traducció - translate - traducción

14.10.10

UN QUINZE D'OCTUBRE A PUNTA D'ALBA (escrit de Josep Miquel Servià)


Compatriotes:

Aquest 15 d’octubre es commemoren setanta anys de l’afusellament del president Lluís Companys pel feixistes espanyols a Montjuïc. 

Si un fet queda clar, és que, més enllà de la injustícia de tota mort, el president Companys va ser afusellat per l’unica raó de ser el president de Catalunya: en aquest sentit, tots els catalans demòcrates, d’aleshores i d’ara, Independent de la ideologia de cadascú —potser, fins i tot aliena, a la del president— varem ser afusellats amb ell. 

Després de setanta anys de la seva mort i de més de trenta de ficció democràtica, els espanyols d’ambdós partits majoritaris a Espanya, encara no han estat  capaços d’anul·lar juridicament aquesta vergonyosa deixalla del franquisme.

Serveixi de petit homenatge al president afusellat —però també de recordatori i d’exigència als polítics espanyols i catalans, perquè, d’una vegada, tinguin la dignitat de fer-ho— aquest audiovisual que ara fa exactament dos anys, Marc Giralt i jo, sobre un poema de Ventura Gassol, vam construir en homenatge al nostre president afusellat.

Si em permeteu una opinió personal, us diré que estic convençut que el president Companys —amb tot el que va haver de viure, de veure i de passar— avui dia no dubtaria en treballar per la independència de Catalunya. Que esperem, doncs, companys i companyes independistes, per unir-nos? Deixem-nos de personalismes i de matisos. L'enemic és el de sempre i s'ha despertat i, en això, treballa més unit que mai. No deixem passar aquesta oportunitat que ens ofereix la història potser per darrera vegada. El president Companys —i tants d'altres!— estic segur que, en aquests moments, ho voldrien així.

"Per Catalunya"!

Jm.S.

Per veure l'audiovisual, cliqueu aquí:






Share/Bookmark

1 comentari :

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Gràcies!
Per cert, al vídeo si cliques “Translate” et tradueixen “Companys” per “Partners”, ai déu meu.