traducció - translate - traducción

11.7.10

Catalonia is a nation. We decidedPer a altres perspectives sobre la Història de Catalunya, vegeu també: Història d'EuropaHistòria d'EspanyaHistòria de Françala Corona d'AragóCatalunya (territori històric).
[oculta]


El català-valencià matèria cultural


ConstCATMonso1535.png
Constitucions Catalans, 1535
Idioma
Gramàtica
Fonologia i ortografia
Acadèmia Valenciana de la Llengua
Institut d'Estudis Catalans
Història
Història de Catalunya · Comtes de Barcelona
Regne de Mallorca · Regne de València
Corona d'Aragó · Història militar de Catalunya
Català constitucions · Pells de València
Tractat dels Pirineus · decrets de Nova Planta
divisions geopolítiques
Catalunya · País Valencià · Illes Balears
Nord de Catalunya · Franja de Ponent
Andorra · L'Alguer · Carxe
Tots els territoris que junts: Països Catalans
Govern i política
Generalitat de Catalunya
Generalitat Valenciana
Govern de les Illes Balears
Consell General de les Valls (Andorra)
Consell General dels Pirineus Orientals
La política de Catalunya
El nacionalisme català
Tradicions
Castells · Correfoc · Falles · Sardana · 
Moros i cristians · Caganer · Tió de Nadal
Muixeranga · Nit de Sant Joan
Botifarra · Barça · Paella · Rumba
Mites i llegendes
Arts
Català literatura · Antoni Gaudí · Modernisme
La Renaixença · Noucentisme · Joaquim Sorolla
Salvador Dalí · Joan Miró · Antoni Tàpies
Santiago Calatrava
El territori que avui constitueix la Comunitat Autònoma de Catalunya a Espanya, i el català regió adjacent de França, primer va ser col locat durant el Paleolític Mitjà. Igual que la resta del Mediterrani, la costa de la Península Ibèrica, que va ser colonitzada per els antics grecs i cartaginesos i va participar en la romana-Ibèrica cultura pre. Amb la resta de Hispània, que era part de l'Imperi Romà, va caure llavors sota visigoda regla després de la caiguda de Roma. La part més septentrional de Catalunya va ser ocupada breument pels moros (musulmansgovernats per) d'al-Andalus en el segle VIII, però després de la derrota d'Abdul Rahman Al Ghafiqiwas les tropes de Emir aTours a 732 locals visigots va recuperar l'autonomia, tot i que voluntàriament es va fer tributari als francs regne emergent, que va donar l'agrupació d'aquests poders locals el nom genèric de Marca Hispànica.
Identificable cultural català desenvolupat en el edat mitjana sota l'hegemonia dels Comtes de Barcelona. Com a part de la Corona d'Aragó - la majoria dels historiadors diuen que la part dominant - els catalans es va convertir en una potència marítima, una expansió del comerç i la conquesta a València, el Illes Balears, i fins i tot Sardenya i Sicília.
El matrimoni d'Isabel I de Castilla i Ferran II d'Aragó (1469) van fer els reis dels cristians de diferents regnes a la Península Ibèrica, tot i que mantenen les lleis individuals de cada regne,  el 1492, l'últim d'al-Andalus va ser conquerida i la conquesta espanyola de les Amèriques va començar. El poder polític va començar a allunyar-se de la Corona d'Aragó cap a Castilla.
Des de fa algun temps, Catalunya manté les seves pròpies lleis, però aquestes erosionat gradualment (encara que amb períodes ocasionals de regeneració). Durant els segles següents, Catalunya va ser en general en el bàndol perdedor d'una sèrie de guerres que va portar constantment a una major centralització del poder a Espanya. El conflicte més important va ser la Guerra de Successió espanyola, que va començar quan Carles II va morir sense un successor el 1700. Catalunya va recolzar les reivindicacions d'un membre de la branca austríaca dels Habsburg dinastia, mentre que la resta d'Espanya van recolzar en general el reclamant Borbó francès, Felip V. Després de l'entrega final de les tropes català l'11 de setembre de 1714, Felip V de Nova Planta decrets prohibit totes les principals institucions polítiques català i l'impost basat en el règim militar sobre la regió.
A la segona meitat del segle 19, Catalunya es va convertir en un centre d'Espanya de la industrialització, per al dia d'avui segueix sent la part més industrialitzada d'Espanya, només comparable a la País Basc. En el primer terç del segle 20, diverses vegades Catalunya perduts i guanyats diversos graus d'autonomia, però autonomia català i la cultura van ser aixafats en un grau sense precedents després de la derrota de la Segona República espanyola (fundada el 1931) en la Guerra Civil espanyola (1936 -1939) va portar el general Francisco Franco al poder. Fins i tot l'ús públic del idioma català va ser prohibit.
Després de la mort de Franco (1975), la transició espanyola a la democràcia, i l'adopció de una constitució democràtica espanyola (1978), Catalunya va recuperar l'autonomia cultural i una certa autonomia política. Avui en dia, Catalunya és gairebé universalment reconeguda com una de les regions més dinàmiques, econòmicament parlant d'Espanya.

Share/Bookmark

4 comentaris :

RGB ha dit...

M'atreveixo a suggerir que aquesta frase:
The marriage of Isabella I of Castile and Ferdinand II of Aragon (1469) unified Christian Spain;
definiría millor la situació així:
The marriage of Isabella I of Castile and Ferdinand II of Aragon (1469) made them kings of the different Christian kingdoms in the Iberic peninsula, while still keeping the individual laws in each kingdom;

Boladevidre ha dit...

Gràcies RGB.
De fet he fet un copiai enganxa de Wikipèdia. Vaig a corregir-la tot seguit.
El teu comentari em fa pensar que la resta et deu semblar adeqüada, cosa que tenia els meus dubtes, ja que no domino gens l'anglès.
Gràcies de nou.

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Hola, maco. Sento no haver-te dit res més fins ara. Acabo d’enviar un comentari al GdD de CS amb un enllaç al post del meu bloc en anglès. Fa hores que he penjat el post, però m’he passat el dia provant d’acabar un milió de coses i ni he tingut temps de dir-t’ho.
Ja saps que m’agrada molt el teu vídeo que no solament és molt iŀlustratiu, sinó que està fet amb sentit artístic.
No m’estranya que hagis copiat el text de Wikipedia. Escriure tot això amb les dades correctes i en anglès no és broma. Jo que parlo anglès tot el dia i que ensenyo història de Catalunya no em veuria capaç de fer-ho tot d’un plegat. Per no parlar de tots els enllaços que tens a la dreta!!!
Una abraçada.

Boladevidre ha dit...

L'avantatge és que hi ha qui ajuda o anima com vosaltres. Així hom s'atreveix a una mica més del que podria per possibilitats, confiant en les ajudes d'altres.
Només faltaria que ens haguéssim de donar explicacions. Entra quan puguis o vulguis i deixa notes o no. No en sóc gens de susceptible i entenc que les persones s'ocupen de moltes més coses.
De totes maneres gràcies per l'amabilitat dels teus comentaris. Abraçades. Ja saps, d'aquelles que creuen l'Atlàntic ;-)