traducció - translate - traducción

30.10.12

Apartheid lingüístic a les aules de les Illes

Font:

http://www.tribuna.cat/noticies/illes-balears/apartheid-linguistic-a-les-aules-de-les-illes-29-10-2012.html

Seguint la política d'aniquilació de la llengua pròpia a les Illes, Bauzá ha eliminat per complet la immersió a les escoles. Aquesta setmana s'ha publicat l'esborrany del projecte de decret sobre trilingüisme, el qual obliga els centres que vulguin ensenyar en català a presentar un aval dels pares igual o superiori al 65%.

El govern balear, sota les ordres de José Ramon Bauzá, ha aconseguit finalment anul·lar qualsevol mínima presència de llengua pròpia a la vida social i institucional de les Illes Balears. 
A través de retallades indiscriminades i no consensuades a les direccions generals de Política Lingüística, a IB3, a Ràdio i Televisió de Mallorca, a les entitats que treballen per la llengua catalana, al decret de mínims i als programes de reciclatge de català per als professors, entre daltres, el Govern ha assegurat un vertader apartheid en contra del català. Aquesta setmana, doncs, li ha tocat el rebre definitiu a l'ensenyament.

S'empra l'ensenyament en anglès com a excusa per propinar un nou atac a la llengua catalana"El Govern ha publicat l'esborrany del projecte de decret sobre trilingüisme a les aules, el qual ha de regular la presència de llengües a les aules de primària i secundària. L'esborrany del projecte de decret presentat obliga, a partir d'ara, els centres que vulguin ensenyar en català a presentar un aval del 65% dels pares, amb la qual cosa les escoles i instituts de les Illes que vulguin optar per fer l'ensenyament en català el curs que ve estaran obligats a consultar les famílies.


La publicació de l'esborrany ja ha provocat les primeres reaccions. Des del sindicat STEI-i, Maria Antònia Font ha deixat clar que rebutgen un decret que no garanteixi el 50% d'ensenyament en català i ha anunciat que el duran als tribunals. Des de PSM-IV-E, Antoni Alorda ha denunciat que s'empri l'ensenyament en anglès com a excusa per propinar un "nou atac a la llengua catalana".

L'Obra Cultural Balear (OCB) també ha mostrat el seu complet rebuig i indignació per l'avantprojecte de decret, el qual han qualificat de mesura "que té com a objectiu eliminar la llengua pròpia de les Illes Balears del sistema educatiu". "El discurs del Govern Bauzá d'una suposada lliure elecció de llengua no és més que una excusa, l'única finalitat de l'executiu és negar el dret que tenen els ciutadans de les Illes Balears a escolaritzar els seus fills en la llengua pròpia" ha sentenciat l'entitat.

Share/Bookmark