traducció - translate - traducción

26.6.16

Colp del Tribunal Constitucional contra el dret civil valencià

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid
MOISÉS PÉREZ 23/06/2016
Després de tombar la llei de règim econòmic matrimonial, el tribunal anul·la la llei d'unions de fet del País Valencià en esgrimir que la norma invadeix competències que són pròpies de l'Estat.
Altre cop a l'autonomia del País Valencià. I de nou a càrrec del Tribunal Constitucional. Si aquest òrgan judicial ja va tombar la llei de règim econòmic matrimonial, ara l'alt tribunal torna a colpejar amb força contra altra norma del denominat dret civil valencià: la llei d'unions de fet. I ho fa amb quasi els mateixos arguments.

El ple del tribunal ha acordat anul·lar aquells preceptes de la llei que invadeixen competències estatals. L'òrgan judicial considera que perquè aquests aspectes puga regular-los el País Valencià es requereix l'existència, prèviament a l'entrada en vigor de la Constitució Espanyola, «d'un règim de la institució civil que regule la norma impugnada» i que «a la comunitat autònoma es puga identificar com un costum assentada al dret civil anterior a l'any 1978».

Com que aquesta llei no compleix cap dels requisits, el Tribunal Constitucional ha decidit tombar la llei. Comptat i debatut, amb aquesta decisió sols hi ha una llei pertanyent al dret civil valencià que encara no ha anul·lat l'alt tribunal. Es tracta de la norma que regula la custòdia compartida. Norma que ha comportat a les Corts Valencianes un estira-i-arronsa entre els dos partits que integren el Consell. El PSPV-PSOE està en contra i els valencianistes hi estan a favor.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va intentar frenar aquesta ofensiva contra el dret civil valencià interpel·lar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè retirara els recursos al Tribunal Constitucional que han acabat tombant dues de les tres lleis que regula el dret foral del País Valencià. La resposta, però, de moment, no ha arribat.


Share/Bookmark