traducció - translate - traducción

30.3.16

Còrsega i Sardenya signen un acord que aspira a articular un espai comú a la Mediterrània occidental - Racó Català


Còrsega i Sardenya signen un acord que aspira a articular un espai comú a la Mediterrània occidental

El pacte inclou una proposta de "metro aeri" entre Catalunya, Balears, Còrsega, Sardenya i el Laci



Els governs de Còrsega i Sardenya han posat la primera pedra d'un projecte ambiciós que, a llarg termini, aspira a articular un espai comú en matèria de transports i energia a la Mediterrània occidental. A curt, els dos executius volen estrènyer les relacions entre dues illes que, sovint, s'han donat l'esquena més que no pas la mà.


El president de Còrsega, Gilles Simeoni, i el de Sardenya, Francesco Pigliaru, van signar ahir un protocol en què s'establiran tres grans taules de cooperació bilaterals: la primera, sobre relacions institucionals; la segona, sobre transports, i la tercera, sobre medi ambient, hidràulic, urbanisme i energia. "Una signatura històrica", ha dit Simeoni, que va arribar el desembre de 2015 a la presidència de Còrsega encapçalant una coalició d'autonomistes i independentistes que, en el seu programa, duia la proposta de reforçar els vincles amb l'espai mediterrani occidental.

El govern cors es troba en aquests moments en el camí de reclamar un nou estatut dins de França que li atorgui tanta autonomia com sigui possible. En aquest sentit, el govern cors, en el protocol signat, especifica que "l'autonomia sarda, dipositària d'un poder legislatiu efectiu, és un punt de referència en el procés d'aprofundiment de l'autonomia corsa".

L'acord també preveu diverses mesures entre les dues illes per a coordinar la seva acció política en el marc de la Unió Europea, sobretot, diu el text, per a superar "els desavantatges de la insularitat". Com seria el cas, per exemple, de cercar marcs fiscals diferenciats per als territoris insulars.

L'espai mediterrani occidental

L'acord també reivindica "la importància" de les dues illes "en el diàleg amb la ribera sud de la Mediterrània". Així, el text manifesta una vocació que va més enllà dels límits de les dues illes. La proposta sardocorsa vol sumar a l'acord de cooperació, en primer lloc, les Illes Balears, i a partir d'aquí, amb altres illes mediterrànies.

El govern cors informa que, a les tres taules, aquesta dimensió mediterrània s'abordarà en matèria d'energia i de transports. Pel que fa a la primera qüestió, les dues illes volen signar un acord de cooperació energètica que es pugui "estendre a les Balears i a l'Àfrica del Nord". Pel que fa a la segona, els dos governs proposen la creació d'una veritable xarxa que connecti les illes amb el seu entorn mediterrani occidental. Així, una de les propostes que més criden l'atenció és la "d'estudiar" un sistema de "metro aeri" que, en una primera fase, connecti la Toscana, Còrsega i Sardenya i, en una de segona, s'estengui cap a occident connectant les Balears i Catalunya i, cap a orient, la regió del Laci. És a dir, un eix Barcelona-Roma articulat a través de les illes.

Notícia publicada a Nationalia

Share/Bookmark