traducció - translate - traducción

1.4.12

VOLEM UNA OFENSIVA PER LA LLENGUA A TOTS ELS TERRITORIS.

Esdeveniment al facebook:

Almenys 4.800 ciutadanes i ciutadans d'arreu dels Països Catalans, ens sentim indignats per l'atac que està sofrint la nostra llengua arreu, en totes les seves variants i en tots els territoris on encara es parla, tot i que cada dia menys.



L'atac sistemàtic dels nacionalismes lingüístics espanyol i francès és especialment dur a les Illes Balears, la Catalunya Nord i el País Valencià. També a la resta de territoris pateix les conseqüències de polítics amb escassa sensibilitat vers la llengua, incapaços de defensar-la dels atacs organitzats i meticulosos que s'han accentuat en els darrers temps.


També nosaltres, ciutadanes i ciutadans, reconeixem que no fem prou per preservar-la, no exigint els nostres drets lingüístics en tot moment i deixant per una altra estona el deure de preservar-la i de fer-la respectar.

Som víctimes de l'odi dels colonitzadors i del nostre propi auto odi.
Som víctimes de l'Apartheid lingüístic que volen imposar a les Illes Balears i Pitiüses, així com al País Valencià.
Som víctimes de la substitució de la nostra llengua per una altra, en espais que havien estat recuperats amb grans esforços; tot això amb la aparent indiferència dels governants del Principat de Catalunya.

Ens estan impedint, prohibint "de facto", estudiar, treballar, relacionar-nos i conviure en la nostra pròpia llengua, mentre la divideixen, la menyspreen, la infravaloren i l'ofeguen en lluites entre les diverses variants dialectals.

Impedeixen per tots el mitjans que la nostra llengua sigui una llengua de ple dret tant a Europa, com als nostres territoris, impedint d'aquesta manera que puguem expressar la nostra pròpia visió del món.

Ja n'hi ha prou!

Alcem-nos!

Des de Salses a Guardamar i el Carxe, des de Fraga a Maó i l'Alguer, per defensar el nostre patrimoni lingüístic, que ho és també de tota la humanitat, com la resta de llengües.

Aquesta és una crida a les Coordinadores i PLataformes per la Llengua, a l'Institució de les Lletres Catalanes, a l'Institut Ramón Llull, a Acció Cultural del País Valencià, a l'Obra Cultural Balear, a Òmnium Cultural del Principat, i a aquelles que vulguin convocar-nos.

EXIGIM A AQUESTES ENTITATS SENSIBLES A LA LLENGUA, QUE S'UNEIXIN I TREBALLIN PER CONVOCAR EL MATEIX DIA I HORA, UNA GRAN MANIFESTACIÓ CONJUNTA I UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA LLENGÜA I LES CULTURES DELS PAÏSOS CATALANS, A LES CAPITALS I PRINCIPALS CIUTATS DELS TERRITORIS DE PARLA CATALANA.


La meva opinió:
Cal defensar la llengua de manera conjunta. No puc acceptar el silenci d'Òmnium Cultural, per exemple, en el tema de la vaga de fam o la manifestació de Palma. Cal que Òmnium, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, es coordinin encara més per fer una ofensiva conjunta i visible per la llengua. També les altres organitzacions com Plataforma o els diversos col·lectius de voluntariat lingüístics que treballen de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Share/Bookmark