Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica construïda a Espanya, no hi han posat les banderes i escuts originals que sí que trobem en altres rèpliques que s'han fet de la mateixa nau? Quins eren els escuts i banderes originals?
Fins al mes de març podem visitar una rèplica de la nau Victòriade Magallanes i J.S. Elcano, al Moll de la Fusta de Barcelona. Ens diuen que podem veure com era la nau i com es navegava fa 500 anys. Ara bé, aquesta rèplica -construïda l'any 1991 amb motiu de l'Expo'92- és constantment passejada per totes les ciutats costaneres sense els seus escuts i banderes de l'època amb l'excepció d'una gran bandera espanyola que llueix. Tots sabem, que la bandera nacional espanyola més antiga és de l'any 1785 i no pas del 1519. O sigui que la bandera que hi ha al vaixell no existeix fins a 266 anys més tard de l'expedició de Magallanes. Si es tracta de fer una rèplica fidedigna i de fer les coses amb rigor històric, per quina raó s'han suprimit els escuts i les banderes originals? Quins eren aquests escuts i aquestes banderes?
Ara com ara, tenim prou estudis que demostren que en aquells temps la Marina Hispànica era principalment de matriu catalana i no pas castellana com ens han volgut fer creure. Sense anar més lluny, al museu etnològic de Barcelona podem trobar un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de "Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas" on hi apareix una representació de la nau Victòria amb una senyera quadribarrada a popa. El mapa és considerat de gran importància per les seves dimensions notables i per la seva acurada precisió cartogràfica.
També podem apreciar en un gravat de l'Ortelius del segle XVI, que el capità, que porta una brúixola a la mà, duu una barretina al cap. O sinó, perquè en altres rèpliques de la nau Victòria que s'exposen a l'Argentina i a Xile, sí que contenen els escuts de l'època i, fins i tot, les trobem guarnides amb banderes catalanes? Perquè a la versió espanyola han suprimit aquests elements simbòlics? Potser revelarien la nacionalitat ocultada o tergiversada de la gesta nàutica?
Jordi Berenguer
FONT:
http://www.inh.cat/articles/El-que-no-ens-diuen-de-la-nau-Victoria
La nau Victòria duia una bandera catalana quadribarrada
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al Museu Etnològic de Barcelona
Fa pocs dies vaig anar al Museu Etnològic de Barcelona i a la planta baixa, tot just entrant a mà esquerra, hi vaig trobar una reproducció d'un mapa antic en color de les Philipines -he de dir- molt poc il·luminat. Amb l'ajut d'un llum que hi havia a prop, vaig aconseguir il·luminar-lo i veure un detall que em va cridar l'atenció.
Al mapa hi apareix una representació de la nau Victòria -la de Magallanes- amb una senyera quadribarrada a popa. El mapa és en color i s'hi poden distingir clarament els quatre pals vermells sobre fons groc. Te especial importància doncs la bandera de popa (també anomenadaPavelló nacional) fa la funció d'indicar la nacionalitat del vaixell.
Aquí us incloc la foto, per al vostre coneixement. Disculpeu-ne la poca poca qualitat, però vaig haver-la de fer amb el mòbil.
Aquest és un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de "Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas" i és considerat un mapa de gran importància per les seves grans dimensions i gran precisió cartogràfica. Per aquesta raó ha servit de model als cartògrafs de tot el món fins al segle XIX.
El mapa complet és el que segueix (només he trobat la versió sense colors):
Mapa de les Philippines del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde
|
Una altra dada interessant és que aquest mapa hauria estat en possessió del col·legi Jesuïta de Sàsser, a Sardenya.
Cal tenir en compte que aquesta ciutat -la segona més important de l'Illa- està situada a pocs kilòmetres de l'Alguer i va estar sota el domini català. Potser sigui aquesta la raó per la qual conservem aquest mapa.
Per completar la nota, afegim una altra representació de la nau Victòria, d'un mapa d'Abraham Ortelius del segle XVI. En aquesta ocasió, veiem la nau característica de Magallanes, amb la victòria alada Niké a proa i una gran bandera a popa que ja no és la quadribarrada. Tot i això, observem que els laterals sí tenen els colors i barres de la senyera catalana. Aquest mateix dibuix el trobem pintant en diferents llocs amb colors totalment diferents, inclús en blanc i negre com podem observar en la segona figura:
En aquest dibuix podem apreciar el detall d'un mariner amb una barretina. Per la posició que ocupa i pel fet que a la mà i du una brúixola podria representar el capità de la nau.
Afegeixo a continuació una fotografia actual d'una rèplica de la nau Victòria que hi ha atracada al port de Sant Julià, a l'Argentina, decorada amb senyeres catalanes.
Nau Victòria amb senyeres catalanes i escuts de l'època. Atracada al Port San Julià, Patagònia Argentina
|
Una demostració més de la suplantació perpetrada per la censura espanyola al llarg dels segles i fins avui, la tenim a la rèplica de la nau que es va construir l'any 1991 a Espanya amb motiu de l'Expo'92. En aquesta rèplica, constantment passejada per totes les costes, hi han esborrat -evidentment- les senyeres catalanes i al seu lloc han posat una gran bandera espanyola. Quin rigor històric tenen els espanyols que exhibeixen aquesta nau? Tots sabem que la primera bandera espanyola és del segle XVIII i l'expedició de Magallanes va ser al segle XVI.
Nau Victòria a Espanya, adulterada
|
Jordi Berenguermarç de 2011
Font:
2 comentaris :
Donen ganes de anar al port i enganxar un adhesiu amb l'informació real sobre el pòster informatiu que tenen de tela. SON UNS MENTIDERS
Fa 500 anys que menteixen! i 300 que, a sobre, ens fan callar sigui amb la Inquisició, l'exèrcit o els cossos judicials i de seguretat de l'estat.
Gràcies pel comentari... ; )
Publica un comentari a l'entrada