traducció - translate - traducción

27.3.10

Avui fa anys de la mort de Walt Whitman - (1819-1892)

Walt Whitman va néixer a West Hills, Long Island (prop de Huntington), Nova York, i es va mudar a Brooklyn, quatre anys després. Ell mateix es defineix com "company de les persones, igual que tothom  immortal i insondable com jo ("Song of Myself").
Coneix una gran varietat d'ocupacions en els seus anys de formació: Linotipista, professor, periodista, editor, novel.lista.
El famós "melting pot" de Nova York durant la dècada de 1840 li va proporcionar una educació basada en la diversitat i els valors democràtics.
Quan tenia 36 anys va publicar Fulles d'herba, integrada per 12 llargs poemes sense títol, que va revisar i ampliar durant tota la seva vida.
Durant la guerra civil va ajudar en tasques d'infermeria i atenció als ferits.

Va celebrar el cos i totes les seves funcions amb exuberància, però també l'esperit místic. Els seus protagonistes no foren els éssers elevats del mite i el romanç, si no homes i dones de la classe humil.
També va trencar amb les limitacions formals de la poesia en el seu temps per escriure en vers sense tenir en compte rima ni mètrica.
Ralph Waldo Emerson va reconèixer la veu poètica de Whitman com "el regal més meravellós ... la peça més extraordinària d'enginy i saviesa que els Estats Units han aportat a la poesia".
Whitman va morir a Camden, Nova Jersey el 27 de març de 1892.

Share/Bookmark