traducció - translate - traducción

8.5.17

Suso de Toro: “Sou un exemple per als espanyols, viviu la llibertat sense demanar permís”

L’escriptor gallec es mostra convençut que “només si Catalunya tira endavant el referèndum, Espanya es veurà obligada a reformar-se”
L'escriptor gallec Suso de Toro defensa que el referèndum farà moure fitxa a Espanya  ANC
Gemma Aguilera

L’escriptor i columnista gallec Suso de Toro (Santiago de Compostel·la, 1956) es declara admirat per la forma com “els catalans viviu  en llibertat i sense por, a diferència dels espanyols”. Defensor del referèndum i partidari del sí, ha assumit “els costos personals” que li ha comportat defensar aquesta idea fora de Catalunya, i remarca que el referèndum és la clau de volta perquè Espanya iniciï una reforma del règim del 78. Això, al marge que Catalunya esdevingui un nou estat. Ha donat suport a la campanya de l’ANC per Sant Jordi, ‘Un llibre, una rosa, un Sí’, on va presentar el seu darrer llibre, La lliçó catalana (Ed. Gregal, 2017) i va conversar amb El Món.

Fa més d’una dècada vostè va escriure el llibre Otra idea de España. Fent un exercici de futur, com s’imagina una altra Espanya sense Catalunya?
La meva experiència presentant aquest llibre va ser molt reveladora. A Madrid cap mitjà de comunicació espanyol va fer-se’n ressò, i només un diari hi va enviar un becari. En canvi, quan l’endemà el vaig presentar a Barcelona, tots les mitjans van fer-se ressò de les tesis que exposava. Això què vol dir? Que a Catalunya feia molts anys que la societat i els partits tenien interès a reformar Espanya de tal manera que Catalunya hi pogués encaixar amb comoditat, però que a Espanya no hi havia el més mínim interès per revisar el model i la idea d’Espanya. De fet, Madrid no vol cap altra idea d’Espanya ni tampoc no es vol imaginar una Espanya sense Catalunya, simplement desitja mantenir, al preu que sigui, el seu statu quo i els seus privilegis. Viu de gestionar el poder, i al voltant del poder es creen empreses especulatives o dedicades a negocis que sempre tenen l’aval de l’Estat. En canvi, la societat catalana sí que té necessitat de reformar-se.

És a dir, que el llibre Otra idea de España ha fet més profit a Catalunya que a Espanya?
Sí, els catalans ho heu intentat fins al darrer moment. Heu fet mans i mànigues per modernitzar Espanya i obrir les portes del búnquer de la Transició, fins que heu constatat que, per voluntat pròpia, Espanya mai no es reformarà. Pels seus propis mitjans és evident que no ho vol fer, només mourà fitxa quan algú l’obligui.

Però electors espanyols voten majoritàriament per la continuïtat del règim. Qui pot obligar Espanya a canviar?
Els catalans!

Com? A Madrid els diputats independentistes i sobiranistes no són decisius.
No, la vostra força no és a Madrid, sinó a Catalunya. Amb independència que guanyi el sí o el no al referèndum, només pel fet de fer-lo estareu obligant Espanya a reformar-se.

O a tancar-se encara més per defensar la unitat d’Espanya...
No ho crec pas, seria un suïcidi. El que ha demostrat Rajoy, sobretot amb la seva darrera visita a Catalunya, és que la seva única política és l’ofensa, el menyspreu i el no reconeixement de Catalunya com a país i com a societat. El referèndum és la vostra única arma democràtica per decidir. Quan poseu les urnes, l’Estat haurà de moure fitxa.

En quin sentit?
Fins ara la política de Rajoy és ‘no farem res i no us donarem res’. Per tant, sereu els catalans els que reformareu Espanya, perquè el referèndum és una oportunitat per als ciutadans espanyols, és una lliçó de vida i de dignitat democràtica. La societat catalana no té por, ara viu la democràcia i la llibertat sense demanar permís a ningú. És un exemple per als espanyols.

Els espanyols tenen por?
Totalment, perquè la cultura nacional espanyola és una cultura de la por. Hem estat educats per capellans i militars que ens han inculcat la por a la llibertat. Però ara els catalans doneu una lliçó de llibertat a tots els espanyols amb el referèndum.

Fins on pot arribar l’Estat per impedir el referèndum?
Encara que Rajoy no ho sàpiga, vosaltres sou ciutadans europeus. Ell creu que sou els seus súbdits, o gent que té com a presoners. Però sou ciutadans europeus i estic segur que Europa no permetrà que vuit milions de persones es vegin coaccionades ni per les armes ni per cap altre exercici d’abús.
Suso de Toro | JORDI BORRÀS
Judicialment, l’Estat ja coacciona els catalans independentistes i els seus dirigents polítics. I la UE no s’ha pronunciat.
Mentre no convoqueu el referèndum, la pressió de l’Estat i les seves coaccions cap a l’opinió pública, les institucions i els càrrecs públics estaran dirigides a evitar que es convoqui i s’executi. Però quan tingueu dia per anar a votar, aleshores l’Estat es veurà obligat per la força democràtica a reaccionar. Serà el moment en què haurà d’acceptar que els catalans tenien raó i que hauran de revisar la Constitució i iniciar un procés constituent.

L’Estat farà una oferta abans del referèndum?
Penso que intentarà oferir a la societat catalana una opció per quedar-se a Espanya. En aquests moments, una persona catalana amb seny què ha de votar? Que sí, que me’n vaig d’una Espanya que no m’accepta i que no em dóna aire. L’Estat haurà de posar alguna cosa a l’altre costat de la balança i dir que dialogarà, que es reformarà, tot el que no ha fet fins ara.

Tot plegat potser provocarà un esclat a Madrid, ara governada per una majoria inestable del PP. 
Efectivament, crec que si convoqueu el referèndum hi haurà eleccions anticipades al Congrés.

Hi ha una part dels catalans que volen votar no, amb el permís de l’Estat, perquè confien que Espanya és reformable. Quin missatge donaria vostè a aquest col·lectiu, fonamentalment a l’entorn dels Comuns?
La primera pregunta que els faig és: En què es basen per creure que l’Estat canviarà si no en té necessitat? No se n’adonen que no canviarà sense un gest de desobediència, o millor dit, d’obediència als ciutadans catalans? Llegeixo la premsa madrilenya, i sobretot la catalana, i no veig ni un sol gest de reconeixement de la nació catalana. Jo he intentat, des de la meva modèstia, defensar un projecte federalistes i he apostat per una Espanya que reconegués la plurinacionalitat. No me n’he sortit mai, i el resultat han estat costos personals elevats. 

En general, la societat espanyola castiga qui defensa una altra idea d’Espanya?
Sí, és un búnquer. Per això insisteixo que només res reformarà si hi ha un referèndum a Catalunya. Si no feu el referèndum perquè us ho impedeixen, estareu totalment derrotats. Vosaltres no teniu la coacció dels jutges, de la banca o de l’exèrcit, i us amenacem amb l’expulsió de la UE i del planeta. Només tancant files al voltant del referèndum sobreviureu. I si es convoca el referèndum, Espanya es veurà forçada a fer-vos una oferta. Lògicament, la ciutadania catalana lliurement decidirà si l’accepta o no.

Font: El Món | Suso de Toro: “Sou un exemple per als espanyols, viviu la llibertat sense demanar permís” | Política
Share/Bookmark