traducció - translate - traducción

5.2.14

OFENSIVA ANTI CATALANA DEL CARNISSER DE VALÈNCIA

Escola Valenciana denuncia que el consell incompleixi set punts dels vuit que conté l'article 6 de l'estatut d'autonomia · Insta Fabra a promoure i normalitzar el català i deixar-se de definicions i atacs

El pallasso de València
Escola Valenciana defensa el paper de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a institució normativa del català al País Valencià. L'entitat considera que la batalla mediàtica que ha emprès el PP respon a l'ideari polític que ha assumit el govern d'Alberto Fabra: 'En les qüestions relacionades amb el nostre màxim tret d'identitat, ataca frontalment el valencià des de tots els àmbits d'actuació i poder.' L'entitat insta Fabra a complir 'allò que ha dit públicament referint-se a l'article sisè de l'estatut d'autonomia'. Segons Escola Valenciana, a hores d'ara el consell incompleix set punts dels vuit que té aquest article:
Punt 1. 'La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.' Incompliment: el president de la Generalitat Valenciana i la delegada del govern espanyol no s'expressen públicament, de manera habitual, en la llengua pròpia dels valencians i les valencianes.

Punt 2. 'L'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'estat. Tots tenen dret a conèixer-los i a usar-los i a rebre l'ensenyament del, i en, idioma valencià.' 
Incompliment: tres sentències del TSJ valencià obliguen la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports a complir aquest article. Cada curs, milers d'alumnes del País Valencià es queden sense estudiar en català.

Punt 3. 'La Generalitat garantirà l'ús normal i oficial de les dos llengües, i adoptarà les mesures necessàries per tal d'assegurar-ne el coneixement.' Incompliment: any 2013,  la Conselleria d'Educació retalla 810.000 euros en ajudes per a la promoció del català.

Punt 4. 'Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.' Incompliment: el Síndic de Greuges elabora cada any un informe on s'especifiquen centenars de casos de vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants.

Punt 5. 'S'atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.' Incompliment: 29 de novembre de 2013, tancament d'RTVV.
 
Punt 6. 'La llei establirà els criteris d'aplicació de la llengua pròpia en l'administració i l'ensenyament.' Incompliment: publicació de la llei de la funció pública sense el requisit lingüístic.
 
Punt 7. 'Es delimitaran per llei els territoris en els quals predomine l'ús d'una llengua o de l'altra, així com els que puguen ser exceptuats de l'ensenyament i de l'ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.' Aquest és l'únic punt que l'Administració valenciana compleix rigorosament.

Punt 8. 'L'Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l'idioma valencià.' Incompliment: el president de la Generalitat Valenciana qüestiona la capacitat normativa de l'AVL.


L'ofensiva de Fabra contra la llengua es centra en l'escola

El govern valencià vol liquidar aules en català a sis pobles de la Vall d'Albaida
El govern d'Alberto Fabra vol eliminar per al curs vinent nou aules que ofereixen ensenyament en valencià a la Vall d'Albaida, segons que ha denunciat Escola Valenciana. De fet, l'entitat alertava fa pocs dies que hi havia en perill 151 línies en català per al curs vinent. L'ofensiva del govern valencià contra la llengua, que també s'ha traduït en amenacesa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per haver reconegut la unitat lingüística, es focalitza en l'escola, amb 'atacs directes al foment del plurilingüisme'.
Segons l'informe sobre les línies en català que ha presentat Escola Valenciana, la mesa del govern afectaria vuit escoles públiques de d'Agullent, Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Ontinyent i Otos. En tots els casos es tracta de centres que ofereixen només ensenyament en català.
Escola Valenciana explica que l'augment de 25 alumnes a 30 per aula aprovat l'any passat té com a conseqüència el tancament d'unitats educatives i la reducció de professorat. La Vall d'Albaida és una de les comarques més afectades per la proposta d'eliminació d'unitats en català i Ontinyent, un dels municipis que més unitats perdria.
'Els programes d'ensenyament en valencià són els que realment fomenten el bilingüisme entre l'alumnat i a més són sinònim d'excel·lència educativa. Per tant, la proposta d'eliminació de tantes unitats en valencià a la nostra comarca és un atac directe al foment del plurilingüisme en la Vall d'Albaida", explica el president de la Coordinadora de la Vall d'Albaida per la defensa i l'ús del Valencià, Josep Andrés Timor.
Timor assenyala que en municipis com Fontanars, Rugat i Otos, les possibles supressions 'són una agressió flagrant a la supervivència de les poblacions rurals i a l'equilibri territorial, on l'escola és un element essencial per a mantenir la població i els serveis bàsics'.
El president de la coordinadora manifesta que la manca de matrícules que al·lega el govern valencià, en molts casos, prové de la nul·la promoció dels centres públics en valencià per part de la Conselleria d'Educació. 'L'escola pública en valencià és la nostra escola i continuarem dignificant-la com cal a la Trobada d'Escoles en Valencià que organitzem cada any a la nostra comarca i que enguany se celebrarà a Otos-Bèlgida-Beniatjar'.
Segons les xifres facilitades per Escola Valenciana, el 67,43% de l'alumnat valencià estudia a centres públics i el 93% de l'ensenyament en català és a l'educació pública.
Fins a un 18,5% dels centres educatius que ofereixen ensenyament en valencià corren el risc de perdre unitats en la nostra llengua a tot el territori. Segons les previsions de la conselleria per a l'any vinent, es proposa retallar 187 unitats en Infantil (en català i espanyol) de la pública i augmentar-ne 8 de la concertada.

Notícies relacionades


Share/Bookmark