traducció - translate - traducción

27.1.15

L'NGTU: CULTURA, DEMOCRÀCIA, LLIBERTAT I FIDELITAT

Un soparet per celebrar el retrobament. N'estic convençut que en vindran més.
Si teniu ocasió de passar per la llibreria Millà, al costat de les Rambles, podreu adquirir el llibre "NGTU, del teatre universitari al teatre independent". Us asseguro que val la pena tant si us interessa el teatre, la cultura i la contracultura, com si fos el cas que volguéssiu refrescar els darrers anys del franquisme per valorar, malgrat tot, les llibertats què gaudim en l'actualitat. És un llibre àgil, amè, curiós, intens i francament divertit, en el qual sense cap acció argumental que el sustenti, el tema - el pas d'un grup extens de joves universitaris dels anys 70 des del claustre matern de la universitat franquista a la carretera del teatre independent - queda extraordinàriament ben exposat, amb tot de dades, anècdotes, reflexions actuals i d'aleshores de protagonistes o de col·laboradors com Patrícia Gabancho, Herman Bonnin, Santiago Sans, Josep Anton Codina, Frederic Roda o Joan Ollé. Ha estat escrit a sis mans per Carme Barberà, Xell Guimet i Marta Mas, amb la coordinació d'Ignasi Roda.

El llibre, com l'acte de presentació multitudinari que ahir ens va tornar a reunir després de tants anys, més que emotiu, és exultant, amb una càrrega de rebel·lió encara latent i curull d'amistat i camaraderia, potser distanciades per les pròpies trajectòries vitals de cadascú, sí, però encara innocent i reforçades aquestes per lligams imborrables malgrat el temps que ha passat.

La presentació del llibre, va ser una festa d'amistats, una reunió d'abraçades, una manera de retrobar-nos amb les velles complicitats establertes a les aules contra els darrers esforços brutals d'una dictadura, i que l'NGTU, juntament amb altres, va portar als escenaris,.de la mà de l'autor mallorquí Alexandre Ballester. I ho va fer per primer cop en català, de manera cooperativa i solidària i en tots els territoris dels Països Catalans. És a dir que la naturalitat amb què l'NGTU recorria els escenaris del Principat, amb texts d'un autor de les Illes, i arribant al País Valencià o la Catalunya Nord, encara avui no l'hem recuperat del tot.

Finalment, el llibre és un agraïment, amb noms i cognoms, a aquella xarxa d'emprenedors culturals, gràcies a qui el teatre, la música o les festes populars es van poder recuperar després de la grisor del franquisme. Tot i això la Patrícia Gabancho, citant en J. A. Codina, ens va fer recordar que la feina es va quedar a mitges perquè "va arribar la democràcia i es va fer càrrec de la cultura".

Queda clar que a aquelles i aquells que vàrem viure aquella "dècada prodigiosa" encara ens queda feina per fer, ni que sigui recuperar l'esforç d'un temps breu i d'un país encara esquarterat per oferir-lo al nou temps i al nou país que ara estem endegant.

I tot això per 15€, que és el que val el llibre! Ara us toca fer justícia a vosaltres.

CRÈDITS

Share/Bookmark