traducció - translate - traducción

23.6.14

MISSATGE DE SANT JOAN 2014. FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS


Aquesta nit de sant Joan, nit de festa, pau i alegria, encendrem de nou els focs amb la Flama regenerada al Canigó. Ens pertoca, enguany més que mai, escampar-ne el sentit profund, arrelat en la Catalunya del Nord.
La Flama és tot primer l’esperit de resistència als intents seculars francoespanyols de dominació dels Països Catalans.
El 1964, fa exactament 50 anys, va ser encesa al Castellet, a Perpinyà, en memòria dels herois, els Angelets de la Terra, que hi foren empresonats i torturats. Van revoltar-se contra la primera etapa de la conquesta de Catalunya: l’annexió a França el 1659 de les terres del nord pel Borbó Lluís XIV, avi de Felip V de Castella, botxí –enguany fa 300 anys– de la resta de la nostra Pàtria.
La resistència armada, primer al Vallespir i després al Conflent va ser, segons la historiadora Alícia Marcet, «excepcional per la seva durada, més de deu anys, i pel recolzament de la població»; els Angelets volien reintegrar-se al Principat de Catalunya: van despertar la gran esperança de l’alliberament nacional i social. Fem ressonar per sempre més llur crit: «Visca la Terra!»
La repressió, el 1674, fou feroç: tortures, esquarteraments, degollaments, caps exposats dins gàbies de ferro. La de Vilafranca de Conflent penjava encara, tres segles després, damunt la porta de la vila.
Amb la Flama honorem la memòria de tots els qui, del 1659 al 1714, i tot al llarg de la nostra història, van morir per Catalunya.
El poble va ser vençut, la llengua prohibida, el país explotat; tanmateix no ens anima ara cap esperit de venjança. La Flama arrela, també des del 1964, en l’ideari assembleari de Pau i Treva de l’abat Oliba fa mil anys a Toluges, en contra de les guerres i en defensa dels febles; arrela en el respecte del constitucionalisme català.
Amb la Flama, símbol d’unió dels Països Catalans, de Salses a Guardamar, de Fraga a Maó, d’Andorra a l’Alguer, volem reconquerir democràticament, pacíficament, les llibertats nacionals i compartir-les solidàriament.
Amb la Flama tenim una esperança i una voluntat: «el 2014, Catalunya nou estat europeu»

Visca la Flama del Canigó!
Visca la Festa Nacional dels Països Catalans!
Visca Catalunya lliure!

Daniela Grau (Portadors de la Flama de la Catalunya del Nord)





Share/Bookmark