traducció - translate - traducción

17.2.18

Colom arriba a Castella detingut i encadenat

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Resultat d'imatges de Colom arriba a Castella detingut i encadenat

Marc Pons

Tal dia com avui de l'any 1500, fa 517 anys, l'almirall Cristòfol Colom i el seu germà Bartomeu Colom arribaven detinguts i encadenats al port de Cadis (Andalusia), a bord del vaixell La Gorda. Havien estat arrestats per ordre del jutge Francisco Fernández de Bobadilla, un polèmic i desprestigiat magistrat que havia estat enviat pels reis Ferran d'Aragó i Isabel de Castella per intervenir l'administració colombina. L'illa de la Hispaniola, l'única colònia consolidada, era governada per les oligarquies colonials que, l'any 1500, estaven dividides en dos partits clarament enfrontats: els partidaris dels Colom i els partidaris de la Corona.

Els partidaris dels Colom, majoritàriament catalans i valencians, aspiraven a crear i desenvolupar estructures de govern que conduïssin a la constitució d'una entitat política pròpia vinculada directament a la Corona, mentre que els partidaris de la Corona, majoritàriament castellans i lleonesos, pretenien revertir els pactes entre l'Almirall i els Reis Catòlics i convertir les colònies en una possessió territorial de la monarquia hispànica. El clima de guerra civil a l'illa de la Hispaniola i les falses acusacions de corrupció i malversació que els enemics dels Colom van abocar sobre la seva persona i la dels seus familiars, van pretextar el cop de mà de la monarquia.
El jutge Fernández de Bobadilla va arrestar i empresonar els Colom amb enganys i falses promeses. Poc després es va proclamar única autoritat a les colònies i va lliurar terres, esclaus i privilegis comercials als partidaris de la Corona, tant en perjudici de la mateixa Corona com dels partidaris dels Colom. Durant el seu govern, l'administració colonial va assolir fites de corrupció monstruoses, i la seva família acabaria convertida en una de les més riques de Castella. Els Colom serien lliurats a la justícia castellana com uns vulgars delinqüents. Empresonats a Castella, se'ls obligaria a renunciar a bona part dels pactes que, anys abans, havien subscrit amb els Reis Catòlics.
RELACIONAT

5 DE MAIG DEL 1494 - Els catalans de Colom desembarquen a Jamaica - Marc Pons9 DE NOVEMBRE DE 1493 - Els catalans de Colom desembarquen a Puerto Rico - Marc PonsFont: Colom arriba a Castella detingut i encadenat
Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark