traducció - translate - traducción

17.7.12

EUROPA INTERVÉ EN EL CONFLICTE LINGÜÍSTIC A LES BALEARS

Acció al parlament europeu en defensa del català

El dia 14 de juny passat, STEI Intersindical i l'Assemblea de mestres i professors en català Illes Balears, varen formular una denúncia davant l'Intergrup del Parlament Europeu a Estrasburg, dels atacs que, per part del Govern de les Illes Balears (PP) pateix la comunitat lingüística de parla catalana a les illes Balears, mentre que Cil Buele, com a membre de DRETS HUMANS DE MALLORCA, enviava una petició de suport als eurodiputats.


Entrades en aquest mateix Bloc que completen la informació i la intervenció en seu parlamentària:
  1. ACCIÓ AL PARLAMENT EUROPEU CONTRA L'AGRESSIÓ LINGÜ...
  2. CONTUNDENT DEFENSA DEL CATALÀ DAVANT LA UE, PER ME...

Plataforma comuna contra les agressions als Països Catalans

Les entitats desplaçades al Parlament Europeu també reivindiquen "la unitat territorial, és a dir, que s'entengui que el que es fa a una part del territori, s'està fent a tot el territori lingüístic". En aquest sentit, la portaveu Magda González recorda que l'intergrup de minories del Parlament Europeu ha recollit les denúncies sobre la situació lingüística també a la Franja i al País Valencià.

González ha manifestat la voluntat de treballar conjuntament des de tots els territoris i crear una "plataforma comuna contra les agressions als Països Catalans". "Si la dreta és capaç d'unir-se per tenir un pla orquestrat per desmantellar la nostra identitat, nosaltres hem de ser capaços d'organitzar-nos per un objectiu comú", ha afegit.

Resposta europea instant a Bauçà a rectificar, a través d'una carta al president Balear

La màxima institució democràtica europea, de representació directa, en una acció sense precedents intervé davant un conflicte lingüístic d’aquesta naturalesa en un document escrit integrament en català.

Aquest gest respon a la voluntat explícita del Parlament Europeu de fer suport a la llengua i cultura catalana. No oblidem que el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, n’és un gran admirador.



Ara s’iniciarà la fase del segon compromís adquirit pel president de l’Intergrup després d’escoltar la compareixença de les entitats. Es tracta d’elevar preguntes a la Comissió europea.

Volem recordar que les entitats van ser convocades en el termini d’un any just per avaluar la situació.

Passi el que passi a la votació del dia 17 al Parlament Balear, volem recordar a la ciutadania que tot és a les nostres mans i sempre tenim el recurs de NO ACATAR.


Destacar que de manera insòlita, la carta del Parlament Europeu duu la signatura dels dos vicepresidents de l'intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües,
  • FRANÇOIS ALFONSI (França, Partitu di a Nazione Corsa, ALE)
  • CSABA TABADJI (Hongria, Magyar Szocialista Párt, S&D)
amb el suport d'eurodiputades i eurodiputats de tres grups parlamentaris:
1) l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates -S&D-: RAIMON OBIOLS (Catalunya, Partit Socialista Obrer Espanyol), MARIA BADIA (Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya), TERESA RIERA (Illes Balears, Partit Socialista Obrer Espanyol)


2) d'Els Verds/Aliança Lliure Europea (ALE): RAÜL ROMEVA (Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds), ANA MIRANDA (Galícia, Bloque Nacionalista Galego), CATHERINE GRÈZE (França, Europe Écologie), JILL EVANS (Regne Unit, Plaid Cymru - Party of Wales)


3) de l'Aliança dels Demòcrates i Liberals (ALDE): IZASKUN BILBAO (País Basc, Partit Nacionalista Basc), IVO VAJGL (Eslovènia, ZARES-Nova Politika ), TATJANA ZDANOKA (Letònia, Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā), RAMON TREMOSA (Catalunya, Convergència Democràtica)
Share/Bookmark