traducció - translate - traducción

23.12.16

El referèndum que se'ls apareix a les nits

"El que fa unes setmanes era un impossible, un engany, ara va prenent cos i l'acusació ja ha deixat de ser que no es farà, que és inviable, sinó que es tractarà d'una mena de reedició del 9N"



Poc a poc, com se sol decantar la política, va canviant el discurs del govern de Madrid i els seus aliats locals sobre el referèndum. El que fa unes setmanes era un impossible, un engany, ara va prenent cos i l'acusació ja ha deixat de ser que no es farà, que és inviable, sinó que es tractarà d'una mena de reedició del 9N. Una -insòlita- confessió de l'unionisme, que ja no es veu en condicions d'aturar una consulta, només d'intentar desprestigiar-la.

El cert és que el 9 de novembre de 2014, durant vint-i-quatre hores, l'estat espanyol va perdre el control de Catalunya. Aquell dia, dos milions llargs de persones van desobeir el govern de Madrid i el Tribunal Constitucional, i van ignorar totes les amenaces que provenien de l'estat. Es van muntar meses electorals dins d'espais públics, amb la protecció dels Mossos i les policies locals, i s'hi va fer un recompte seriós, amb compareixença final de les autoritats catalanes davant d'una nombrosa presència de la premsa internacional. El 9N va marcar els límits reals de les institucions espanyoles, impotents sense el recurs tradicional a la violència.

La mateixa operación diálogo és un reconeixement del fracàs de l'estratègia de l'amenaça. D'altra banda, és a les mans de les institucions catalanes donar i mantenir el caràcter vinculant a un referèndum que aquesta vegada s'ha convocat amb la voluntat de culminar un procés polític que pot guanyar o perdre, però no fer marxa enrere. I és això el que no els deixa dormir a les nits.


Share/Bookmark