducción

23.5.11

ÉS L'HORA D'ASSENYALAR CULPABLES

Qui és culpable que un poble voti en contra de si mateix? O potser és que ja som no som el mateix poble?
Qui és culpable que un poble fet i enriquit a través de capes successives d'immigració des que grecs i fenicis s'instal·laren a les nostres costes, seguits de romans, visigots, àrabs, jueus, roms o francesos... giri l'esquena als seus orígens plurals i integradors per manifestar un xenofòbia inèdita? O potser és que hem assimilat els valors imperials i d'essències pàtries del poble que fa 500 anys que ens colonitza? En aquest cas, qui és culpable de la renúncia als orígens que confon respecte amb submissió justament en un període de relativa llibertat per reconstruir allò que moltes persones donaven per desaparegut i per la qual cosa van morir tantes flors?
Qui és culpable que una plataforma racista i violenta, vergonya d'Europa, estigui legalizada per concórrer a unes eleccions suposadament democràtiques? Que diversos partits franquistes o neo franquistes es mofin de les víctimes del genocidi que va significar la dictadura del sanguinari general Franco, qui n'és culpable?
Qui n'és culpable i per què aquest fracàs?
Qui és culpable que es renunciï d'aquesta manera borda a seguir defensant una llengua que se'ns mor als braços? O potser és que ja són més els altres, els ocupants, que disfressats de nosaltres defensen en el nostre nom la llengua que han intentat imposar des de fa 300 anys?
Qui és culpable que un poble rebel, llibertari, tradicionalment compromès amb els més febles i solidari amb els desafavorits, tanqui els ulls davant la delinqüència criminal i organitzada dels més poderosos per rendir-los-hi un homenatge servil? O potser és que ja en quedem tant pocs que no serveix de res que ens expressem?
Qui és culpable, d'aquesta bena als ulls i dèria per negar que ens estaven acorralant, matant la llengua i substituïnt el nostre caràcter obert, pel tancat, cridaner, improductiu i autoritari tradicional dels governants castellans?
Qui és el culpable que cada cop quedi menys marge per defensar els nostres drets de forma pacífica i dialogada? O és que l'altra part de nosaltres, la part esquizofrènica ens du amb la seva paranoia cap a la inevitable confrontació?
Qui són, qui som culpables de no haver haver fet cas dels diagnòstics i reclamat abans del final l'empara internacional quan la nostra història recent ho aconsellava de fa tants anys?
Qui és culpable que la resposta, des d'ara mateix, sigui "vosaltres ho heu escollit així democràticament"? Ho hem escollit nosaltres? segur que no han estat uns altres?
Qui som, qui són?

Share/Bookmark
Publica un comentari a l'entrada