traducció - translate - traducción

14.2.18

Dinàmica històrica | Santiago Niño-Becerra

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Santiago Niño-Becerra

"M'agradaria explicar-li un dubte força gran amb referència al moment que es viu a Catalunya:

Soc (nom d'una professió que permanentment es troba en contacte amb gent), i he viscut amb un cert nerviosisme tot el que ha passat les últimes setmanes. Soc fill d'andalusos, vaig arribar a Barcelona fa molt de temps i em vaig integrar com tants d'altres. Mai no he tingut cap problema per considerar-me d'aquí o d'allà.

Entenc perfectament, i crec que el que no ho entén és perquè no vol, el tema del dèficit fiscal, com també entenc el que vostè ha repetit en més d'una ocasió sobre la no-necessitat de la independència total, si tinguéssim la fiscal. El problema és que, encara que vulguin fer partícip la població dels esdeveniments (estic pensant per exemple en l'Europa de les regions) i entenent que és imparable per la inèrcia del moment, tinc la sensació, parlant amb col·legues d'altres regions espanyoles, que estan en una dimensió molt, molt diferent. Espanya perdrà un tros del pastís molt important, i encara que hi hagi forces econòmiques i polítiques fora a les quals no els interessa que Catalunya estigui com està, aquí ve el meu dubte: Vostè creu que això passarà sense més ni més? Que en un moment determinat s'arribarà a un acord i que tot allò que hem viscut s'esfumarà?

Soc conscient que a les regions o països que no són sostenibles econòmicament es ressent la seva qualitat democràtica, entre altres coses perquè entenc que el primer és el primer ([pagar el] deute, i a partir d'aquí la resta). Però vostè no veu possible una recessió democràtica a tot Espanya, per això que s'escolta de vegades d''abans fora de la UE que sense Catalunya'?".

La meva resposta va ser:
Vostè sabia que Bèlgica va ser un invent? A començaments del s. XIX, quan les Guerres Napoleòniques encara cuejaven, Bèlgica encara no existia. El territori es repartia entre França i els Països Baixos, i el que es perfilava no convenia a Anglaterra: uns Països Baixos, amb Flandes formant part d'ells, molt potents (ja hi havia hagut dues guerres anglo-holandeses perquè els Països Baixos eren competidors clars d'Anglaterra). Llavors, l'únic veritable guanyador de les Guerres Napoleòniques va ser Anglaterra i va imposar el seu criteri: Bèlgica va ser inventada i Flandes va ser una de les parts de Bèlgica. Anglaterra, amb Europa ja en ordre i transformada en Regne Unit, es va dedicar als seus assumptes d'Àsia, i fins al dia d'avui.
Bèlgica existeix per la conveniència econòmica del moment, en una època en què es muntava un conflicte en un tres i no res. Imagini què pot passar ara per conveniències infinitament més complexes
Si un país com Bèlgica existeix per les conveniències econòmiques del moment en una època en què es muntava un conflicte en un tres i no res, imagini què pot passar ara per conveniències que són infinitament més complexes que les de llavors.

A començaments del s. XIX es va produir un canvi de sistema i, òbviament, de model. Llavors els estats nacionals eren l'objectiu. Compari un mapa d'Europa del 1870 amb un altre del 1770, ara penso que ens trobem en un moment similar. Aleshores, els estats eren necessaris perquè un conjunt de persones i voluntats progressessin, calia una massa crítica. Però res d'això és necessari avui. Per això el concepte d'Estat decau i emergeix amb força el de zona / àrea / clúster / regió: la tecnologia permet avui concepcions impossibles i absolutament inimaginables en el s. XIX.

Els sentiments identitaris existeixen: parli amb algú de la Llombardia o de Flandes. Sentiments que es potencien amb la sensació d''aportar més del que es rep'. A Baviera la població està cansada d'aportar perquè percep que el que rep no està en línia amb el que aporta.

És veritat que Catalunya és un territori especial perquè la repressió que va patir el territori després de 1714 va ser fortíssima, la qual cosa va augmentar el sentiment identitari. A això s'ha d'afegir la realitat, que avui ningú no nega, que, amb enormes mancances, Catalunya es veu obligada a aportar molt més del que rep. Aleshores, per pura lògica, no és estrany que una part de la població, la que més ha viscut aquestes circumstàncies, hagi adoptat una posició independentista. Però, i aquí hi ha la clau, això ha estat així perquè les circumstàncies són les idònies, ja que el concepte d'Estat s'està superant i Europa es troba en trànsit des d'una estructura d'estats a una altra de zones / àrees / clústers / regions.

Entenc que és lògica la reacció en contra de molts polítics, governs, entitats, organitzacions i institucions, estatals i europees: defensen el que abans s'hauria denominat els seus interessos de classe. A l'Europa de les regions, per exemple, quin sentit tindria una Comissió Europea o l'Eurogrup [que aplega els ministres d'Economia dels estats membres de la UE]?

Vostè i centenars de milions de persones es troben en un trànsit de model, per la qual cosa oposar-s'hi o estar-hi a favor no té sentit. Recordi el que va passar amb les colònies: cap país que va fer una guerra colonial per conservar-les la va guanyar, absolutament cap; s'haurien estalviat vides i recursos si haguessin entès que l'època de les colònies havia passat. També, però, els qui van guanyar van obtenir abundants beneficis amb aquelles guerres.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark