traducció - translate - traducción

17.1.16

El procés és nostre

Font: El Punt Avui - Notícia: El procés és nostre


Tenim president i tenim ben viva una legislatura històrica. L'acord entre Junts pel Sí i la CUP-Crida Constituent respon al mandat democràtic del 27-S i obre el camí cap a la construcció de la República Catalana. L'acord ens deixa un escenari de govern estable per impulsar les estructures d'estat, amb l'esquerra independentista que garantirà l'aplicació de mesures socials urgents. Una implicació transversal que és traducció de la transversalitat del moviment independentista.
“ Convencem-nos que el procés és nostre
Take That, grup musical britànic, té un tema que es diu The flood(“La inundació”). Hi ha un vers d'aquesta cançó que, traduït al català, diu “Vam haver de contenir una inundació quan tot just apreníem la dansa de la pluja”. Aquesta frase expressa el que va passar el 2012: el moviment social que havia començat als pobles i ciutats de Catalunya va prendre el control del pols polític i es va llançar a córrer, mentre els partits s'afanyaven a perseguir-lo. De mica en mica les distàncies es van anar reduint fins a arribar al 27-S.
Però la feina no ha acabat. De situacions difícils com la de les últimes setmanes n'hi pot tornar a haver. El règim espanyol farà el que pugui per impedir que la voluntat majoritària del nostre país tiri endavant. Si això passa, no ens podem permetre expressions com “potser no mereixem la independència” o “ho tornarem a intentar d'aquí a 30 anys”. Aquestes són maneres d'autocàstig, que vénen a dir que, com que la classe política no ha estat a l'altura de les circumstàncies, ja ens està bé seguir formant part d'Espanya.
Des de la societat civil, haurem de seguir atents a com es construeix la República. No estem disposats/des que es reprodueixin els errors de l'Estat espanyol, ni que se'ns arraconi de les decisions constituents com si aquestes fossin un patrimoni exclusiu d'un grup selecte d'intel·lectuals. Hi volem participar. Convencem-nos que el procés és nostre. Ens vam aixecar del sofà i vam anar a votar en unes urnes instal·lades al carrer els anys 2009 a 2011. Hem construït un argumentari sòlid i hem aglutinat sectors de tot l'espectre sociopolític.
Per respecte als que han donat la vida per la República Catalana des de fa segles, als que van posar Catalunya a l'avantguarda dels moviments de lluita social i veïnal fa 60 anys, als que gestionaran el nostre estat en el futur, i també per respecte a nosaltres mateixos –que no en som menys mereixedors que ningú– ens toca acabar la feina. I no d'aquí a una generació, ni quan a Espanya li vagi millor. És ara. Ja hi ha prou entitats volent retallar els nostres drets perquè ens els retallem a nosaltres mateixos.

Share/Bookmark