traducció - translate - traducción

14.1.17

ICEC: suport a l'autodeterminació per als moviments independentistes

Conferència Europea de suport a l'autodeterminació dels moviments d'independència

Nacions europees amb moviments d'independència i autonomia es van trobar a la capital administrativa de la Unió Europea per a una conferència de suport al dret a la lliure determinació.

La Comissió Internacional de ciutadans europeus (ICEC), que vincula activistes escocesos amb grups similars a tot el continent, ha estat l'amfitriona d'una conferència especial al Parlament Europeu en un moment en què la independència segueix tant en l'agenda de Catalunya com en la  d'Escòcia.

La conferència va incloure sis membres del Parlament Europeu de Catalunya, el País Basc, Irlanda, Gal·les i Flandes.

Marc Demesmaeker , de l'oficina del MEP flamenca, va anunciar que l'Espai Comú de l'esdeveniment es centraria en "els principis generals de la lliure determinació, els esdeveniments actuals a Escòcia i Catalunya i l'actitud de les institucions europees".


La conferència té lloc en un moment històric per als moviments d'independència a Europa, i per a la pròpia Unió Europea.

El president de la Generalitat ha anunciat abastament el referèndum de 2017, per la independència, després de la victòria en una consulta no reconeguda el 2014 (9N), i compta amb la majoria de parlamentaris catalans partidaris de la independència.

A Escòcia, la reelecció d'un govern de majoria tory el 2015, i el vot a Anglaterra i Gal·les per sortir de la UE ha revifat el debat de la independència que va crear el moviment ciutadà l'estiu de 2014.

Mentrestant, la Unió Europea es veu amenaçada per diversos moviments nacionalistes, populistes a França, Alemanya, Polònia, Hongria i els Països Baixos - que malden per fer descarrilar la integració de la UE.

La primera ministre escocesa, Nicola Sturgeon, ha reiterat que un nou referèndum és "altament probable" si els conservadors continuen en la línia d'un 'Brexit dur' que contradiu el vot democràtic d'Escòcia i els seus interessos econòmics.

Tant els governs català com l'escocès volen esdevenir estats membres de la Unió Europea. Les reunions al més alt nivell del president de la Comissió de la UE, Jean-Claude Juncker, i el president del Parlament Europeu, Martin Shultz, l'any passat, ja van marcar un canvi de postura envers Escòcia. En aquest sentit, el principal negociador per al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, dóna suport a la permanència d'Escòcia dins la Unió Europea.

Font: Europeans to rally for independent self-determination at Brussels parliament https://www.commonspace.scot/articles/10094/europeans-rally-independent-self-determination-brussels-parliament

Share/Bookmark