traducció - translate - traducción

22.11.11

LA GUERRA OBSTINADA QUE ENS NEGUEM A VEURE.


Traduït del castellà de la següent font:
MORTS GLOBALS
Davant la pantalla de l'ordinador, mentre pren el seu primer cafè, estudia els índex borsaris
Els deutes sobirans europeus són poc fiables, la borsa segueix en caiguda lliure i el petroli és massa inestable, i hi ha hagut troballes inesperades. On invertir? Les corbes dels grans bàsiques estan, al seu gust, massa planes.
Pren el telèfon i en segons les agències de premsa ofereixen nous titulars: greus sequeres als països asiàtics, un informe d'una agència internacional alerta d'un pròxim dèficit d'aliments en un Planeta de 7.000 milions de persones, es constata un important augment del consum de carn; a Europa s'estudia incrementar l'ús d'agrocombustibles ...
Es lliga la corbata per anar al despatx a pocs carrers de la central de la Borsa a Chicago, i de reüll torna a mirar la pantalla. Somriu, la corba dels preus del gra apunta ja clarament cap amunt.
La mateixa gràfica està ja en els ordinadors de tot el Planeta. Es disparen les operacions (i les operacions comporten trets). Fons d'inversió de Goldman Sachs compren terres agrícoles a Indonèsia, Cambodja i Uruguai; Cargill i ADM decideixen retenir gra en els seus magatzems, ja que en breu el seu preu es doblarà, i a l'Argentina els terratinents com José Ciccioli volen fer més gran seves propietats on conrear soja ... i donen instruccions.
Ja és l'hora de dinar, tota la família està al seu ranxo de Santiago del Estero (Argentina). Crisitian Ferreyra, aquest passat 16 de novembre, ha convidat a tres companys del moviment camperol que els aglutina (MOCASE-Via Campesina). Els preocupa l'avanç dels immensos monocultius de soja que a tants camperols i camperoles de la zona està expulsant violentament de les seves terres, i qüestionen el paper del governador Zamora i del poder judicial que tot ho permet.
Sense donar-los temps a reaccionar dos sicaris al servei dels empresaris Sojeros esfondren la porta i increpen Crisitian - Qui et creus que ets? Cristian no ho dubte - Som els amos d'aquesta terra, aquí vivim, vostès qui es creuen?
Dues bales globalitzades, dos trets capitalistes, acaben amb els vint-i-quatre anys de Cristian.
Alguns diaris ho desmenteixen, però l'especulació l'ha assassinat.
Gustavo Duch

Share/Bookmark