traducció - translate - traducción

8.10.17

La DUI amagada | Cotarelo



A hores d'ara el notable thriller del referèndum que no havia de ser, tota la xerrameca sobre la "centralitat política" d'aquest o aquell, tal partit o tal altre, s'ha concentrat en la figura d'un home d'actitud afable, caminar desmanegat i serrell. Tots, el govern, l'oposició, els partits, els polítics, els mitjans, estan pendents no ja de les paraules sinó fins i tot dels gestos de Puigdemont.

No n'hi ha per a menys. Haver promès fa 18 mesos que es realitzaria un referèndum, haver-ho fet en contra de l'Estat amb tot el seu aparell repressiu i haver imposat els seus resultats té el seu mèrit. Tant que ningú s'atreveix ara a sostenir que no hi haurà DUI sinó que, al contrari, es dóna per feta davant d'un govern desarborat que ha renunciat a cap defensa de caràcter polític i que no serveix per a res. El que passa i els partits nacionalistes espanyols es neguen a veure, és que la força del líder descansa en una organització, una coalició molt eficaç de JxS i la CUP que articula la dimensió política de la majoria parlamentària. I és sobre aquesta base sobre la qual Puigdemont probablement proclami la DUI dimarts que ve.

Justament la consciència d'aquest fet té a les forces polítiques i socials espanyoles desconcertades, frenètiques, espantades, totes esgargamellant en pro del diàleg, de la necessitat d'entendre, de parlar, fins amb els capellans que, a Espanya, sempre acaben apareixent. Tots s'han fet compulsivament dialogants, encara que amb matisos, faltaria més: Podem, PSOE, Coscubiela, Iceta, Garzón. La decisió d'aquestes ànimes angèliques i equidistants de fet és que, com a prova de bona voluntat, el govern renunciï al 155 (alguns, més radicals, demanen la retirada de la policia) i els indepes la DUI. Cap d'ells, aparentment, ha caigut en el compte elemental que si els indepes renuncien a la DUI, la qual ha obligat a l'altra part a demanar diàleg, el més probable és que es quedin sense diàleg i sense DUI.

Ens coneixem tots. Per això Ciutadans no perd el temps i, molt espantat per la DUI en l'horitzó de 72 hores, exigeix a Rajoy que convoqui eleccions anticipades. La veritat, no sembla molt assenyat des del punt de vista dels propis Ciutadans, deixar el país virtualment sense govern en el moment en què a Catalunya s'aprova i posa en pràctica la DUI. Però potser és el que volen, mai se sap.

Aquesta DUI que la premsa ignora angoixada si es proclamarà o no. Una DUI amagada, com les urnes. Donada l'habilitat i l'experiència que els indepes han demostrat amb aquestes, el més probable és que la DUI aparegui quan i on menys esperen els que menys la volen. I no sembla que es pugui enviar a la força pública trencant portes i caps per impedir-la.


Publicat per Ramon Cotarelo


Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre



Share/Bookmark