traducció - translate - traducción

20.1.13

Un milió de signatures per l'autodeterminació


La ICEC prepara una iniciativa legislativa popular a nivell europeu per a que la Unió Europea admeti al seu tractat el dret dels pobles que la integren a

Quim Masferrer, Ferran Armengol, Anna Arqué i Toni Albà durant la presentació de la iniciativa de l'ICEC Foto: Jordi Palmer/Nació Digital

Aconseguir un milió de signatures de ciutadans europeus per forçar un canvi als tractats de la Unió Europea de manera que es reconegui explícitament el dret d'autodeterminació dels pobles que la integren. Aquest difícil repte és el que ha entomat la International Commission of European Citizens (ICEC) -aliança d'organismes i ciutadans europeus favorables a l'exercici del dret a l'autodeterminació en territoris europeus com Catalunya, Escòcia, el País Basc i Flandes-, que vol forçar canvis al si de la Unió Europea a través d'una iniciativa legislativa popular.

La petició formal, que ja ha estat lliurada a la Comissió Europea, demana emmarcar el Dret Humà d'Autodeterminació a Europa, i es fonamenta en diversos articles dels mateixos tractats de la UE. De fet, segons defensa el doctor en dret Ferran Armengol, "no és exacte que el dret d'autodeterminació s'apliqui només a casos de descolonització", fet al qual cal afegir que "hi ha jurisprudència internacional que demostra que el dret d'autodeterminació és un dret humà general". A més, com el Tractat de la Unió Europea accepta respectar el principi de la Carta de les Nacions Unides i preveu mecanismes de canvi a través d'iniciatives populars, la ICEC ha considerat que aquesta es la via per fer arribar al Consell Europeu i l'Europarlament la possible modificació del Tractat de la Unió Europea.

La iniciativa, presentada aquest divendres al Col·legi de Periodistes de Catalunya, pretén obrir una nova porta en la tasca d'internacionalització del conflicte català. Segons Anna Arqué, representant de l'ICEC a Catalunya, "es tracta de defensar un dret que concerneix a tots els ciutadans europeus", en tant que els pobles que podrien arribar al seu exercici formen part d'aquesta Unió Europea. En l'acte també hi han participat els actors còmics Quim Masferrer i Toni Albà.

L'inici d'un llarg camí

Per tot plegat, la iniciativa ha estat presentada a la Comissió Europea, que al mes de febrer anunciarà si l'admet a tràmit. "No hi ha motius per creure que la rebutjarà", ha apuntat Arqué, de tal manera que aleshores s'obrirà un període d'un any per reunir un milió de signatures de ciutadans europeus, una xifra necessària per a que la Comissió presenti el cas al Consell d'Europa i pugui forçar el seu debat a l'Europarlament.

De fet, com totes les ILP, la recollida de signatures no és vinculant i només permet obrir la porta al debat, però no significa que la petició sigui acceptada. Un exemple vàlid seria la ILP que demanava al Parlament de Catalunya la prohibició de les corrides de toros, que va forçar a la Cambra catalana a debatre la qüestió, independentment del resultat final.

És per això que l'equilibri de forces a l'Europarlament i la majoria conservadora i socialista, gens procliu a cap independència interna, pot dificultar que al final del camí s'assoleixin les peticions de l'ICEC, però tot i així, la intenció dels promotors es assolir la xifra de signatures. "En tot cas, ho hauran de debatre i tindran un milió de signatures sobre la taula" ha alertat Armengol.

Això sí, la recollida de signatures ha de complir uns requisits, com un nombre mínim de firmes en els set estats membres dels quals formen part les entitats que han presentat la petició: Àustria, 14.250; Bèlgica, 16.500; Espanya, 40.500; França, 55.500; Irlanda, 9.000; Itàlia, 54.750; i Regne Unit, 54.750. La resta, fins arribar al milió, es poden recollir en tots els estats membres.

Precisament, la capacitat per assolir els mínims, assumint que en estats com l'espanyol i el Regne Unit serà molt més senzill que en altres com França i Itàlia, serà el gran repte de la organització, alhora que per aconseguir un resultat representatiu de tot Europa haurà de ser capaç de fer arribar la seva proposta a tots els països de la UE. 

Share/Bookmark