traducció - translate - traducción

3.4.17

La independència, tres punts més a prop segons el termòmetre de VilaWeb

'Del 0 al 100, en quin punt es troba Catalunya en el camí cap a la independència?' Repetim, com cada mes, la mateixa pregunta a cinquanta persones de referència en diversos àmbits d'actuació


Aquest mes, el termòmetre de la independència diu que hem recorregut un 74,40% del procés, tres punts per sobre del mes passat. En conjunt, els participants valoren favorablement els últims esdeveniments. Els més citats són l’aprovació del pressupost, les declaracions de Margallo i, sobretot, l’última ‘oferta’ de Rajoy que promet més inversions en infrastructures. Tampoc no passen desapercebudes les inhabilitacions a Mas, Ortega, Rigau i Homs, ni el toc d’atenció de la Comissió de Venècia a l’estat espanyol.

La majoria d’opinions constaten un avenç cap a la independència, però també n’hi ha que subratllen alguns dubtes que s’han mantingut intactes en el darrer mes. Per exemple, que encara no hi hagi una data i una pregunta fixades per al referèndum. O que el procés constituent que ha de definir el nou estat encara no hagi començat. Entre les incògnites per als mesos vinents, el periodista MartxeloOtamendi apunta que caldrà estar atents a la demanda de referèndum d’Escòcia. L’efecte mirall que causarà pot jugar a favor o en contra, en funció de si acaba essent acordat o no.

Alabajos, Pau – Músic
68% fletxa-verda «És terrible que s’inhabilite representants escollides pel poble democràticament pel simple fet d’haver defensat el dret dels catalans i catalanes a ser consultades. La justícia espanyola ara mateix és un instrument polític en mans del bipartidisme monocrom que fa anys i panys que invoca allò de ‘España una y no cincuenta y una’. Només cal veure les dues vares de mesurar que utilitzen els màxims estaments judicials: sentencien a un any de presó una xiqueta de dèsset anys per reproduir un acudit sobre Carrero Blanco a Twitter i, en canvi, centenars i centenars de missatges xenòfobs i sexistes, amenaces directes i insults de caràcter feixista queden impunes de manera quotidiana. No debades, el Consell de Venècia durant el mes de març del 2017 va fer un estiró d’orelles a l’estat espanyol. Excepcions excepcionals a l’excepcional excepcionalitat.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (66%) Marc 2017 (67%)

Albinyana, Pep – Periodista
80% fletxa-verda «Ni que siga només per la proximitat del setembre, la distància s’acurta. Però és que a més, l’evidència creixent que a l’altra banda –al costat de l’autonomisme caducat o del federalisme inaplicable– no hi ha res de nou mínimament atractiu, fa gairebé inevitable veure escurçat el darrer tram de la via a la independència –ni que siga la del Principat–, recorreguda ja en un 80%.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (70%) Marc 2017 (75%)

Altaió, Vicenç – Escriptor i pensador
100% fletxa-verda «En la guerra freda, on mai ningú no guanya fins al final, hem tornat a avançar del grau ‘zero’ permanent. Hi ha dues cultures polítiques: la tancada i inquisicional que condemna amb lletra morta, i l’oberta. Consegüentment, hi ha dues justícies. No volem herois sinó representants democràtics, i ells ens volen mesells. Amb el pressupost aprovat, la mecànica democràtica avança: l’avantguarda política, perquè catalanisme, democràcia i progrés social van junts. Una perspectiva sense xoc. Dues realitats.»
Gener 2017 (100%) Febrer 2017 (100%) Marc 2017 (50%)

Antich, Xavier – Filòsof
60% fletxa-verda
«Durant el darrer mes, s’han conegut, amb la prudència informativa que les circumstàncies exigeixen, alguns detalls sobre els dispositius i les estratègies en què treballa el govern, amb la complicitat i el suport dels grups parlamentaris partidaris del referèndum, perquè aquest pugui fer-se. A mesura que avança el temps, més determinada sembla l’acció del govern en aquest sentit. D’una altra banda, la presència de Rajoy a Barcelona i l’oferta, gairebé irrisòria, en infrastructures, sense ni tan sols esmentar el deute acumulat pel govern espanyol en els darrers anys, difícilment reduirà el suport al referèndum i a la independència. Els mesos vinents, abans de l’estiu, seran definitius.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (55%)

Bertran, Lloll – Actriu
88% fletxa-verda
«De la banda de ponent ens n’arriben un fotimer de fredes, per dir-ho suaument –inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs; Margallo va untar països de la UE per anar contra el procés; el pressupost al TC; amenaça penal a Puigdemont…–, i una de calenteta per part de Mariano Rajoy, que ens vol tornar a ensarronar amb la pastanaga. ‘Gat escaldat, amb aigua tèbia en té prou.’ Persistim!»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (85%) Marc 2017 (88%)

Boatella, Dolors – Creativa
49,99% fletxa-verda
«La independència no ho sé, però jo estic al 100%. He fet uns talls amb cúter a caixes i envasos de cartó per ficar-hi sobres i així practicar el vot. Cada dia faig esprints per la Diagonal i estar en plena forma per quan entrin els tancs. Assajo balades pop per si l’any vinent em toca anar a Eurovisió. Definitivament, no sé si podré aguantar fins al setembre.»
Gener 2017 (40%) Febrer 2017 (49,9%) Marc 2017 (49,9%)

Bosch, Núria – Doctora en ciències econòmiques per la UB i membre del CATN
80% fletxa-verda
«És cert que hi ha hagut les inhabilitacions de Mas, Ortega, Rigau i Homs, que poden haver incrementat la base independentista, però s’ha de veure. L’acció exterior del govern de la Generalitat és positiva i comença a donar fruits. Amb tot, el principal desllorigador serà el referèndum, tant si es fa com si l’estat l’impedeix físicament. Aleshores podrem veure a quina distància som de la independència.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (80%)

Burniol, Ramon – Membre de l’ANC del Berguedà
77% fletxa-verda
«Març ha estat un mes molt intens, però això ja no és notícia. S’han succeït un grapat de fets esperats, com l’aprovació del pressupost i la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs, que crec que contribueixen a enfortir l’independentisme. Però penso que el més destacat d’aquest mes ha estat el posicionament internacional respecte del nostre procés. Malgrat les pressions estatals, l’estat no ha aconseguit que els estats ‘amics’ es manifestessin en contra de la independència o del referèndum. El clatellot de la Comissió de Venècia quedarà marcat en la història de la democràcia espanyola. Som en el bon camí i molt més a prop, en el temps i en el posicionament. Cal, però, no espatllar-ho intentant convèncer indecisos amb accions barroeres que aconsegueixen la cosa contrària.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (70%) Marc 2017 (75%)

Calafat, Rosa – Lingüista
75% fletxa-verda
«El fet que els mitjans de comunicació de la comunitat lingüística catalana difonguin profusament el joc polític espanyol, ens permet, com a societat, d’agafar consciència dels interessos d’estat i de com aquests entren en conflicte amb els interessos propis, legítims i històrics de la comunitat lingüística catalana: la inhabilitació de polítics catalans triats democràticament n’és una mostra, i greu. Per una altra banda, el pas ferm de la política pròpia cap a l’organització del referèndum permet d’augmentar el nivell de normalitat social cap a la independència.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%) Marc 2017 (65%)

Canal, Mireia – Membre de l’ANC del Berguedà
78% fletxa-verda
«Les notícies que arriben de l’exterior fan ser optimistes de cara al reconeixement internacional, ja que, malgrat els esforços de l’estat espanyol per aconseguir manifestacions contràries al procés, no ha obtingut els resultats que esperava. Aquesta situació ens indica que aconseguir la independència depèn en gran mesura de nosaltres, però tinc la sensació que anem posant tots els esforços en el referèndum, quan és únicament una eina per aconseguir el nostre objectiu.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (75%) Marc 2017 (77%)

Cardús, Salvador – Doctor en ciències econòmiques i membre del CATN
88% fletxa-verda
«L’avenç cap a la independència continua ferm, sense precipitacions. No sé si hi som gaire més a prop, perquè ara es treballa en direccions diverses: ampliació de l’acció internacional –també a Espanya–; treball discret de preparació interna; respostes contundents davant de les patinades espanyoles… És cert que la impaciència d’alguns dels nostres més aviat podria entrebancar la bona marxa. S’intueixen, també, moviments per a preparar els partits per si hi hagués d’haver una convocatòria electoral: és lògic que es pensi en l’endemà del referèndum. L’estat espanyol, d’una altra banda, no sembla que tingui clar què ha de fer. Que Rajoy vingui a prometre les mateixes inversions per enèsima vegada demostra que no acaben d’entendre la magnitud del desafiament.»
Gener 2017 (85%) Febrer 2017 (85%) Marc 2017 (85%)

Casagran, Roc – Escriptor
77% fletxa-verda
«El govern espanyol ha mogut fitxa, tant per mitjà de procediments judicials com de les promeses econòmiques que Rajoy en persona ha vingut a fer a Catalunya. És evident, doncs, que s’ho prenen seriosament. I el govern català? Pel meu gust, va fent una feina massa silenciosa, com si no gosés acabar de fer el pas. Cal que convoqui com més aviat millor el referèndum, i que comencem sense dilacions la campanya pel sí. És com si estiguéssim esperant que tot comenci de debò.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (76%) Marc 2017 (77%)

Codines, Rosa Maria – Presidenta d’Òmnium del Tarragonès
85% fletxa-verda
«Crec que el missatge per part del nostre president és de fermesa. La clau continua essent l’acció política, que ha d’anar reforçada per la gent, com a base d’aquest moviment. Cal continuar treballant, i de valent, sense defallir i sobretot no cometre cap error. Tots units i cap a un mateix objectiu.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (80%)

Coromines, Diana – Editora, escriptora i traductora
80% fletxa-verda«Les primeres condemnes pel 9-N (sobretot la d’Artur Mas) han causat una forta impressió a Europa, i reforcen l’interès internacional. En el pla intern, cal no malinterpretar ni exagerar la pressió de la CUP, fins a cert punt necessària. La clau, continuem tenint-la els ciutadans, que –com mostra el CEO– som al peu del canó.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (80%)

Colomer, Neus – Membre de l’ANC de Palafrugell
80% fletxa-verda«L’aprovació del pressupost dóna el vist-i-plau a les accions proposades. Vam traçar el camí i l’anem seguint amb fidelitat. La negativa de l’estat espanyol a negociar res, el seu menyspreu a la voluntat del poble expressada a les urnes i el seu descrèdit a nivell intencional no fan sinó refermar la nostra posició. En el punt on som ara, només depèn de nosaltres, de la nostra tenacitat i que fem les coses ben fetes.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (75%) Marc 2017 (75%)

Corrons, Jordi – President d’Òmnium Bages
80% fletxa-verda«Aquest darrer mes es pot definir com un torcebraç entre l’estat espanyol i el Parlament de Catalunya. Les estratègies són clares: per una banda, judicialitzar el conflicte polític de Catalunya, reduint-lo a una estricta qüestió legal; i per una altra, apel·lar, tant a escala nacional com internacional, a la legitimitat democràtica que és consultar als catalans quin volen que sigui el ser futur polític. Dit això, crec que va arribant el moment de començar a concretar la campanya pel sí, que al meu entendre hauria de ser prou unitària per fer que totes les accions de campanya fossin fàcilment identificables i coherents entre si, i prou flexible i oberta perquè totes les sensibilitats polítiques s’hi sentissin còmodes.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (75%) Marc 2017 (80%)

Cotarelo, Ramón – Catedràtic de la UNED
77% fletxa-verda
«Detecto un excessiu ànim de Junts pel Sí per ‘esgotar totes les possibilitats abans de …’. I això pot indicar debilitat. El nacionalisme espanyol també ho veu així i reforça la seva pressió sobre Catalunya. I quan dic nacionalisme espanyol, em refereixo sobretot al PP i PSOE que, de fet, ja formen una unió sagrada.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (80%)

Delgado, Manuel – Doctor en antropologia i professor de la UB
92% fletxa-verda«L’única cosa que podria impedir la independència seria un referèndum, i com no es farà perquè no deixaran que es faci, no ens quedarà més remei que independitzar-nos.»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (90%) Marc 2017 (92%)

Deulofeu, Joan – Membre de l’ANC de Palafrugell
85% fletxa-verda«Les inhabilitacions dels nostres polítics entenc que crispen una bona part de la població catalana i dels demòcrates, també de l’empresariat català –així hauria de ser, crec jo– després de la nova presa de pèl de la plana major del PP. La nova enquesta del CEO ha rebut moltes lectures diferents, segons l’origen. Crec que sí que som majoria, però no ens podem despistar, cal treballar encara per assolir una majoria tranquil·litzadora. La meva valoració ara mateix no ha variat (85%), encara que tinc totes les temptacions d’apujar el percentatge, sobretot després d’observar les noves inhabilitacions a la vista. Tot i que seria desitjable arribar al setembre, ho veig molt complicat. Tot plegat, força imprevisible. Jugarem al gat i la rata fins al darrer moment. Jo no donaria tantes explicacions de les estratègies previstes.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (85%)

Domingo, Jordi – Advocat i membre de Constituïm
86% fletxa-verda«Les quatre potes a què sempre he fet referència –bloc independentista; feina enllestida; situació internacional; i posicionament de l’estat espanyol– continuen cremant les corresponents etapes. Els uns, amb la persistència i perseverança necessàries. Els altres, amb els silencis i complicitats corresponents. I, finalment, l’estat, amb la seva incapacitat de redreçar res per la seva miopia política i arrels profundament franquistes i antidemocràtiques. Els avenços, però, seran lents fins a la fase final que ha de desencallar i accelerar tot el que és a punt. És per això que, de moment, augmento gairebé imperceptiblement el percentatge, tot i la importància i profusió d’esdeveniments produïts durant les últimes setmanes.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (85%)

Escriche, Lluís – Membre de l’ANC de Berga
75% fletxa-verda«De mica en mica, les coses van prenent forma, i es veu més determinació a les nostres institucions. S’ha aprovat el pressupost, encara que la CUP només hagi donat dos vots, i no es transmet la sensació d’unitat que caldria en la conjuntura actual. Això sí, els contraris continuen ajudant-nos, amb gests com la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau Homs, o les declaracions de l’ex-ministre Margallo, revelant favors a altres països per fer declaracions a favor de la unitat d’Espanya. Tot i l’intent d’Arran d’ocupar la seu del PP, que no ens beneficia en res, i la promesa d’inversions en infrastructures, que alguns sí que es creuran, la sensació d’acostament a l’objectiu creix una mica.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (69%) Marc 2017 (70%)

Folch, Àngels – Membre del secretariat nacional de l’ANC
89% fletxa-verda«Els darrers trenta dies hem fet un altre pas endavant important. Hem constatat que, a pesar de tota la guerra bruta, de tots els recursos que l’estat ha mobilitzat, i mobilitzarà, per fer descarrilar el procés, aquest continua perfectament encarrilat, no perd pistonada i avança amb fermesa i determinació. Diria que a hores d’ara ja ens hem posat l’impermeable i no hi ha res que ens faci ni pessigolles. Hi ha declaracions o reaccions de l’estat que fins i tot ens fan somriure. Hem canviat el xip, mentalment ja hem fet la transició mental i personal. Ara falta la jurídica. Però tenim el convenciment que la farem, que la farem quan toca i tenim confiança en nosaltres mateixos i en els polítics que s’han compromès amb el poble. Aquest mes hem comprovat que som forts, que amb totes les dificultats del món ens mantenim units en l’objectiu.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (84%) Marc 2017 (84%)

Forcades, Teresa – Metgessa, teòloga i monja benedictina
70% fletxa-verda«He passat aquest darrer mes a l’estranger i he pogut constatar com creix l’interès pel procés català i la plausibilitat que acabi amb la constitució d’un nou estat.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (70%) Marc 2017 (*)

Gabancho, Patrícia – Periodista i escriptora
77% fletxa-verda«Estem estancats en aquesta etapa anodina de guerra de trinxeres, on s’avança un pam i es recula un altre pam. Hem d’esperar. La repressió judicial funciona com a estímul, però per molta gent –sembla mentida!—la petita inversió en la rodalia, que no deixa de ser rutinària, és un gest al qual agafar-se per buscar una tercera via que sabem que no existeix. El procés està embolicat i és de difícil lectura per aquells que no en són entusiastes. I això cansa. Però no hem perdut res de substancial, per bé que la CUP camina ran d’abisme mirant de fer descarrilar aquells que avancen per la carretera central. Ara bé, el blocatge del pressupost de la Generalitat per part del govern espanyol ens fa entrar en una fase qualitativament diferent, que avaluarem el mes vinent.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (77%) Marc 2017 (77%)

Gili, Eulàlia – Membre de l’ANC de Palamós
85% fletxa-verda«Temps d’espera. Als dos bàndols es fan gestos per poder explicar el seu posicionament quan arribi el moment de la desconnexió. Ara tot dependrà del nostre parlament, del suport que hi donem la gent al carrer per a fer l’últim pas, i de la resposta que arribi des de l’exterior. Referèndum o referèndum (o DUI?) Pendents de data, pregunta i esdeveniments. Tots sabem que el límit el tenim marcat al setembre. Llavors crec que podem arribar al 100%, potser de cop.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (85%)

Giner, Roser – Autora del bloc ‘Chào ông Viêt Nam‘ de VilaWeb i membre de l’ANC
97% fletxa-verda«Només falten 183 dies i haurem votat. Els 72 diputats del nostre parlament i el govern de la Generalitat van complint els seus compromisos. Ens consolidem tots plegats. Una única opció: votar, guanyar i començar a bastir la república catalana. El govern espanyol i l’estat ens van aplanant el camí. I detecto més simpatia internacional cap a Catalunya. Un nou referèndum a Escòcia? El Brexit? Són ja una realitat. Això només pot ser positiu.»
Gener 2017 (95%) Febrer 2017 (97%) Marc 2017 (97%)

Ibarz, Mercè – Escriptora, periodista i doctora en comunicació audiovisual per la UPF
50% fletxa-verda«Hi ha molta reacció de l’estat i l’agenda europea té més notícia del procés. Però el referèndum continua essent una incògnita: sobretot guanyar-lo. Encara més, aplicar-ne el resultat, si és positiu. I, més encara, fer-lo valdre si l’independentisme no el guanya prou. Tot el que el procés ha desvetllat i desvetlla s’ha de preservar. Confiar-se massa fa créixer la distància del somni.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%) Marc 2017 (66%)

Isern, Joan Josep – Crític literari, escriptor i autor del bloc ‘Totxanes, totxos i maons‘ de VilaWeb
88% fletxa-verda«S’ha aprovat el pressupost, Margallo ensenya el llautó, la persecució judicial continua amb la intensitat habitual, Rajoy ve a Barcelona i fa el ridícul anunciant i prometent allò que Espanya –que no ens roba, eh?; no, senyora, no–, ens deu des de temps immemorial, ens impugnen el pressupost… En fi, l’estat fent mèrits i creant independentistes dia sí dia també. I la gent, callada i esperant el moment de fer el fet. És a dir, votar i fotre el camp. Perquè cada vegada està més clara la idea que una cosa és l’opinió pública –que sap perfectament què ha de fer– i una altra de ben diferent l’opinió publicada –espúria, interessada i mesella–. I el rellotge que no s’atura: tic, tac, tic, tac…»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%) Marc 2017 (84%)

Lázaro, Pilar – Membre de l’ANC d’Olvan
80% fletxa-verda«El temps va fent el seu curs i van passant coses molts greus. S’ha inhabilitat la democràcia. L’estat espanyol es permet de fer i dir el que li rota. Necessitem ja dia i pregunta. Estem molt cansats. Ja sabem que no deu ser fàcil, però s’ha de veure un moviment.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (83%) Marc 2017 (83%)

Llombart, Jofre – Periodista
53,3% fletxa-verda«73 diputats sobre 135 (62 de JxSí, 10 de la CUP i un de CSQP) estan disposats a fer un referèndum encara que sigui sense esperar el permís de l’estat. Això és un 53% de les persones de qui ara depèn de fer aquest referèndum, amb el qual els catalans podrem votar. Sense aquesta majoria és impossible que s’expressi l’altra.»
Gener 2017 (48%) Febrer 2017 (53,3%) Marc 2017 (53,3%)

Lluís, Joan-Lluís – Escriptor
73% fletxa-verda«L’aprovació del pressupost i la feina diplomàtica consoliden les posicions. Anem avançant en espera que vingui el temps que s’anunciï la data i la pregunta del referèndum. Llavors, molt probablement, tot serà més convuls i, potser, incert. Però amb data i pregunta tindrà molt més sentit que, per fi, comenci la campanya real del sí.»
Gener 2017 (62%) Febrer 2017 (67%) Marc 2017 (69%)

López Bofill, Hèctor – Escriptor i doctor en dret i professor de la UPF
70% fletxa-verda«La coerció de l’estat espanyol ens acosta a la independència, per bé que ens aboca a un escenari més convuls que podria tenir conseqüències socials i econòmiques incertes.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (55%) Marc 2017 (70%)

Martí, Tomeu – Periodista
89% fletxa-verda«Ara entram en la recta final del procés. En el moment de caixa o faixa, on caixa vol dir: tornar a la casella de sortida, eleccions autonòmiques, desmobilització de l’independentisme… I on faixa vol dir: aprovació de les lleis de desconnexió (i, per tant, independència de facto), convocatòria del referèndum i si es guanya o l’estat espanyol l’impedeix per la força, proclamació de la Independència. Ja hi ha, gairebé, totes les cartes damunt la taula: pressupost aprovat, el pastanagó de Rajoy en forma de ridícules promeses d’inversions, utilització política dels cossos de policia i judicials contra líders independentistes, guerra bruta al descobert i focus internacional encès i enfocat. Aquesta franja de l’11% que resta per assolir la independència es reparteix de la següent manera. Mitjans de comunicació: 1%; fermesa i cohesió del lideratge independentista: 1%; actitud i alineament del cos de Mossos d’Esquadra: 2%; alineament dels actors internacionals: 2%; i mobilització popular independentista: 5%.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (85%) Marc 2017 (87%)

Martínez-Vernis, Núria – Poeta
58,8% fletxa-verda«Si augmenta és perquè la desobediència pot fer cap al diàleg de després. Tan sí com no passarà allò que hagi de passar, volent-ho més o menys. Però hi ha qui s’aplica i qui excedeix la procrastinació.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (50%) Marc 2017 (40%)

Mesquida, Biel – Escriptor i poeta
77% fletxa-verda«Queda clar i ben clar que no hi ha cap possibilitat de diàleg amb Espanya. I la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs és tota una realitat jurídica que ens diu ben a les clares que no amollaran ni una micra. El discurs del cap d’estat espanyol a Barcelona de fa uns dies va ser una befa total: un insult! Veig una pujada lenta del procés d’independència que l’aprovació del pressupost de la Generalitat del 2017 em confirma d’alguna manera. Endavant amb coratge i intel·ligència!»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (60%) Marc 2017 (75%)

Murlà, Josep – Membre de l’ANC del Baix Empordà
91% fletxa-verda«Si voleu, dieu-me ingenu, però jo tinc el convenciment que anem avançant. Per això mateix crec que som més a prop de la independència que el mes passat. Les actuacions del govern espanyol van carregant-nos de raons per pensar que anem bé. Com aquella dita castellana: ‘ladran, luego cabalgamos’. A més, el procés es va internacionalitzant, i a les democràcies madures i consolidades se’ls farà cada vegada més difícil d’entendre la negativa constant i absurda per part del govern espanyol a l’exercici del dret de decidir del poble de Catalunya, o a la facultat del nostre parlament de consultar als seus ciutadans.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (85%) Marc 2017 (90%)

Obrador, Pau – Sociòleg, geògraf i professor a la Universitat de Northumbria
80% fletxa-verda«Aquest mes ha començat el xoc de trens. L’estat espanyol ha activitat la maquinària de la justícia per a aturar les urnes catalanes. El preu serà molt més alt per a Espanya que per a Catalunya. Tal com va revelar Margallo, a Espanya li costa molts diners mantenir la via internacional sota control. Una via, per cert, cada vegada més incerta per a Espanya. Tanmateix, el preu més important a pagar és la seva pròpia credibilitat democràtica. Perquè no es tracta ja només de la inhabilitació d’Homs, Mas, Ortega i Rigau. La contrareforma judicial arriba ja a una piuladora que feia acudits sobre Carrero Blanco. Espanya no veu que, per guanyar, necessita posar damunt la taula una proposta democràtica i europeista. I mentre els trens agafen velocitat, Rajoy promet inversions ferroviàries mil vegades promeses que no arribaran mai perquè no passen per Madrid. Que el nostre tren arribi a bon port ja només depèn de la nostra determinació. El nostre deure és que el nostre tren no acabi com el tramvia de la Diagonal, interromput entre Macià i Glòries. Perquè si per la Diagonal no hi passa el nostre tramvia, hi passaran els seus tancs.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (70%) Marc 2017 (70%)

Olid, Bel – Escriptora i presidenta de l’AELC
57% fletxa-verda«Rajoy fa el ridícul oferint quatre quartos; ja han inhabilitat Homs, Mas, Ortega i Rigau, i creix el suport internacional. A Europa comencen a tenir vergonya de fer veure que no passa res i demanen explicacions sobre les noves atribucions del Tribunal Constitucional, Margallo fa declaracions contradictòries… Hi anem anant.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (51%) Marc 2017 (55%)

Oliveres, Arcadi – Professor d’Economia a la UAB i activista
32% fletxa-verda «Apuntaria dues coses. Per una banda, totes les acusacions que ha rebut CDC arran del cas Palau ajuden poc. I per una altra, i també molt important, parlem molt del referèndum però no del país que volem. No s’ha començat el procés constituent i, a parer meu, activar-lo animaria la gent.»
Gener 2017 (37%) Gener 2017 (37%) Marc 2017 (37%)

Otamendi, Martxelo – Periodista
73% fletxa-verda«La tensió social es manté, sobretot, gràcies a l’acord pel pressupost i les decisions judicials contra Mas, Ortega, Rigau i Homs. Tot això és positiu pel procés. Tanmateix, l’efecte mirall que pot representar el referèndum d’Escòcia podria jugar en contra si finalment tornen a organitzar-lo de manera acordada amb el govern britànic.»
Gener 2017 (48%) Gener 2017 (65%) Marc 2017 (70%)

Pasqual, Gemma – Escriptora i vice-presidenta de l’Associació Cultural del País Valencià
80% fletxa-verda«Per molt que Rajoy es disfressi de mister Marshall, no ens enganya, les infrastructures fan pena, i el corredor mediterrani ens acosta cada vegada més a Madrid. Espanya no és un bon negoci.»
Gener 2017 (80%) Gener 2017 (80%) Marc 2017 (75%)

Passola, Isona – Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català
75% fletxa-verda«La sensació de proximitat a la independència incrementa lleugerament perquè l’aprovació del pressupost no és únicament un gest d’unitat de cara al tram final, sinó que habilita els recursos per a organitzar el referèndum.»
Gener 2017 (65%) Gener 2017 (70%) Marc 2017 (70%)

Peretó, Juli – Bioquímic i professor de la Universitat de València
90% fletxa-verda«Mantindré el pronòstic en 90% perquè no sols no afluixa la pressió, sinó que augmenta: l’estat espanyol continua incrementant l’impuls centrífug cap a una república catalana en els fronts judicial, polític i mediàtic.»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (90%) Marc 2017 (90%)

Pérez, Carmen – Sociòloga
50% fletxa-verda«Aquest últim mes, malgrat la presentació d’algunes campanyes pel sí al referèndum (ANC, PDECat, ERC) i les inhabilitacions de Mas, Ortega, Rigau i Homs, sembla que encara no es respira massa ambient pre-electoral. Caldrà encara activar la mobilització ciutadana per a garantir el referèndum i la victòria del sí. També caldria que el govern anunciï la data i pregunta del referèndum.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (50%) Marc 2017 (50%)

Pijoan, Gerard – President d’Òmnium Eixample
70% fletxa-verda«Hem aconseguit d’avançar gràcies a l’aprovació del pressupost. Quan la unitat civil independentista es trasllada en acords polítics amplis, tots avancem. També cal destacar el paper important que exerceix el Pacte Nacional pel Referèndum. I respecte de l’estat espanyol, aquest mes hem vist encara més la seva debilitat: les confessions de Margallo sobre comprar declaracions internacionals o l’enèsima oferta d’inversió en Rodalia com a proposta estrella de Mariano Rajoy. Finalment, en l’àmbit internacional, que Escòcia torni a posar el referèndum damunt la taula segurament ens ajudarà.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%) Marc 2017 (65%)

Pont, Albert – President del Cercle Català de Negocis
65% fletxa-verda«Som on érem. És indiscutible que passen coses, algunes fins i tot amb cert pes històric. Però això no vol dir que tot allò que passa ens faci avançar significativament. Les coses que poden fer-nos avançar o retrocedir no surten necessàriament als mitjans.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (65%) Marc 2017 (65%)

Sabartés, Delfí – Membre de l’ANC Bellaterra
87% fletxa-verda«Continua la partida. Jugades estratègiques, de posicionament, de guanyar credibilitat davant el món. Tant des d’aquí com des d’allà, s’actua amb mesura i s’evita de cometre errades. Un error pot ser letal. Juga a favor nostre el fet de marcar el ritme de la partida. Això genera nerviosisme en l’estat i el fa més vulnerable. No oblidem que l’estat també juga: prepotent, cerca la força –que la té– i hi confia.
Malgrat l’assetjament de tota mena, segurament es continuarà així per si a darrera hora apareix el ‘diàleg’. Si no, els fets es poden precipitar; es pot passar del 87% al 100% ràpidament, en qüestió de dies. Mentrestant, cal fer camí.»
Gener 2017 (85%) Febrer 2017 (87%) Marc 2017 (87%)

Solano, Xavier – Politòleg
45% fletxa-verda (*)
Gener 2017 (40%) Febrer 2017 (45%)

Tubella, Imma – Catedràtica de comunicació i ex-rectora de la UOC
77% fletxa-verdaEm ratifico amb el que vaig dir el mes passat. Tenim un govern que fa allò que ha de fer i un estat vagant per l’espai que fa allò que sempre ha fet: creure’s invencible, enganyar i manipular. I e més important, tenim una base social que no fallarà.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (75%) Marc 2017 (77%)

Ustrell, Ricard – Periodista
30% fletxa-verda (*)
Gener 2017 (25%) Febrer 2017 (28%) Marc 2017 (30%)
(*) Ricard Ustrell i Xavier Solano no han pogut participar en aquesta onada i per a fer el càlcul, hem respectat la puntuació que van posar el mes passat.

Font: La independència, tres punts més a prop segons el termòmetre de VilaWeb | VilaWeb


Share/Bookmark