traducció - translate - traducción

1.1.16

Per què Hitler va bombardejar 4 pacífics pobles de Castelló?

Font: ¿Por qué Hitler bombardeó cuatro pacíficos pueblos de Castellón? | Comunidad Valenciana | EL PAÍS


El 26 abril de 1937 Gernika va patir un bombardeig que va servir perquè l'aviació alemanya experimentés el seu nou armament aeri. Hi van morir 126 persones i el fet és recordat com una icona de la lluita per la llibertat ... No obstant això pocs coneixen que el maig de 1938, hi va haver un altre Gernika a El Maestrat de Castelló.

Un any abans d'acabar la Guerra Civil espanyola, la Legió Còndor de l'Alemanya nazi va bombardejar Benassal i altres pobles de l'interior de Castelló causant 38 víctimes mortals i arrasant unes poblacions petites i tranquil·les del Maestrat. Els seus habitants mai van entendre per què. Ara, 75 anys més tard, saben que van ser víctimes d'un experiment nazi.


En aquell moment ningú va saber explicar per què els alemanys van deixar caure bombes de 500 quilos sobre aquelles gents que vivien tan lluny del front i de qualsevol enclavament estratègic. Ningú fins que un veí de Benassal, Óscar Vives, va visitar l'arxiu militar de Friburg després de llegir en un llibre d'un historiador britànic una breu referència a Benassal que va cridar la seva atenció.

Al Bundesarchiv-Militärarchiv, va trobar un informe de 50 pàgines amb molta documentació gràfica sobre els bombardejos del seu poble, però també d'Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes. S'hi posava de manifest que la incursió va ser un experiment per provar els Junker 87 Stuka, els nous aparells de l'aviació nazi que es convertirien més tard en els avions més temuts durant la segona guerra mundial.

Població de Benassal

Ara una productora valenciana està fent un documental que ha recuperat el material gràfic que es guarda a Alemanya, reconstruït el bombardeig i entrevistat als supervivents i als familiars de les víctimes. Experiment Stuka projecta reviure aquell macabre episodi d'una història sense memòria, rescatar de l'oblit aquest Gernika valencià, a qui ningú, encara, ha fet justícia.

"Hem entrevistat a una vintena de supervivents, testimonis directes dels bombardejos. En aquell moment eren nens. Van veure morir germans, familiars i veïns ... Quan va acabar la guerra, la dictadura va enterrar el cas i mai es van buscar responsables "compte Rafa Moles, director del documental. "Aquells nens no havien vist un avió en la seva vida i pràcticament no sabien res de la guerra. Quan van sentir arribar els avions sortir tot el poble a veure'ls. Alguns van creure que les bombes de 500 quilos que tiraven només eren bales de palla "


Segons Rafa Molés, el que va passar a El Maestrat es pot comparar al bombardeig de Gernika. "En Gernika Hitler va provar el poder destructor de la seva aviació de guerra. A Castelló va experimentar una arma absolutament secreta. Ni tan sols Franco ho sabia "afegeix. "Després de l'escàndol de Gernika Franco va demanar a la Legió Còndor que no ataqués objectius civils, per això Hitler va escollir quatre pobles petits de Castelló, objectius sense defensa, ignorants del que passava. La Legió Còndor no va informar mai del que va fer allà ".

El documental, en fase de producció, ja ha estat seleccionat d'entre 250 projectes de tot el món, al mercat del Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona i compta amb una proposta d'ajuda de la Generalitat Valenciana, a més de amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló.

El projecte de llargmetratge, produït de SUICAfilms, està dirigit pel castellonenc Rafa Molés, i el il·licità Pepe Andreu. A més, en el guió participa Núria Tirado. La producció executiva va a càrrec de Natalia Mestre i la fotografia és de José Luis González.

Share/Bookmark