traducció - translate - traducción

11.6.18

A l'espera del primer gest de Sánchez | Joan Serra Carné,

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



El govern de Pedro Sánchez ha pres possessió i aquest divendres es reuneix per primer cop a la Moncloa. Les mirades estaran centrades en el president espanyol i els noms més discutits del seu executiu: Fernando Grande-Marlaska (Interior), que amb un currículum judicial ple de taques, hauria encaixat en un govern de Rajoy; i Màxim Huerta (Cultura), que acumula una motxilla a les xarxes socials que fa unes setmanes l'unionisme retreia al president de la Generalitat. Però la qüestió més rellevant serà la primera valoració que faci el nou executiu del cas català i amb quin gestos pretén encetar el diàleg amb Catalunya.

De Madrid n'arriben algunes pistes: el paper de Meritxell Batet serà rellevant però en la interlocució també s'hi implicarà Sánchez, i els contactes es preveuen imminents. El Govern de Quim Torra ja ha dit que, pel president de la Generalitat, la reunió podria ser aquest mateix divendres. Batet veu "imprescindible" la recuperació del diàleg, però calen moviments més sòlids que les declaracions d'intencions per fer palpable el canvi de to. I la iniciativa correspon ara al govern espanyol. El PSOE té una oportunitat per no decebre Catalunya i Torra ja ha avisat que el diàleg no implica rendició

 Primers moviments a Sant Jaume. Mentre Sánchez fixa rumb, el president de la Generalitat es reunirà aquest divendres amb Miquel Iceta per encetar la ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris. Inés Arrimadas era la primera convidada, però la líder de Ciutadans havia posat com a condició retirar la pancarta de suports als presos de la façana de Palau, i Torra s'hi ha negat. La reunió programada aquest divendres amb Iceta arriba després de les mesures preses en la reunió del Govern, que ha implicat el debut d'Elsa Artadi com a portaveu de l'executiu. La Generalitat prepara una ofensiva per posar al dia la institució: es personarà contra l'aplicació del 155 i n'avaluarà els danys, aportarà recursos a TV3 i la renda garantida de ciutadania, retornarà a mans públiques Aigües Ter-Llobregat iintentarà recuperar les lleis socials impugnades al Tribunal ConstitucionalL'Oriol March ha preparat aquest informe dels moviments del Govern Torra. L'última crisi dels comuns. La pugna pel control de Catalunya en Comú ha deixat ferides a la formació. Xavier Domènech i Ada Colau han fet pública aquest dijous la llista que encapçalaran per dirigir els comuns, una candidatura que no inclou Elisenda Alamany, aspirant a fer tàndem amb Domènech i integrant del sector derrotat en el debat intern. Alamany, com va avançar NacióDigital, es limitarà a les tasques de portaveu del grup parlamentari i no serà a la nova executiva que s'ha d'escollir a principis de juliol. La diputada ha escrit un missatge significatiu a les xarxes socials: "Avui es tanca una etapa i se n'obren de noves". Els comuns, però, s'han afanyat a rebaixar el conflicte. Domènech ha defensat que la proposta que encapçala aspira a recollir "totes les sensibilitats" de l'espai polític. Més enllà dels debats interns, si voleu aprofundir en la mirada que tenen els comuns sobre Barcelona -queda un any per a les eleccions municipals- us recomano l'entrevista que hem fet amb Jordi Bes a Gala Pin, regidora de Ciutat Vella i persona pròxima a l'alcaldessa.

La gravació i difusió d'imatges d'Oriol JunquerasRaül Romeva i Joaquim Forn a la presó d'Estremera -publicades primer pel diari Ara i després per La Sexta- han motivat un degoteig de reaccions, als mitjans i les xarxes socials. El document de l'Ara, d'innegable rellevància periodística, mostra la rutina dels tres pesos al centre penitenciari, des de les classes impartides als reclusos per Junqueras fins a la concentració de Forn per escriure les seves memòries. El diari va etiquetar el vídeo com les "imatges de la injustícia" i el periodista Albert Llimós, que firmava la informació, va tenir cura en la descripció del document i la situació dels presos.

Tot i la incomoditat mostrada per l'advocat de Junqueras i Romeva, i la investigació reclamada per la defensa -que parla en nom de les famílies-, les imatges enregistrades a Estremera -tinguin l'origen que tinguin- contribueixen a denunciar l'anomalia de l'empresonament dels dirigents sobiranistes. Per prendre perspectiva sobre el debat de la publicació, els que han dubtat de fer públic el document haurien de formular-se aquesta pregunta: la imatge del president Companys empresonat el 1934, que forma part de documents que expliquen la història del país, tampoc hauria d'haver vist la llum? 
 La frase de la setmana

"La reconstrucció d'un centredreta nacional és indispensable per veure amb confiança el futur d'Espanya". L'endemà que Mariano Rajoy anunciés que posava punt i final a la seva carrera política, José María Aznar va disparar amb bala i es va oferir per facilitar una reunificació de l'espai conservador de la política espanyola, ara del tot enemistat, per la pugna entre PP i Ciutadans. Les paraules d'Aznar van topar amb Rajoy i María Dolores de Cospedal, que van desatendre de forma immediata la iniciativa de l'expresident espanyol. Al PP hi ha més interès en iniciar la reconstrucció del partit, que celebrarà congrés a l'estiu. Tots els moviments seran calculats, tants els d'Alberto Núñez Feijóo com els d'aspirants que ja eren ministres i ara somien a prendre el control del timó popular. La setmana ha estat intensa al PP, i venen dies també moguts.

 
 El nom propi

El Sónar celebra 25 anys. En tenen la culpa Ricard Robles Enric Palau, directors d'un festival pioner que continua mirant endavant. "No volem rememorar grans èxits, sinó recuperar els valors inicials del festival en el moment de la fundació: rastrejar, explorar i mirar cap al futur", explicava Robles al nostre cap de Cultura, Esteve Plantada en la presentació de l'edició del 2018, que aterra la setmana que ve a Barcelona. La primera edició del Sónar va ser el juny del 1994 i va reunir 6.000 assistents sota l'enunciat de "festival de música avançada". Han passat 25 anys i continua a l'avantguarda.
 Els imperdibles

La setmana que ve començarà el Mundial de futbol de Rússia. Encara que la temporada de clubs acabés de forma agra -amb la tercera Champions League consecutiva del Madrid després dels títols de Lliga i Copa del Barça-, estem assedegats de futbol. A l'espera que arrenqui la competició, us recomano que no us perdeu la guia que ha elaborat el diari britànic The Guardian: és un interactiu espectacular, amb tota la informació dels 736 futbolistes que disputaran el campionat. En aquesta tribuna ja remem a favor de l'Argentina de Leo Messi, perquè el millor futbolista de tots els temps es mereix un Mundial. Bon cap de setmana!

Joan Serra i Carné
cap de Política de 
NacióDigital



Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark