traducció - translate - traducción

26.10.17

Roda de premsa de TV3, CatR i l'ACN davant el 155



Aquesta tarda tots aquells mitjans nacionals, estatals i internacionals que ho han volgut han pogut assistir roda de premsa conjunta de TV3-Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN) per fer públic un posicionament comú de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, dels consells professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio, i els comitès d'empresa de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN, davant de l'anunci d'intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans per part del govern d'Espanya a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola.



Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, i Marc Colomer, director de l'ACN, han respost les preguntes dels més de 40 mitjans assistents, entre els quals algunes de les cadenes més importants del món com la BBC, l'ARD alemanya, Canal Plus France, la nord-americana CBS, la NOS televisió pública holandesa o les agències Agence France Presse o Reuters. Ha estat en un acte en què també han assistit els membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una àmplia representació dels col·lectius de treballadors de la Corporació pública. 

La roda de premsa ha començat amb la lectura del Manifest conjunt de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'Agència Catalana de Notícies, el Comitè d'Empresa de TVC, el Comitè d'Empresa de Catalunya Ràdio, el Consell Professional de TVC, el Consell Professional de Catalunya Ràdio i el Comitè d'Empresa de l'ACN a càrrec de Mònica Terribas, Pilar Fernàndez, Ramón Pellicer, Dani Gómez, Dani Penín, Raquel Sans, Montserrat Besses i M. Alba Gilabert en català, aranès, castellà, basc, gallec, anglès, francès i alemany, respectivament.

Gordillo ha explicat que "els professionals consideren que les raons amb les que es justifica l'aplicació del 155 no s'ajusten a la realitat i, el més important, tampoc a les dades públiques sobre observança del pluralisme que fa el CAC, un organisme de garantia i de control audiovisual que no té homòleg a l'estat espanyol".

Per Marc Colomer, director de l'ACN, la consideració sobre les causes per les que s'ha d'aplicar el 155 als mitjans de comunicació públics "ha estat rebuda com una ofensa a la feina que han estat fent, des del primer moment i fins ara, els treballadors".

"M'han preguntat si faríem barricades, i els he respost que l'única barricada que hi haurà és la feina dels professionals. Si volen veracitat, equilibri, neutralitat i pluralitat, hem de continuar treballant com fins ara, perquè fins ara s'han garantit del tot", ha respost el director de TV3 quan li han preguntat si s'havien donat instruccions als treballadors. Però la idea és: "continuar treballar com fins ara amb la independència de sempre i sense cap mena d'intervenció. És el que s'ha de fer si el que volen és pluralitat i veracitat, només s'ha de continuar com fins ara".

"El 155 és un article que ningú té clar. Els càrrecs directius no depenen ni dels Govern, ni del Parlament, sinó del Consell de Govern de la CCMA. No haurien de poder destituir els directors dels mitjans públics, però segons la declaració d'intencions d'aquest article sí que podrien fer-ho", ha explicat Sanchis sobre la legitimitat d'una possible destitució dels càrrecs directius actuals.

"Qualsevol intent de control i fiscalització que no emani del Parlament i les institucions catalanes deixaria de ser un control democràtic dels òrgans de govern, hi hauria uns altres objectius, que no tindrien res a veure", ha afegit el director de l'ACN.

Saül Gordillo ha explicat que el Parlament és l'òrgan que té la capacitat de nomenar 6 càrrecs de procedència diversa per formar part d'un consell d'administració que és el que tria els directors dels mitjans i "regula una estructura molt important i amb molta incidència a la societat com en el cas de La Marató de TV3".

"Més important que la meva actitud si em relleven del càrrec, és que La Marató es continuarà fent, que Catalunya Ràdio continuarà emetent i l'ACN enviarà els seus teletips. Passi el que passi la gent no deixarà de fer la seva feina de la millor manera que sap fer-la", ha explicat Sanchis respecte l'escenari de què el faci fora del seu lloc.

"La destitució dels directius és el menys rellevant. L'important és el compromís amb la pluralitat i la veracitat dels mitjans i dels seus treballadors", ha afegit Marc Colomer sobre el mateix tema.

"En les sessions de control del Parlament ens diuen si hem fet alguna cosa fora d'aquest llibre", ha dit Saül Gordillo mostrant el Llibre d'estil de la CCMA. "Els professionals continuaran treballant com s'ha fet des de 1983. La primera victòria del 155 seria alterar la manera de treballar habitual", ha afegit.

Sanchis per la seva banda ha remarcat que: "econòmicament, el 155 ja està activat de fa dies. Les finances de TV3 ja estan intervingudes i s'han de justificar totes les despeses que es fan". Si s'intervenen encara més? "Podrien limitar molt l'efectivitat del mitjans".

Sobre una possible reducció de la plantilla com a conseqüència de la pressió econòmica, Roser Mercader, presidenta del Comitè d'empresa de TVC, ha volgut remarcar: "No som només mitjans de comunicació públics. TV3 també és el motor de la indústria audiovisual de Catalunya i, per descomptat, els treballadors volem que es continuï mantenint la qualitat".

Respecte a l'amenaça que hi ha sobre els professionals que no compleixin les ordres derivades de l'aplicació del 155, Sanchis ha anunciat: "No renunciarem a tots els camins legals per frenar qualsevol ingerència".

Saül Gordillo, el director de Catalunya Ràdio, ha parlat de les moltes mostres de suport i solidaritat que han arribat de tot arreu, des de diferents associacions, mitjans de comunicació i entitats de tota mena, que, a més, es mostren escandalitzades davant una mesura que no té comparativa. "La situació és greu i estem preocupats, però el suport que estem rebent ens ajuda a continuar amb la força que vam començar.  Només volem continuar treballant com fins ara", ha remarcat.



Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre
Google+:    https://plus.google.com/u/0/1006401424208124   
Share/Bookmark