traducció - translate - traducción

23.3.17

Cinc-cents juristes a favor del referèndum i dos-cents en contra


Una àmplia representació de lletrats catalans s’han unit sota el lema del manifest ‘El Dret per la convivència’, per a expressar públicament el suport al dret dels ciutadans de Catalunya a fer un referèndum per decidir el seu futur polític. Entre els signants, hi ha professors d’universitat, advocats, procuradors, notaris, registradors i lletrats de totes les administracions. Asseguren que amb l’actual constitució espanyola es pot convocar un referèndum com el que demana una àmplia majoria de la societat catalana.

Els signants consideren que el dret és un instrument al servei de la ciutadania i de la convivència, que ha de facilitar la resolució de conflictes i que ha de canalitzar les reclamacions de tota la societat. ‘Dues terceres parts de la ciutadania a Catalunya i la majoria dels seus representants reclamen decidir el seu futur com a comunitat política a través d’un procediment democràtic’, diu el comunicat enviat als mitjans.

‘El marc constitucional vigent empara que la ciutadania de Catalunya pugui discrepar obertament de l’ordre constitucional establert; també, per tant, de la unitat territorial. Per això, és possible que la ciutadania expressi propostes alternatives a través d’un procediment democràtic, com ara un referèndum’, diu el text. I rebla aquest argument afirmant que l’organització del referèndum és ‘legítima’.

Entre els lletrats, s’hi destaquen personalitats com ara Pep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics; Joan Queralt Jiménez, catedràtic de dret penal; Gemma Calvet, advocada; i Joan Vintró, catedràtic de dret constitucional.

‘El dret, al servei de les llibertats’
Paral·lelament, un col·lectiu d’advocats catalans units en la plataforma Llibertats, van presentar ahir al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) el manifest ‘El Dret, al servei de les llibertats’. El text ha aplegat dos-cents signants, entre els quals es destaquen l’ex-rector de la Universitat Pompeu Fabra Josep Joan Moreso, l’ex-vice-president del Tribunal Constitucional Eugeni Gay i l’ex-president de l’Audiència de Barcelona.

Diuen que fora de la llei no hi pot haver democràcia i que els debats polítics s’han de fer dins el marc legal: ‘El marc jurídic establert en els estats de dret evoluciona i ha d’evolucionar pacíficament, dins l’àmbit previst, canviant i adequant el seu ordenament d’acord amb els signes dels temps i les necessitats bàsiques dels ciutadans, en els quals resideix amb caràcter exclusiu la sobirania de l’estat, de la mateixa manera que en totes les democràcies del nostre entorn.’

Font: Cinc-cents juristes a favor del referèndum i dos-cents en contra http://www.vilaweb.cat/noticies/cinc-cents-juristes-a-favor-del-referendum-i-dos-cents-en-contra/

Share/Bookmark