traducció - translate - traducción

7.9.16

La Catalunya Nord augura una participació "massiva" a la manifestació a favor de 'País Català'

Representants del món cultural, social, econòmic i polític reclamen que el nom de la macroregió del sud inclogui la catalanitat

Cartells promocionals del nom 'Occitània-País Català' i butlletes de votació per a la designació del nom de la nova macroregió francesa B.F. / ACN
Agència Catalana de Notícies

La plataforma 'Sí al País Català' ha convocat per aquest dissabte a la tarda una manifestació a Perpinyà per reclamar que el nom de la nova macroregió del sud de França inclogui una referència a la catalanitat. S'espera una assistència "massiva", d'almenys 5.000 persones, i de caire "transversal", gràcies a les adhesions confirmades de desenes d'entitats socials, culturals, sindicals i empresarials de la Catalunya del Nord. També se sumaran a la marxa partits polítics com CDCERC, el Partit Comunista Francès (PCF) i Moviment per França (MPF). L'acte reivindicatiu tindrà lloc abans del pronunciament de l'òrgan consultiu del Consell d'Estat, que té fins l'1 d'octubre per dirimir sobre la legalitat del nom ja triat, 'Occitània'.

Sota la capçalera 'Sí al País Català', la marxa arrencarà a les tres de la tarda de la Plaça de Catalunya i recorrerà uns quatre quilòmetres del centre de la ciutat. L'itinerari pot patir variacions si així ho aconsellen les forces de seguretat i els cossos policials. 

"Serà la primera vegada que, de manera massiva, Perpinyà viurà una manifestació en favor de la catalanitat i del nostre país. Al territori hi ha ganes d'afirmació catalana i de posar el nostre futur a les nostres mans", ressalta un dels organitzadors, Jordi Vera, líder de CDC a la Catalunya del Nord.

A banda de reivindicar el nom 'Occitània-País Català', també defensen que la Catalunya del Nord esdevingui "una regió autònoma" dins de l'Estat francès. Segons diuen, el model "recentralitzador" endegat per París pot significar la "desaparició" de la diputació departamental, "la única institució catalana que existeix a França", en paraules de Vera. "És una institució pròpia, una manera de governar-nos i ja no en tindrem cap altra", ha alertat.

El manifest de la campanya 'Sí al País Català' ha recollit més de 25.000 signatures en paper per carrers, places i mercats del territori i ha aconseguit 13.500 adhesions 'online'. A més, aquests darrers dies s'han repartit 60.000 pamflets informatius de la manifestació i el web de la plataforma rep unes 250.000 visites diàries.


Share/Bookmark