traducció - translate - traducción

23.2.18

ANC: Resistència cap a la República

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


 El nou full de ruta de l’Assemblea Nacional (ANC) planteja fer efectiu l’estat propi i afrontar la repressió

 Crida a organitzar-se per defensar pacíficament la República al carrer“Aquesta batalla es guanya al carrer”, afirma Jordi Pairó, coordinador de la comissió d’incidència política de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha elaborat la proposta de full de ruta per als propers dos anys que haurà d’aprovar l’assemblea general diumenge vinent. El nou camí que planteja el secretariat nacional posa en mans de la mobilització pacífica al carrer la defensa d’una República que considera proclamada el 27-O i que demana al Parlament i al proper govern català que facin efectiva amb normes, decrets i lleis.
És un plantejament clar que suposa una pressió afegida al difícil consens entre JxCat, ERC i la CUP però també entre els diversos actors civils del sobiranisme. Sense utilitzar explícitament l’expressió, l’ANC aposta clarament per continuar desobeint el marc constitucional espanyol. “No tenim cap altra alternativa. No podem estar condicionats per decisions judicials. Si optem per un altre camí ens quedarem en el marc autonòmic”, conclou Pairó.
La proposta de full de ruta ha estat aprovada per unanimitat al si del secretariat nacional i algunes esmenes presentades fins ara demanen més concreció, però en cap cas estovar l’estratègia i adaptar-la al marc estatutari per evitar conseqüències penals al nou govern, als diputats o al moviment independentista: “Només guanyarem mantenint-nos ferms. Si això suposa anar a la presó, cal assumir-ho.” El full de ruta parteix de la conclusió que només amb mobilització, acció i protesta al carrer es poden afrontar les represàlies polítiques, judicials i policials de l’Estat espanyol contra l’independentisme i es poden legitimar les iniciatives del govern i el Parlament per fer realitat la República. Es tracta de fer ara el que el govern català va renunciar a fer l’endemà de votar la declaració d’independència, el 27 d’octubre.
El que calia fer el 28-O
Enmig de la perplexitat general de l’independentisme l’endemà del 27-O i davant el degoteig d’empresonaments de líders socials i polítics, l’ANC també va actuar i respondre amb dubtes, però va llançar dues idees que ha anat repetint: restituir el president Puigdemont al capdavant del govern destituït per Rajoy i fer realitat la República proclamada. El full de ruta que es posarà a votació entre els 50.000 socis de l’entitat amb dret a vot no fa res més que confirmar l’estratègia de desobediència que ha dut l’independentisme fins al referèndum de l’1-O, la declaració del 27-O, però també fins als empresonaments i encausaments judicials. Davant les represàlies polítiques, judicials i policials, l’ANC afegeix ara a la desobediència el recurs a la resistència civil per forçar un reconeixement de la necessitat d’un diàleg polític per part d’actors internacionals i de l’Estat.
El document que es portarà a votació al pavelló barceloní de la Mar Bella el dia 25 diagnostica que la societat civil organitzada ha de ser “la punta de llança del procés” i que el seu marc d’actuació ha de ser la societat i l’opinió pública europea. La UE no pot ser l’únic marc de referència perquè, fins ara, només ha defensat els interessos dels estats, però s’ha obert la porta dels “drets humans”. L’ús de la força policial ordenat per l’Estat el dia del referèndum va suposar un trencament i les mateixes institucions europees van respondre condemnant la violència. Cal aprofitar aquesta línia vermella explicitada per la UE.
Amb les limitacions del marc autonòmic, els partits polítics i les institucions catalanes han de legislar per tirar endavant la llei de transitorietat jurídica. “L’Estat espanyol no ens deixa un altre camí que forçar l’exercici de la plena sobirania”, s’escriu en el document polític. L’ANC recorda que l’independentisme ha revalidat la majoria en escons i que les forces favorables a un referèndum vinculant han obtingut una “victòria incontestable” en el 21-D.
El paper de l’ANC
Convençuda que el govern del PP no oferirà diàleg i mantindrà la confrontació amb la complicitat del PSOE i Ciutadans, l’ANC vol promoure amb el suport d’entitats especialitzades que els ciutadans es formin en acció i protesta pacífiques, així com denunciar aquelles provocacions que intentin causar violència. També es proposa dissenyar una estratègia de resposta a la repressió per mitjà de l’apoderament de la gent. En darrer terme, el full de ruta apunta a una nova estratègia comunicativa per contrarestar el relat de fractura social i desastre econòmic que impulsa l’unionisme.
Pel que fa a l’avançament cap a la República, el document del secretariat de l’ANC insta el govern i el Parlament a construir un “marc real amb poder efectiu” en hisenda, justícia i força pública. En aquest darrer àmbit, destaca una precisió relativa implícitament als Mossos d’Esquadra: la Generalitat ha de tenir el control de la seguretat en el dia a dia ordinari però també en “les situacions de conflicte”. L’ANC demana la llei frustrada de la comunitat catalana a l’exterior, unes eleccions constituents i un procés d’elaboració d’una constitució catalana obert a la ciutadania –aquesta constitució s’hauria de ratificar posteriorment en referèndum.
L’ANC també demana el compromís amb la República “proclamada” d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions i es compromet a treballar coordinadament amb nous actors socials sorgits de l’1-O, com ara els comitès de defensa de la República (CDR), Somescola i altres.
Denunciar als tribunals
L’estratègia que planteja el full de ruta també inclou denunciar als tribunals nacionals i internacionals els encausaments i empresonaments de líders polítics i socials, i també de particulars, “atiats pel PP”. Segons l’ANC, es tracta de defensar-se també davant de la justícia contra la falsa imatge de moviment violent que es pretén construir de l’independentisme per tal de poder-lo acusar de rebel·lió i sedició en una estratègia d’“arraconar amb tècniques de codi penal predemocràtic”.
En darrer terme, també defensa replantejar la campanya política a Europa. Sense abandonar el diàleg amb els governs estatals i les institucions comunitàries, proposa enfortir els lligams amb organitzacions polítiques i socials dels estats membres, crear una xarxa de forces polítiques favorables a “l’Europa de les nacions i pobles”, a més de continuar difonent el projecte independentista entre els mitjans de comunicació internacionals.
Unitat i més carrer
Pel que fa als objectius comuns de tot el moviment independentista, el full de ruta de l’Assemblea Nacional Catalana insisteix en la imprescindible unitat entre partits i entitats socials però també creu arribat el moment d’intensificar la mobilització al carrer per alliberar els presos, permetre el retorn dels consellers de Brussel·les i aconseguir un “reconeixement efectiu i legítim de la República”.

LES XIFRES

50.000
socis amb dret a vot
podran participar el diumenge 25 de febrer en l’assemblea general ordinària de l’ANC
882
esmenes
s’han presentat dins de termini a la proposta de full de ruta 2018-2019 de l’Assemblea

Preparats per a noves eleccions forçades pel 155

Quan insta el govern a fer passos cap a la República, l’ANC es refereix al govern sorgit del 27-S del 2015 i presidit per Carles Puigdemont. Així, el document que posarà a votació de les bases planteja la “restitució del govern legítim” i la derogació de la intervenció de l’Estat que suposa l’article 155. Conscient que aquesta estratègia de desobediència del marc constitucional espanyol pot provocar una nova destitució del futur govern català i la dissolució del Parlament, l’ANC no descarta haver d’afrontar noves eleccions catalanes convocades pel govern de Rajoy. Per això demana estar preparats per revalidar la majoria “sobiranista i republicana” que s’ha repetit el 21-D. Situada de nou en aquest escenari crític, l’entitat es proposa denunciar “amb tots els mitjans legítims a l’abast les vulneracions en els processos electorals”, així com dotar-se d’una estratègia comunicativa “més eficaç” per arribar als sectors de població no independentista. L’ANC considera que els missatges de l’independentisme no han arribat a aquests ciutadans perquè han estat “sistemàticament silenciats o manipulats per la potència mediàtica de l’unionisme”.
Font: Resistència cap a la República | Xavier Miró | barcelona | Política | El Punt Avui | Notícia


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark