traducció - translate - traducción

15.6.12

Hem treballat per Europa a Finlàndia


by Engega
Vam ser quatre alemanys, cinc holandesos, cinc belgues, cinc lituans, cinc hongaresos, una finlandesa i cinc catalans els que ens vam reunir a Finlàndia amb la intenció de buscar solucions per Europa en diferents àmbits: el creixement econòmic, les pensions, l’atur juvenil, la flexibilitat laboral i la responsabilitat social corporativa.

Per Carles Soler Paulí, Cristina Casellas Vázquez, Elisabeth Sunyer Rodà, Wendy Nicole Gonzales Lozano, Daniel Pérez López, estudiants de la Facultat de Dret

Després d’unes quantes hores d’avió vam arribar a Oulu, a Finlàndia. Ens preparaven per passar una experiència de quinze dies que resultarà inoblidable. Des del primer dia ens vam adonar de la varietat cultural de l’Intensive Programme: hauríem de compartir el temps amb gent de països, caràcters, punts de vista i maneres de treballar molt diferents. L’objectiu era clar: fer cinc treballs transnacionals sobre diversos aspectes de rellevància a la Unió Europea. A més de les hores de treball en grups, cada dia un expert feia una conferència d’una matèria concreta; cosa que ens permetia profunditzar en temes d’actualitat, sempre relacionats amb la Unió Europea. Durant les dues setmanes vam aprendre a treballar amb persones d’altres països, tot i que no sempre era fàcil degut a la diversitat. Vam poder entendre, doncs, com de difícil era per a la gent de diferents països posar-se d’acord en alguns aspectes; una imatge a petita escala del que passa a les institucions de la Unió Europea.
La proesa (o heroïcitat) de la preparació logística va recaure, i molt, sobre les espatlles de Mariona Illamola i Francina Esteve, professores de Dret de la Unió Europea de la UdG, les quals, mostrant una profunda fe en la humanitat, condició sine qua non per esdevenir europeista convençut, i molt especialment una profunda fe en el seu alumnat, van decidir que uns etudiants de la Facultat de Dret de la UdG participessin en un programa intensiu a nivell europeu (finançat per la UE) on els alumnes de diferents Estats Membres treballen de forma conjunta sobre un tema concret i posen sobre la taula problemes i busquen solucions a nivell europeu des de la pròpia experiència nacional.
Tots nosaltres ja havíem fet prèviament un treball individual en angles i al llarg dels mesos anteriors havíem treballat un dels temes assignats sota la direcció del professorat participant, en el nostre cas, les dues professores esmentades. Es tractava de treballar de forma diferent a cóm es treballa a la carrera, calia aprofundir en un tema complex en el qual s´identifiquen els problemes, però no estan clares les solucions i es tractava de comparar les receptes que es posen en marxa a diferents països davant problemes comuns o similars i en tot cas problemes importants de cares al nostre futur, com la manera més efectiva d´inserir els joves en el mercat de treball, cóm garantir la sostenibilitat de les pensions, cóm facilitar la creació d´empreses i cóm millorar el seu funcionament a nivell europeu, quins efectes poden tenir les mesures de flexibilització interna dins les empreses, mesures que actualment s´estan modificant a molts Estats europeus i cóm incentivar una major responsabilitat social corporativa. Grans temes, grans discussions i sense que resultés fàcil arribar a consensuar algunes recomanacions.
Cada país va aportar amb el seu treball nacional els principals problemes i les possibles solucions que havia trobat, debatent-les després amb els membres dels altres països. Tot això es va veure reflectit en el treball transnacional i en les presentacions que es varen fer davant un públic exigent i motivat i davant el grup de professorat transnacional. Sens dubte va ser una experiència enriquidora per als integrants de la UdG i va situar la UdG a un molt bon nivell internacional.
FITXA TÈCNICA
La Facultat de Dret de la Universitat de Girona participa en un projecte europeu intensiu
Nom del projecte:
l’Intensive Programe (IP) ILS 2 -Implementation of the Lisbon Strategy, LLP- ERA-IP-2021-LT-0595  IP ILS 2bis
Projecte aprovat per la Comissió Europea. Anteriorment ja s’han realitzat altres IP similars, en el curs 2006-2007 a Finlàndia, en el curs 2008-2009 a Lituània i en el curs 2010-2011 a Alemanya.
Centres Participants:
Participen en aquest projecte diferents universitats i centres d’educació superior partners en el projecte. Aquests són:
•             Universitat de Girona
•             Juridische Hogeschool Tilburg Avans-Fontys (Països Baixos)
•             Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen (Bèlgica)
•             Hochschule für Wirtschaft und Umwelt Nürtingen-Geislingen (Alemanya) Kaunas College (Lituània)
•             Karoli Gápar University of the Reformed Church in Hungary (Hongria)
•             Oulu University of Applied Sciences (Finlàndia)
Professores responsables:
Dra. Francina Esteve Garcia
Dra. Mariona Illamola Dausà
Explicació de l’activitat:
Un grup de cinc alumnes han de realitzar a Girona individualment un treball entre els mesos de novembre i finals de febrer sobre un dels temes acordats per totes les facultats membres d’aquest IP, sota la direcció de les professores responsables. La posta en comú dels cinc treballs es converteix en el treball nacional.
Engega | 13/06/2012 at 12:07 | Categories: Divulgació, Universitat | URL: http://wp.me/pKqMc-ha


Share/Bookmark