traducció - translate - traducción

30.5.19

Tots els drets vulnerats per l'Estat espanyol als presos polítics catalans, segons l'ONU (AMB EL TEXT COMPLERT)

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

A més, el document insta el govern espanyol a fer una investigació 'exhaustiva i independent' del cas a Catalunya


Resultat d'imatges de informe de l'ONU benn emmerson


El grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, que depèn del Comitè de Drets Humans de l’ONU, ha fet públic un veredicte en què demana la llibertat immediata d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A més, el document insta el govern espanyol a indemnitzar-los i fer una investigació ‘exhaustiva i independent’ del cas.

Entre les conclusions, argumenten que l’empresonament de Junqueras, Sànchez i Cuixart és arbitrària i que Espanya ha d’adoptar ‘les mesures necessàries per a reparar la situació sense dilació’. També precisa que se’ls ha de concedir el dret efectiu d’obtenir una indemnització i altres reparacions d’acord amb el dret internacional.

El grup demana a l’estat espanyol i a les defenses que l’informin, en un termini de sis mesos, si Junqueras, Cuixart i Sànchez han estat alliberats i també si  s’obre una investigació arran de les vulneracions de drets dels presos i si l’estat modifica lleis ‘per harmonitzar-les’ amb les seves obligacions internacionals. Tanmateix, el grup assegura que es reserva el dret ‘d’emprendre el seu propi seguiment si s’assenyalen nous motius de preocupació en relació amb aquest cas’.

Segons el grup, el seguiment del cas li permetrà mantenir de informat el Consell de Drets Humans de l’ONU sobre possibles progressos o deficiències pel que fa a l’aplicació de les seves recomanacions. Finalment, recorda que el Consell de Drets Humans ha encoratjat tots els estats a col·laborar amb el grup de treball, i ha demanat que tinguin en compte les seves opinions i, si cal, que es prenguin les mesures necessàries per a reparar els empresonaments arbitraris.

El veredicte que emet l’ONU no és vinculant, però sí que tindrà molta importància per a bastir la futura demanda al Tribunal d’Estrasburg si Espanya la desobeeix.
El grup de Treball de l’ONU contra les Detencions Arbitràries depèn de l’Alt Comissionat pels Drets Humans, que forma part del Secretariat de l’organització i ha estat encarregat per l’Assemblea General de vetllar pels drets humans al món.

En el curs de la seva història, aquest grup ha publicat 245 resolucions d’aquesta mena i només dues feien referència a estats de la Unió Europea, un cas a França i un altre a Polònia. En tots dos, els presos van ser alliberats.

L’advocat Ben Emmerson, que ha coordinat la demanda dels presoners polítics a les Nacions Unides, explicarà a les 17.30 en una conferència de premsa a Londres el contingut de la decisió.
La defensa de Cuixart en demana la llibertat
L’advocat de Cuixart, Benet Salellas, ha pres la paraula al judici al Suprem per demanar al tribunal -i de viva veu- que el deixés en llibertat després de l’informe del grup de treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU. Salellas ha dit que el dictamen ‘constata la vulneració de fins a onze articles’ i que, per tant, ha demanat la posada en llibertat ‘immediata’, tal com recull l’informe.


Segons l’advocat, aquest informe justifica una nova petició de llibertat. El president del tribunal, Manuel Marchena, li ha dit que està ‘en el dret absolut’ per demanar-ho però que el tràmit s’ha de fer per escrit per donar trasllat a les parts abans que el tribunal resolgui. Per això, Salellas ha informat que registraran un escrit abans que acabi la sessió d’avui.
Un text duríssim contra l’estat
Josep Casulleras Nualart
I amb la pausa de l’hora de dinar, ha arribat la resolució de l’ONU, tan esperada per les defenses. Aquest grup d’experts diu, entre les conclusions d’un informe duríssim contra l’estat espanyol, que els presos han de ser posats en llibertat immediatament, que han de ser indemnitzats i que s’ha de fer ‘una investigació exhaustiva i independent’ de la desena llarga de drets fonamentals que els han estat vulnerats fins ara. El fet destacat d’aquest dictamen, a més del fet que Espanya té l’obligació d’atendre’l, és que inclou una llista llarga de conclusions després d’haver escoltat i analitzat els arguments de totes dues parts. I diu que les explicacions de l’estat espanyol sobre l’empresonament preventiu de Junqueras, Sànchez i Cuixart no els convencen. De manera que afirmen que hi ha hagut una vulneració de la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió, que les manifestacions d’aquella tardor van ser totes pacífiques, i que les acusacions contra ells no tenen trellat. Més encara: que se’n va vulnerar la presumpció d’innocència per les declaracions públiques fetes per responsables del govern espanyol considerant-los delinqüents, que foren empresonats sense haver tingut temps de preparar la defensa, i que no hi ha base legítima, necessària ni proporcional per a mantenir-los a la presó. I destaca amb un to de sorpresa que l’argument arribés a ser que no renunciaven a la seva ideologia independentista.

Són els abusos d’aquest procediment explicats i denunciats per un organisme de l’ONU quan falten tan sols tres sessions de judici. La defensa de Jordi Cuixart ja han presentat l’escrit per a l’alliberament immediat, i les altres  també ho acabaran fent. Tota una bomba contra la raó de ser d’aquest judici, el dia que la sala descobreix que els violents no van ser els acusats, sinó els acusadors. El mateix dia que la fiscalia ha donat per bones les seves conclusions definitives i, aliena a tot això que passa dins i fora de la sala, manté les peticions de pena per rebel·lió contra tots els presoners polítics i prepara el terreny per a castigar-los més encara. Els fiscals han demanat al tribunal que tingui en compte l’aplicació de l’article 36.2 del codi penal, bo i preparant el terreny per si són traslladats a Catalunya per a complir la condemna. Perquè allò que preveu aquest article és que els condemnats no puguin obtenir el tercer grau ni cap benefici penitenciari fins que no hagin complert la meitat de la pena. Ja que la gestió de les presons a Catalunya va a càrrec de la Generalitat, que tingui les mans lligades en aquest sentit.

D’avui en quinze el judici es declararà vist per a sentència. Un judici que el Grup de Treball Contra les Detencions Arbitràries ha dit avui que no tenia fonament ni tan sols per a haver començat, que els jutges que formen part d’aquest tribunal no són els competents per a jutjar aquesta causa i que els presoners estan detinguts de il·legalment.

Drets de la Declaració Universal dels Drets Humans citats a la decisió de l'ONU

Drets del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics  citats a la decisió de l'ONU


Share/Bookmark