traducció - translate - traducción

31.10.17

TAL I COM HO VEIG



Quico Romeu

El que està passan em fa tota la pinta d'un pacte entre el Govern i el Gobierno a través d'algun tipus de mediació per part de tercers. Fins ara el que tenim és un Rajoy que renuncia a implementar el 155 durant 6 mesos, o més, i enlloc es conforma amb una aplicació mínima de 54 dies, justament fins unes eleccions que pretenia que es convoquessin entre tres i sis mesos més enllà; això evitant intervenir TV3, l'ACN o CatR; també s'ha fet enrere dels globus sonda per il·legalitzar els partits independentistes o els programes que plantegin la independència. Per la seva banda el Govern català renuncia a executar la República Catalana mantenint-la en un "suspens" líquid, almenys fins que es celebrin les eleccions.

Que Puigdemont dijous i Rajoy l'endemà plantegessin la "solució" d'unes eleccions. sembla apuntar a una solució imposada a les dues parts per d'una suposada mediació; també com a sortida airosa acordada per les dues parts a través de tercers. Una part hauria mantingut la imposició del 155 com li demanaven els seus, mentre que la part catalana hauria aconseguit declarar la República, com havia promès, tot i que de manera aigualida.. i tot sembla que es podria clarificar en unes eleccions acceptades per les dues parts com a mal menor. Eleccions que podrien substituir aquell referèndum legal i acordat que reclamava el PSOE instal·lat a Catalunya i també oferir les garanties exigides per aquells sobiranistes que s'erigeixen com els reclamants purs d'un referèndum.  Jo ho veig així, però suposo que en els propers dies s'anirà sabent quin és l'abast de tot plegat.

Em criden l'atenció dos fets que reforçarien aquesta tesi. Perquè, d'entrada, el Govern no ha publicat al DOGC la proclamació aprovada al Parlament? també és xocant que aquesta vegada el Gobierno no hagi portat davant el Tribunal Constitucional aquesta declaració. Segurament és la primera que no suspenen cautelarment alguna cosa aprovada pel parlament sobirà del Principat. Són aquests alguns termes del possible pacte? És especulació, naturalment, però la República està declarada i només pendent de publicació; potser, en cas d'una més que possible victòria per part de l'opció independentista, els països que s'han bellugat per reconèixer la RC accelerarien aquest reconeixement; potser s'hi podrien sumar una bona part d'aquells que han posat l'accent en l'unilateralisme per tal de no fer-ho, de moment.

En tot cas em sembla clar que la pressió que hauríem de fer des de l'independentisme és exigir que la comunitat internacional vigili d'aprop l'organització de les eleccions ja que tenim antecedents que el PP i l'empresa Indra, imputada en la Gürtel i habitual organitzadora de comicis convocats pel PP, solen fet trampes.

Crec que haver renunciat a implementar la República immediatament després d'haver-la guanyat i que diversos organismes i personalitats internacionals n'hagin reconegut el resultat, dóna prou força per reclamar una observació internacional que eviti problemes amb el vot per correu, per exemple, o amb compres de vots, boicots al vot a l'estranger, vots de persones mortes, etc. Aquest tipus d'irregularitats o directament fraus,  s'han donat sempre en  tot tipus d'eleccions convocades pel PP. Si tot fos fruit d'un pacte amb intervenció de mediació de tercers, seria lògic exigir a aquests tercers que observin l'acompliment d'allò pactat...

Per tot plegat creu-ho els dits perquè s'estableixi una estratègia consensuada entre tots els partits independentistes.

Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre

Share/Bookmark