traducció - translate - traducción

8.4.12

UN PLOR DES DE LA TOMBA. LA MASSACRE DE SREBRENIĆA

Ljiljan, la bandera, avui prohibida
Es poden trobar milers de documents que serveixin per conmemorar l'inici de les agressions txèniks i ustaixes contra la població desarmada bosniana. O el que és el mateix: els feixistes d'orígen serbi i croata, contra la població civil de tots els orígnens, serbi, croata, musulmà i una comunitat jueva molt activa. La mateixa població,  el 70% de la qual acabava de votar una constitució en què es definia a Bosna i Hercegovina com un estat democràtic plurinacional, multilingüe i multicultural.

He escollit aquest documental de la BBC de quasi dues hores de duració, en primer lloc perquè el meu primer viatge va ser just un més després de la matança, a la ciutat de Tuzla, on començaven a arribar les persones desplaçades després de fugir a peu i bosc a través durant un més per recórrer els 80 Km que separen les dues ciutats. Vaig tenir ocasió de visitar el camp de refugiats instal·lat a l'aeroport, aleshores tancat, i també, uns mesos més tard i amb altres persones, varem poder acollir un comboi de Pallassos Sense Fronteres. Per tant és una gent que m'és propera i amb la qual empatitzo.

En segón lloc perquè aquest document posa al descobert la gran mentida i la gran traïció de l'status quo democràtic occidental i les seves institucions diplomàtiques, religioses, militars i governamentals, que van traïr al poble Bosnià, mentint-lo quan deia que el protegien i esclafant-lo amb uns acords de pau, imposats a Dayton, que legitimaren els objectius militars dels agressors, en comptes de restituir els drets democràtics de les víctimes.

Allí, i en aquest documental es fa palès, es va imposar una visió del món, les conseqüències de la qual, avui en dia, després d'anys de crisi finançera, tot just les comencem a patir. El documental és llarg, ho sé. Però feu-me el favor de tenir-lo en compte per respecte a les prop de 8.000 víctimes oficials - aquells dies i sobre el terreny sempre vaig sentir parlar a totes les fonts de 12.000 -. També per solidaritat amb el tranquil i confiat poble bosnià ja que, com ell, avui, totes i tots som víctimes dels mateixos botxins.

Hvala ti, moja Bosna, u mom srcu.



Share/Bookmark