traducció - translate - traducción

24.10.15

Si el Principat no defensa les seues fronteres està perdut

font: Josep Guia, dirigent del PSAN | Ràdio Terra

Entrevista a Josep Guia, dirigent del PSAN


psan

L'entrevista sencera:

Sorpresa aquesta setmana amb el comunicat del Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN), que anuncia la suspensió de les seves activitats públiques. El que passa a casa nostra no es podria entendre sense el PSAN quan als seixanta, des de la clandestinitat i les dificultats de la dictadura, els joves escindits de l’FNC van abraçar els referents revolucionaris i del socialisme d’alliberament nacional. Va resistir a l’operació reforma política del franquisme que va néixer al 1979. Des de llavors, el naixement de l’MDT, de Catalunya Lliure, de Maulets… La del PSAN és una història que ara deixa de mostrar-se als altres amb activitats.
Entrevistem l’històric dirigent del partit, Josep Guia, el qual deixa clar que “el PSAN no plega perquè tot va bé” sinó que recalca que el procés independentista “té mancances”, com ara el marc nacional. Segons diu, “l’independentisme català sempre ha estat de Països Catalans i ara no ho és”. “Després de la independència del Principat i a partir de la independència del Principat, aquesta ha de ser una eina per continuar lluitant per la reunificació política de la nació catalana completa”, sosté, i remarca que “sembla que no ho tinguen clar”. “Això és una mancança que mai no ens cansarem de denunciar”, rebla, i afegeix que “si el Principat no defensa les seues fronteres està perdut”, en referència a la Catalunya Nord, la Franja, el País Valencià i les Illes Balears.
Una altra de les crítiques de Guia va dirigida a l’esquerra. “Les esquerres no han assumit la lluita conseqüent per la independència”, sentencia, ja que a parer seu “han deixat la direcció de l’independentisme a opcions decantades cap a la dreta”. A parer del militant independentista, “haurien de ser les opcions d’esquerres les que abandaressin l’independentisme”, i ara no és així. El dirigent independentista també parla de la situació de les Illes Balears i del País Valencià, i diagnostica: “Estem en situació de pre-procés”. Segons assenyala, la “frustració” pel maltractament de l’estat espanyol en aquests territoris provocarà el creixement de les opcions independentistes.

Share/Bookmark