traducció - translate - traducción

6.6.14

Felip VI serà coronat rei el 19 de juny, el mateix dia que Felip V va incendiar Xàtiva

FONT: http://valldigna.blog.cat/archives/809171
Toni Cuquerella (@cuquerella)/Xàtiva
Felip V i el futur Felip VI tindran els dos una data per al record, el 19 de juny. El primer Borbó va incendiar Xàtiva eixe dia de l’any 1707, mentre el futur monarca serà coronat rei d’Espanya en la mateixa data.
Si l’anunci de l’abdicació de Joan Carles I va coincidir amb la mateixa data que l’ocupació i el saqueig de la ciutat per part del seu avantpassat, el 2 de juny, ara la corona continuarà acumulant coincidències d’infaust record per als valencians, i especialment per als xativins.
Cal recordar que els successos es van originar arran la desfeta de la Batalla d’Almansa del 25 d’Abrildesprés de la qual les tropes austracistes estaven en retirada, i part d’elles van fugir cap a Xàtiva on pretenien resistir l’arribada dels botiflers. Aleshores les tropes borbòniques van assetjar la ciutat fins que va caure el 2 de juny, quedant sols el castell com a resistència que tampoc va tardar molt en rendir-se.
Davant esta resistència Felip V de Borbó es va acarnissar en la revenja de la ciutat: “L’obstinada rebel·lia amb que fins als termes de la desesperació van resistir l’entrada de les meues armes els veïns de la ciutat de Xàtiva [...] va obstinar la meua justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seua memòria, com es va executar per a càstig de la seua obstinació, i escarment dels quals intentaren seguir el seu mateix error”. Així es justificava el monarca que el 19 de juny va ordenar incendiar la ciutat, posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per a condemnar-la a la pobresa, i finalment va canviar el seu nom pel de ‘Colonia Nueva de San Phelipe’.
La ciutat després de la infàmia va passar de 12.000 habitants a només 400, i va tardar quasi 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfic; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadis, més d’un segle després, en 1812. Però no va ser fins a 1940 quan la ciutat va assenyalar al culpable de la seua ignomínia; eixe any, segons expliquen la majoria de cròniques, el director del Museu del Almodí va posar de cap per avall el quadre de Felip V, un quadre pintat per l’artista local Josep Amorós en 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei. A més va encomanar que així romanguera la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanara tres vegades perdó pels successos davant del quadre.
La falta de sensibilitat de la corona espanyola amb els represaliats per Felip V continuarà d’esta forma, després de recuperar l’ignominiós nom que cap rei havia portat en més de 300 anys, les dates del seu accés al tron aniran també unides a les de la infàmia amb la que va tractar el primer Borbó a la ciutat de Xàtiva.

Articles relacionats




Share/Bookmark