traducció - translate - traducción

19.9.12

DECLARACIO DE SUPORT A LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA DELS CASALS I CENTRES CATALANS DEL CON SUD D’AMERICA


FONT: 

Fa 90 anys, les comunitats catalanes d'Amèrica van finançar i van donar suport financer i moral a les activitats revolucionàries de Francesc Macià, que començarien amb els Fets de Prats de Molló i acabarien amb la proclamació de la República Catalana primer i la reinstauració de la Generalitat de Catalunya després.
Fa 70 anys, les comunitats catalanes d'Amèrica van enviar innombrables ajuts materials a la población catalana que patia les conseqüències de la sublevació feixista i la guerra. Posteriorment, van rebre amb els braços oberts els centenars de milers d'exiliats per la desfeta republicana i la victòria feixista, actuant com centres d'acollida i aconseguint que els desplaçats poguèssin iniciar una nova vida lluny de casa.

Durant les anys més foscos dels franquisme, les comunitats catalanes d'Amèrica van actuar com véritables focs de resistència de la cultura i la llengua catalana, mantenint l'ensenyament de l'idioma, la publicació de llibres i revistes i celebrant ininterrompudament els Jocs Florals a diferents ciutats del continent americà. D'aleshores ençà, les comunitats catalanes van evolucionar de centres d'acollida a centres culturals de difusió de la cultura i la identitat catalanes.

Avui, les comunitats catalanes, reunides en la ciutat de La Plata, Argentina, en el marc de la XII Trobada de Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica, manifesten la seva voluntat de donar tot el seu suport al procés de transició nacional cap a la independència emprès per poble de Catalunya, expressat mitjançant les nombroses iniciatives de la seva societat civil, des de les consultes populars celebrades a centenars de pobles i ciutats fins a la feina incessant de l'Assemblea Nacional de Catalunya, convocant de la històrica manifestació de l'11 de setembre d'enguany.
Com en cada moment crucial de la història del país, les comunitats catalanes de l'exterior treballarem activament per assegurar que el dret democràtic a l'autodeterminació de Catalunya sigui exercit, respectat, i reconegut internacionalment, per la qual cosa es comprometen a fer conèixer a cadascun dels seus països d'acollida l'existència i evolució de l'esmentat procés de transició nacional cap a la independència de Catalunya.

La Plata, Argentina, 16 de setembre de 2012.

SIGNANTS

Casal dels Països Catalans de La Plata (Argentina)

Centre Català de Rosario (Argentina)
Centre Català de Venado Tuerto (Argentina)
Casal de Catalunya de Buenos Aires (Argentina)
Casal Català de Quito (Equador)
Casal de Catalunya de Paraná (Argentina)
Centre Català de Mendoza (Argentina)
Centre Català de Capitán Sarmiento (Argentina)
Casal de Catalunya de Mar del Plata (Argentina)
Casal de Catalunya de Santa Fe (Argentina)
Les Quatres Barres de Castelar (Argentina)
Centre Català de Córdoba (Argentina)
Associacio de Socors Mutus Montepío de Montserrat de Buenos Aires (Argentina)
Casal Català de Montevideo (Uruguai)
Agrupacio Catalana de Pergamino (Argentina)
Casal Català de Guayaquil (Equador)
Casal Català de Bahía Blanca (Argentina)
Catalonia. Grup de Catalans a Sao Paulo (Brasil)
Centre Català de Santiago (Xile)
Agrupacio Cultural Catalana de Mendoza (Argentina)


Share/Bookmark

1 comentari :

Unknown ha dit...

Mercès a tots vosaltres catalans que viviu fpra de Catalunya, pero amb ella al cor i al seny.
Mercès per el vostre recolçament, per el vostre ajut, per la vostra tasca fora del nostre païs, i per mantenir encesa la flama dels nostres cors.