traducció - translate - traducción

27.7.16

La prehistòria del procés va començar fa 130 anys

Teatre Novedades el 1886
Ateneu Barcelonès

Ignasi Aragay


El procés no és cosa de Mas o Puigdemont. No va començar amb l’Estatut retallat. No és culpa de l’escola catalana ni de TV3. Ni de l’ANC i Òmnium. És una miqueta més antic.
 
El procés no és cosa de Mas o Puigdemont. No va començar amb l’Estatut retallat. No és culpa de l’escola catalana ni de TV3. Ni de l’ANC i Òmnium. És una miqueta més antic, més que l’Avi Macià. Més que Prat de la Riba. La prehistòria del procés es pot situar fa 130 anys.
 
A les portes d’un nou pols al Tribunal Constitucional de la majoria independentista al Parlament, ahir es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès un acte en record del primer míting en què es va cridar a favor d’una Catalunya independent. Això passava un 25 de juliol del 1886, al Teatre Novetats, en una cita convocada pel Centre Català de Valentí Almirall a la qual, per indicació del dramaturg Àngel Guimerà, es va convidar a fer un parlament Josep Narcís Roca i Farreras, estudiós i articulista d’èxit -escrivia en dos dels principals diaris del moment: La Publicidad i El Diluvio -,un textque si no fos pel desaparegut Fèlix Cucurull, hauria quedat del tot oblidat.
 
Roca i Farreras no hi va poder anar, però va enviar-hi una carta que va desbordar les pretensions dels mateixos convocants, que tan sols pretenien denunciar un tractat comercial d’Espanya amb Anglaterra que anava en contra del proteccionisme de la indústria catalana. La carta, llegida ahir per l’actor Sergi Mateu, acabava amb un vibrant “Visca la independència nacional!” i instava els catalans a lluitar per “la llibertat” des de “la fraternitat” amb els pobles d’Espanya víctimes de l’opressió de la monarquia.
 
Aquelles paraules van ser rebudes amb entusiasme per un públic que va desbordar l’aforament del teatre i va ocupar el carrer. La premsa madrilenya va reaccionar amb escàndol. Més prehistòria: aquest cop, de la catalanofòbia. I part de la premsa catalana s’hi va apuntar: “La Vanguardia va cridar immediatament a fer un acte de desgreuge”, va recordar Toni Strubell, impulsor d’un recordatori organitzat per la Comissió de la Dignitat, el Centre Català de Negocis i l’ANC.
 
Un acte, el d’ahir, al qual va assistir la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i que va cloure el president de l’Assemblea instant els 72 diputats independentistes del Parlament a ser dignes aquest dimecres de la memòria de Roca i Farreras: “Ara toca acabar la feina i acabar-la bé”.
 
ara.cat 26/07/2016

Un acte commemora els 130 anys del primer gran discurs independentista

L’activitat se celebrà el passat 25 de juliol a l’Ateneu Barcelonès

Laura Quero


L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Ateneu Barcelonès, la Comissió de la Dignitat, el Cercle Català de Negocis (CCN) i la revista SÀPIENS organitzen l’acte ‘Aquí va néixer tot’ per recordar el 130è aniversari del primer gran discurs independentista pronunciat en un esdeveniment públic. L’acte, d’entrada lliure, se celebra el dilluns 25 de juliol, a les 19.30 h, a l’Ateneu Barcelonès.

‘Aquí va néixer tot’ commemora els fets que van tenir lloc el 25 de juliol de 1886 al Teatre Novedades, al passeig de Gràcia. Va ser en un multitudinari acte proteccionista que un metge barceloní va llegir la carta de Josep-Narcís Roca i Farreras, conegut columnista i farmacèutic i un dels primers teòrics de l’independentisme català.

L’actor Sergi Mateu serà l’encarregat de llegir el cèlebre discurs de Roca i Farreras. L’acte comptarà amb les intervencions de Jordi Sànchez, president de l’ANC; Albert Pont, president del CCN, i Toni Strubell, membre de la Comissió de la Dignitat. Patrícia Gabancho, vicepresidenta de l’Ateneu Barcelonès, serà l’encarregada de presentar l’esdeveniment.

‘Aquí va néixer tot’ pretén fer un paral·lelisme entre el missatge de l’any 1886 i la situació actual de Catalunya. L’acte posa en relleu el sobiranisme com a reivindicació política històrica i com a clam transversal de la societat catalana.


Fonts:
Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya
http://www.sapiens.cat/ca/notices/2016/07/un-acte-commemora-els-130-anys-del-primer-gran-discurs-independentista-6611.php


Share/Bookmark