traducció - translate - traducción

27.6.13

Nota de l’assemblea sectorial de Meteoròlegs i Climatòlegs per la Independència després de les declaracions de Rajoy demanant eliminar duplicitats de serveis.

20 de juny de 2013

Després de sentir les declaracions d’ahir realitzades per Mariano Rajoy suggerint de manera explícita prescindir del nostre Servei Meteorològic de Catalunya, la sectorial de l’ANC de Meteoròlegs i Climatòlegs per la Independència volem explicar a tots els catalans els avantatges que comporta Meteocat (el Servei Meteorològic de Catalunya) en front d’AEMet (l’Agència Estatal de Meteorologia).


Cost
El primer cop d’ull, en època de crisi, cal fer-lo evidentment al finançament. El pressupost d’AEmet pel 2012 és de 70 milions d’euros, amb 1400 treballadors, mentre que el de Meteocat és de 5,4 milions i hi treballen 70 persones.

Com que a Espanya hi ha 47 milions d’habitants, AEMet té un cost de 1,5 € per persona. A Catalunya som 7,5 milions d’habitants, de manera que Meteocat ens costa 0,7 € per persona. Jutgin vostès quin organisme els sembla més eficient.

Si Catalunya representa el 16 % de la població total de l’Estat, dels treballadors totals d’AEMet li correspondrien 224. Meteocat només funciona amb 70.

Si el PIB català és el 20 % de l’espanyol, el pressupost d’AEMet que li correspondria a Catalunya és de 14 milions d’euros. El Servei Meteorològic de Catalunya treballa amb 5,4 milions d’euros.

Els ingressos propis de l’agència espanyola són d’uns 16 milions d’euros, mentre que els del Servei són d’un milió. La proporció d’autofinançament és similar, però cal tenir en compte que els d’AEMet provenen principalment dels serveis als aeroports i els del Meteocat s’originen en la venda de serveis meteorològics i climàtics a mida per a clients específics, essent aquest últim l’organisme més actiu en la cerca de clients. Quan el Servei tingui la certificació per treballar als aeroports caldrà tornar a fer els números per calcular la proporció d’autofinançament del Meteocat. Actualment Meteocat s’està acreditant per a poder oferir serveis meteorològics als aeroports de l’estat i d’Europa i d’aquesta manera ampliar el seu autofinançament.

Vitalitat
El Servei Meteorològic de Catalunya és una entitat molt activa. La seva petita dimensió i el seu lligam al territori li permet una ràpida capacitat de reacció davant de qualsevol eventualitat meteorològica.

Els seus excel·lents col·laboradors multipliquen els ulls del Servei i el fan arribar a tots els racons de Catalunya, exercint una tasca de vigilància meteorològica envejable des del punt de vista d’altres països. Ells són també els primers dins la Unió Europea que fan servir el sistema americà en els registres fenològics.

La xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques del Meteocat, pionera a l’Estat, ha estat duplicada a posteriori per l’organisme estatal en molts dels seus punts i en plena crisi econòmica (anys 2010 i 2011).

Compromís amb la societat
El Servei Meteorològic de Catalunya té una llarga història de compromís amb el país que arrenca l’any 1921, situant ja llavors la ciència meteorològica i climàtica a l’avantguarda europea i desenvolupant una forma de fer que deixaria empremta. Per això, en l’àmbit de l’afició a la meteorologia i la climatologia, és evident que Catalunya és molt diferent a la resta de l’Estat.

L’interès que aquestes ciències desperten en el nostre petit país és difícil de trobar a Espanya, amb dues associacions d’àmbit català molt actives en aquest sector (ACOM, Associació Catalana d’Observadors Meteorològics i ACAM, Associació Catalana d’Aficionats a la Meteorologia). D’aquí són la major part de foros i empreses que es dediquen a aquesta activitat a la Península, així com de particulars que tenen una estació meteorològica pròpia. Les xarxes socials a Catalunya entren en ebullició quan hi ha qualsevol esdeveniment meteorològic. No és per casualitat que el Meteocat té més de 42.500 seguidors al Twitter i més de 19.000 fans al Facebook, convertint-lo en un dels serveis meteorològics amb més seguidors a tot el món.
En l’àmbit de la formació, el Servei també està en contacte amb les escoles del país, oferint xerrades gratuïtes i altres activitats més específiques a centres educatius per encomanar el cuquet d’aquesta afició  les noves generacions. També col·labora obertament amb el món universitari; per això, quan col·legues estrangers pregunten als investigadors catalans com és que aquí existeixen dos organismes oficials, hem sentit més d’un cop  la resposta “un funciona i l’altre no”.

La solució
Una Catalunya plena necessita un Servei Meteorològic amb totes les seves competències, sense ingerències ni amenaces, amb projecció internacional i participació com a membre de ple dret en tots els organismes internacionals rellevants.

Estem cansats de picabaralles sobre les fronteres que cal mostrar als mapes del temps, tips d’incompliments de promeses i convenis per part de l’Estat, fastiguejats d’haver-nos de justificar i tips d’amenaces continues. Som meteoròlegs i climatòlegs de vocació i volem treballar en pau pel nostre país juntament amb la resta de meteoròlegs, climatòlegs i aficionats de Catalunya i del món.

“Les comunitats autònomes poden prescindir o no de les agències de meteorologia, dels òrgans de defensa de la competència o de les agències la energia” va dir ahir textualment Rajoy. Des de la sectorial de Meteoròlegs i Climatòlegs per la Independència no només no en volem prescindir, sinó que desitgem que siguin les úniques que existeixen. La solució és clara: fer el pas de comunitat autònoma a país el més ràpidament possible.

Com deia Eduard Fontserè, director del primer Servei Meteorològic de Catalunya, “Catalunya dins el món i progressant amb tot el món, ha d’ésser la vostra divisa”.

Meteoròlegs i Climatòlegs per la Independència

Share/Bookmark