traducció - translate - traducción

4.3.15

Canviar les emocions, simplement perquè no poden guanyar la batalla dels vots

Font: Ja poden parlar de globus, que són vots - Editorial - VilaWeb

Quan diuen que el globus del sobiranisme es desinfla no fan un retrat del país: executen una maniobra psicològica.


'El globus sobiranista es desinfla.' TV3 va tornar a fer un programa en què, des de diverses bandes, amb qualsevol excusa i en formats diferents, s'insistia en aquest concepte: el procés sobiranista es desinfla, s'acaba, s'ha aturat, ja no dóna per a més, això va de baixa, ha passat de moda… Res de nou. Cada vegada que el sobiranisme ha demostrat al carrer i a les urnes la seua potència, al cap de quaranta-vuit hores ha començat el 'discurs del globus'. El van fer servir després de la Via Catalana, després de les eleccions, després del 9-N… El 'discurs del globus' mira d'usar els mitjans per no deixar que es consolide la victòria tan bon punt s'ha assolit i per oposar a la racionalitat del debat polític un debat psicoanalític sempre impossible de comprovar. Tot, amb la finalitat de veure si hi ha sort i la gent s'ho creu. És provar d'afeblir amb sentiments allò que no poden afeblir amb vots.

El món funciona així, és cert. Conformar l'opinió pública és bàsic si vols que acabe passant alguna cosa. El seu problema és que quan hom procura confrontar l'opinió pública real amb l'opinió publicada, si el carrer ha arribat a un cert nivell de potència simplement no hi tenen res a fer. I ací passa això. Ells saben que no hi tenen res a fer, llevat d'insistir i insistir i insistir en els seus eslògans, a veure si així poden fer dubtar la gent de la força que evidentment tenim. I a veure si això els obre la porta a alguna oportunitat, ara que no en tenen cap. 

I són en aquest punt, novament. Els polítics han demorat el final del procés prop d'un any. Ha estat una aturada que ha decebut molt, però que no canvia la dinàmica de forces: no hi ha avui menys independentistes que ahir ni hi ha més espanyolistes que ahir. Tanmateix, és sobre aquesta decepció personal de molts que els del globus procuren fer encara més pressió, aquesta vegada ja a la desesperada, perquè saben que el 27 de setembre és el final del camí. Cosa de mesos, només. Quan diuen que el globus del sobiranisme es desinfla no fan un retrat del país, sinó que proven d'ordir una maniobra psicològica.

La batalla per canviar les emocions, ens la presenten simplement perquè no poden guanyar la batalla dels vots. I aquesta batalla de les emocions no és res més que un intent psicològic d'influir-nos negativament. No hi ha res més. Ells usen una tàctica, vella com la política, consistent a mirar de fer dubtar i a atemorir els individus, perquè no poden diluir directament la massa. No crec que els funcione, però alertar sobre les seues intencions reals, ara precisament, em sembla molt necessari. I també recordar que perquè aquest intent fracasse només cal que cadascú de nosaltres tinga prou fortalesa mental per a no dubtar davant allò que és ben obvi. De manera que aquesta vegada la responsabilitat, estimat lector, és teua.

Share/Bookmark