traducció - translate - traducción

1.1.18

COMTES: L'ORIGEN DE CATALUNYA. (SÈRIE COMPLERTA)

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Quin va ser l’origen de la nació catalana?

El clam a favor de la sobirania es remunta al segle IX, l’inici d’un període cabdal en la nostra història que arriba a la televisió amb ‘Comtes’, una docusèrie que relata el procés que van emprendre els primers comtes catalans per aconseguir la independència de l’imperi carolingi.
Amb un guió de l’escriptor i antropòleg Albert Sánchez Piñol i sota la direcció de Carles Porta, el treball reconstrueix des d’un escrupolós rigor històric el regnat de quatre comtes que es van succeir cronològicament: Guifré el PelósGuifré Borrell, Sunyer I i Borrell II.
Cadascun dels comtes és protagonista d’un capítol de 30 minuts, que presenta l’actriu Marta Marco i en què la ficció dramàtica es combina amb el testimoni de sis historiadors, que aporten el context de l’època i ajuden a interpretar els fets.
‘Comtes’ trasllada a la pantalla un període clau del passat dels catalans poc ficcionat i amb lectures diverses per part dels historiadors. La sèrie ha escrutat les referències documentals existents perquè la posada en escena guardi la màxima fidelitat històrica. En aquest sentit, la roba, les armes i els decorats s’han reproduït amb acurat realisme.

Una nova sèrie històrica a La Xarxa

Aquesta producció forma part de la línia de sèries de contingut històric impulsades per La Xarxa des de fa tres anys . ‘Comtes‘ s’afegeix a la sèrie documental de 10 capítols ‘Somiar un país, construir un somni’ sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya i ‘1714, la Guerra a comarques’, també documental i de 10 capítols, que ressegueix la Guerra de Successió en diferents escenaris del país, més enllà de Barcelona.

LA SÈRIE

'Comtes', la primera sèrie sobre l'origen de Catalunya, arribà el 27 de desembre a les televisions locals i Movistar+ (159). Una producció de La Xarxa dirigida per Carles Porta i escrita conjuntament amb Albert Sánchez Piñol, que ens narra la gesta dels primers comtes catalans per acabar amb el domini franc.

Comtes 1. Els inicis dels inicis, amb Guifré el Pelós

L’últim comte de Barcelona que nomenaria l’imperi franc seria Guifré el Pelós. Als comtats, Guifré va descobrir una societat dinàmica, que contra les ordres del seu sobirà estava colonitzant terres de frontera. Guifré va haver d’enfrontar-se a un terrible dilema moral: escollir entre secundar el seu poble o el seu sobirà. Optaria pel poble, una decisió que li costaria la mort en combat contra els musulmans. Però abans Guifré havia pres una decisió transcendental, que fundaria la nació: llegar els comtats als seus fills, amb la qual cosa naixia una nova entitat política.




Comtes 2. O comte o res, amb Guifré Borrell

A la mort del Guifré el Pelós, Guifré Borrell haurà d’afrontar una situació complicadíssima. Per una banda les ràtzies sarraïnes assolen el territori. De l’altra, Guifré Borrell ostenta el seu títol de comte de Barcelona sense l’autorització reial, fet que podria costar-li l’acusació de traïdor i la mort. Malgrat tot, Guifré Borrell farà una obra de govern admirable, consolidant la sobirania del comtat enfront de francs i sarraïns.




Comtes 3. Triomf i tragèdia, amb Sunyer I

El comte Sunyer I, a diferència del seu antecessor, seria un comte militarista i expansionista. La seva és una vida de combats, que el duen a estendre els dominis dels comtats de Barcelona fins al límit de Tarragona. Però el seu govern es veurà marcat per una tragèdia inesperada: la mort en batalla del seu primogènit. Sunyer serà el primer comte que deixarà el govern per retirar-se a un monestir, superat pels esdeveniments.




Comtes 4 i últim. Derrota i llibertat, amb Borrell II

El comte Borrell II va heretar uns comtats pròspers i extensos. Però va tenir la desgràcia de ser contemporani del geni militar més gran de la seva època: El militar andalusí Almansor. Borrell va fer tot el possible per eludir l’atac musulmà, que al capdavall seria inevitable. Almansor va arrasar la ciutat en el que es va conèixer com a ‘el dia que va morir Barcelona’. Però el fet que els francs no acudissin en ajuda del comtats desfaria els últims lligams amb l’imperi. Així, Borrell seria el comte que proclamaria ‘de facto’ la independència del país.



Font Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLvn-Xjg9qrRoiuz6VtIRQsIEt39FScnGv

Font Web: COMTES – L'origen de la nació catalana

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark