traducció - translate - traducción

22.8.11

Un aniversari de 100 anys: Enric Valor

AQUEST POST HA ESTAT MANLLEVAT DE L’EXCEL·LENT BLOC DE L’ESCRIPTORA CATALANO-CANADENCA SHAUDIN MELGAR-FORASTER:

http://maiera.wordpress.com/

El 22 d’agost, es compleix el centenari del naixement d’Enric Valor. Per aquest motiu els blocaires dels Països Catalans li fem, avui, un homenatge.

De segur que molts dels lectors d’aquest bloc ja sabeu qui era Enric Valor, però els adolescents als qui va adreçat el bloc és possible que no en sàpiguen res, així que els en faré cinc cèntims.

Enric Valor va néixer, evidentment, l’any 1911, a Castalla (País Valencià). Fou un escriptor que conreà la novel·la i, a més, recopilà un gran nombre de rondalles valencianes que, fins a aquell moment, eren de tradició oral. Són molt importants, també, els seus textos sobre gramàtica i lexicografia valenciana. En els seus escrits emprà la gramàtica normativa catalana i, alhora, una gran riquesa d’expressions dialectals. Fou un gran defensor de la llengua catalana, i de la unitat de la llengua catalana.

No us explicaré res més sobre Enric Valor, per dues raons: el més important d’un escriptor és el que escriu, i si voleu saber més coses sobre ell (d’altra banda, molt interessants) de segur que la xarxa en va plena, avui. Us prego que llegiu els seus textos i feu un passeig per la xarxa; no us en penedireu. Un bon lloc per començar és el web d’Edicions del Bullent.Edicions del Bullent destaca, entre altres coses, per l’abundància de material d’Enric Valor –a més de convocar cada any el Premi Enric Valor de Literatura Juvenil. En aquesta editorial podeu trobar la col·lecció Rondalles valencianes, d’Enric Valor, en vuit volums, així com una edició dramatitzada, amb CD, i em sembla que encara tenen més coses i tot. També us recomano vivament que aneu a Vilaweb on, des de fa dies, publiquen rondalles de l’escriptor valencià. Us passo l’enllaç a la rondalla d’avui, “El xiquet que va nàixer de peus”, i a la dreta de la pàgina de Vilaweb trobareu l'enllaç a d’altres –val la pena!

Quan haureu llegit algunes coses d’Enric Valor, i sobre l’escriptor, de segur que us traureu el barret, un barret tan elegant com el que ell duia.


Share/Bookmark