traducció - translate - traducción

10.7.16

Diputats suïssos creen un Grup d’amistat Suïssa – Catalunya al Parlament federal

Martí Anglada: “El grup d’amistat Suïssa-Catalunya demostra el progressiu arrelament internacional del procés català”.


El delegat del Govern de la Generalitat a França i Suïssa, Martí Anglada, valora “molt positivament” la iniciativa del grup de diputats suïssos d’impulsar un nou grup d’amistat parlamentari amb Catalunya, el qual es crea amb l’objectiu de reforçar els lligams entre la Confederació helvètica i Catalunya.


Anglada destaca la “pluralitat i transversalitat” de la iniciativa presentada per diputats pertanyents a diferents partits polítics. Segons el delegat, aquest fet indica l’interès que suscita el procés polític català en el conjunt de l’arc parlamentari suís més enllà de tota adscripció ideològica. Martí Anglada també subratlla la importància que un país com Suïssa, “referent en qualitat democràtica, democràcia directa i tradició en mediació internacional, mostri amistat cap al poble de Catalunya en ple procés sobiranista”.

El grup d’amistat entre Suïssa i Catalunya l’integren de moment membres dels quatre grans partits nacionals suïssos: el Partit Socialista (PS), el Partit Democratacristià (PDC), el Partit Liberal (PLR) i la Unió Democràtica de Centre (UDC). Els impulsors volen captar l’atenció d’altres parlamentaris i del govern suís, conegut com a Consell federal, sobre la qüestió catalana. En aquest sentit, consideren que la formació del grup d’amistat serà una eina útil per estar al dia de l’evolució de la política catalana i intensificar els intercanvis amb els diferents actors de la societat catalana. A Suïssa, tots els consellers nacionals (diputats) i dels Estats (senadors) són lliures d’unir-se o de crear grups d’amistat, les activitats dels quals no estan sotmeses a cap control parlamentari. Actualment, existeixen un centenar de grups d’amistat parlamentaris a l’Assemblea federal suïssa.

Alguns dels membres d’aquest nou grup d’amistat han defensat en altres ocasions el dret d’autodeterminació dels pobles i la possibilitat de trobar una solució política a la qüestió catalana mitjançant un referèndum, una eina democràtica d’ús habitual a la Confederació. A més a més, al·leguen que Suïssa és un país que ha d’afavorir el diàleg i escoltar a totes les parts.

Precedents
No és la primera vegada que diputats federals suïssos s’interessen pel procés polític que viu Catalunya. El setembre de 2015, cinc diputats suïssos de cinc partits diferents, d’entre ells Mathias Reynard (PS) i Yannick Buttet (PDC), impulsors del grup d’amistat, van presentar una interpel·lació al govern suís sol·licitant-li que fes de mediador entre Catalunya i l’Estat espanyol. Després de les eleccions catalanes del 27 de setembre, el Consell federal suís va respondre anunciant que oferiria els seus bons oficis només en el cas que ho demanessin les dues parts, considerant que de moment el conflicte territorial català es tractava d’una qüestió de política interna espanyola.

Recentment, també es va constituir el grup d’amistat Estònia – Catalunya al Parlament estonià.

Font: Un grup de diputats suïssos crea un Grup d’amistat Suïssa – Catalunya al Parlament federal. Secretaria d’Afers Exteriors. Generalitat de Catalunya
Share/Bookmark