traducció - translate - traducción

16.5.17

Els europeus creuen que la independència perjudicaria més Espanya que Catalunya

Un sondeig del Real Instituto Elcano assenyala que entre un 33 i un 44% dels ciutadans comunitaris creu que la separació tindria conseqüències negatives per a la Unió Europea

Una pintada independentista a Ciutat Vella, a Barcelona. Foto: Adrià Costa
La majoria de ciutadans de la Unió Europea creu que la independència de Catalunya perjudicaria més l'estat espanyol que no pas el Principat. Així ho recull el baròmetre anual que elabora el Real Instituto Elcano des del 2012. Segons aquesta enquesta, que recull La Vanguardia, el coneixement de la qüestió catalana a Europa ha crescut a la majoria de països del continent, especialment a França i a Alemanya.

Entre el 51 i el 58% de les persones sondejades estan convençudes que la separació entre Catalunya i Espanya seria especialment dolorosa per a l'Estat. En canvi, a França i Alemanya quatre de cada 10 enquestats consideren que als catalans també els perjudicaria, un percentatge que al Regne Unit es rebaixa fins al 23%. De fet, a l'altra banda del canal de la Mànega la majoria de persones consultades creuen que a Catalunya les coses li aniren millor amb la independència.


Els resultats del baròmetre també posen de manifest que entre el 33 i el 44% dels europeus consideren que la separació seria perjudicial per al conjunt de la Unió Europea. En canvi, la xifra d'enquestats que creuen que la independència de Catalunya podria ser positiva per a la resta del continent oscil·la entre el 12 i el 16%.

Espanya, un país "pobre"

El sondeig també evidencia la imatge que tenen els europeus de l'estat espanyol. La gran majoria de persones enquestades consideren que Espanya projecte una imatge "honesta". De fet, el 73% dels ciutadans comunitaris definirien l'Estat com un país "poc corrupte", malgrat els escàndols recents que afecten diversos partits polítics. El que no canvia és la percepció que Espanya és un país amb pocs recursos: sis de cada 10 francesos i alemanys el defineixen com un estat "pobre".



Share/Bookmark