traducció - translate - traducción

3.6.18

La factura catalana | José Antich

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Resultat d'imatges de factura històrica


José Antich

Pedro Sánchez ja és president del govern espanyol. Poden tots fregar-se els ulls, començant per Mariano Rajoy i pel seu substitut, però és veritat. No és una notícia fake. El líder socialista ha aconseguit una cosa insòlita: sense partit que li donés suport, sense l'aval de les grans empreses i amb tota la premsa espanyola de paper en contra -tret d'alguna excepció- ha arribat en tan sols una setmana del carrer Ferraz a la Moncloa. El temps que va de la presentació de la moció de censura a Rajoy a la seva votació al Congrés. Tan sols recordo un gir polític més accelerat i va ser per una enorme tragèdia després dels atemptats del 2004 a Madrid i les eleccions que va guanyar José Luis Rodríguez Zapatero. A partir d'aquesta imprevista situació que trastoca el tauler polític espanyol, quatre reflexions.
Primera: Que l'independentisme català hagi ajudat a expulsar del govern Mariano Rajoy i el Partit Popular no suposarà un suport a Pedro Sánchez i el PSOE. Hi ha una gran diferència amb els diputats de Podemos, que hauran d'ajudar el nou govern. Ni ha de ser aquest el paper de JxCat i d'Esquerra, ni ho serà. El sant i senya del republicanisme a Madrid ha de ser Aquí no es fia. El PNB ha marcat en un tres i no res el camí. Potser que... ja n'hi ha prou de complexos.
Segon: La pantalla de governar Espanya és a tots els efectes aigua passada. Hi ha dos nivells d'acords: el bàsic, recuperar el nivell d'autonomia perdut, inclòs el control de les finances de la Generalitat, i alguna menudalla que pugui arribar; i el complet, o sigui, el que engloba el paquet de l'1 d'octubre, presos, exiliats i hipotèticament un nou referèndum, en aquest cas acordat. El bàsic es dóna per descomptat i si no hi ha gestos en el segon, el lloc de l'independentisme català només pot ser el de l'oposició.
Tercer: Ha de fer-se amb urgència una reunió a Madrid del nou president del govern espanyol amb el president de la Generalitat. Sánchez ha de reparar el dany i les mentides propagades frívolament sobre Quim Torra. És una qüestió de dignitat. Als catalans, deia Josep Tarradellas, ens perd a Madrid com ens posem de calents quan ens passen un gran raspall per l'esquena i, tot això, amb una gran cordialitat. La política melíflua que tant agrada a alguns no dóna cap resultat.
Quart: Una investigació sobre l'actuació de les clavegueres de l'estat a Catalunya durant tots aquests anys seria el democràticament exigible. Qualsevol indici que no s'hi ha posat fi, la barrera insalvable per a qualsevol acord. Això, unit a la restitució completa dels Mossos com a policia integral de Catalunya amb una única dependència de la Generalitat i accés immediat a tots els canals d'informació nacional i internacional que tenien abans de l'abrupta intervenció del 155.
Hi ha una factura catalana d'aquesta investidura, esclar que sí.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark