traducció - translate - traducción

11.9.15

Junts amb Catalunya pel dret a decidir lliurement - La Veu del País Valencià



Hom ha d’estar d’acord que a Catalunya s’hi viu un procés històric que molts pobles sense estat desitjarien viure. Les enquestes, el ressò mediàtic i la furibunda reacció de l'Estat i  Govern espanyol, dels seus socis conservadors europeus, d’antics presidents de ‘memorable’ record o de la caverna mediàtica espanyola, fan veure clarament que no és una dèria capriciosa dels principals representants, sinó que al 27S, el que es decidirà, és la possibilitat de dur endavant un projecte de país reafermat per la voluntat de la seua població representada democràticament en unes eleccions. Lluny d’aquest context, queden les mil i una interpretacions tendencioses i manipuladores que res tenen a veure amb l’expressió màxima de llibertat que és el dret a decidir un mateix el futur i destí de la seua terra.

Volem parar esment en la reacció del Govern espanyol, ja que mai condemnarem la llibertat d’expressió del poble i les reaccions que haja pogut provocar el procés entre el conjunt de la ciutadania de l’estat, perquè hom, des de la seua llibertat individual, té el dret legítim d’expressar-se. Una altra cosa és la posició del govern de l’Estat espanyol, que lluny d’acostar postures i intentar entendre per què el poble català vol la independència, ha tancat portes a qualsevol acció democràtica i ha tirat pel dret, reforma exprés de Tribunal Constitucional (TC) inclosa. Una reforma que recorda irremeiablement la dictadura franquista, ja que només en aquest tipus de ‘governs’, l’Executiu adapta el Judicial depenent de la seua voluntat capriciosa. A més, ens fa nosa tota la campanya mediàtica del president Rajoy, amb visites dels seus col·legues incloses, demanant (l’imaginem agenollat) als seus caps europeus que facen públic el seu rebuig al procés català, amb argument d’expulsió europea inclòs. La veritat, podem imaginar la reacció de Cameron (qui no fa molt va permetre el referèndum a Escòcia) escoltant els precs de Rajoy demanant suport per una croada que no té més sentit que el triomf, a qualsevol preu, del nacionalisme espanyol més retrògrad. Sincerament, no han estat a l’altura d’una proposta basada només en la llibertat d’un poble a decidir el seu futur.

Arribats a aquest punt, des del nostre diari volem fer arribar tot el nostre suport al poble català per al proper 27S i al seu dret legítim a decidir. No ens importen en absolut les etiquetes de catalanistes perquè els nostres valors i ideals estan per sobre de qualsevol absurd d’aquest tipus. El nostre desig és fer costat a un procés que ens pot servir de model per a, algun dia, aconseguir nosaltres també el somni d'executar el nostre dret a decidir un Estat Valencià independent. És evident que no és el moment, que el País Valencià no està preparat per a assolir un camí com el que el poble català ha mamprès. Un full de ruta expressat sense vergonyes, amb un orgull que és el reflex fidel de la il·lusió i l’esperança que aquest poble emana. Amb el poble català ens uneix la llengua i bona part de la nostra cultura, i potser per això ens sentim part activa del procés i còmplices de la seua esperança. Estem amb ells i amb el seu dret a decidir, perquè un poble sense llibertat de decisió és un poble sotmès, i com tothom sap, ja n’hem patit massa d’opressions.

Només ens queda recordar, a qui encara dubte en donar suport al desig de llibertat del poble català, que pense per un segon en la reacció del Govern espanyol al procés, ací n’hem fet uns pocs comentaris, però sense dubte la malícia i por amb què han actuat són la mostra evident de l’envergadura del procés que el poble català ha decidit, lliurement, viure.



Share/Bookmark