traducció - translate - traducción

3.8.18

Contra el racisme, sense complexos | DAVID ABRIL

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


DAVID ABRIL


Ja fa estona que el vell fantasma recorre Europa, i Espanya no podia ser una excepció. La xenofòbia i el racisme ja hi eren, però es reforcen. Seria una mica extemporani culpar també el procés d’haver despertat un monstre que aquests dies alguns han tret a passejar sense complexos. Crec que alguns amics s’equivoquen quan pensen que la dreta s’automarginalitza quan Casado guanya el congrés del PP amb el discurs que fa, perquè «no hi ha tant d’espai d’extrema dreta». Al contrari, personatges (amb els seus respectius aparells de partit) com Rivera o Casado, més enllà dels seus qüestionables mèrits, no es tiren a la piscina si no hi ha aigua. És a dir: si no hi hagués suport social als seus posicionaments, no dirien segons què.

El fenomen és molt més complex del que ens pensam. Com s’explica per exemple que als Estats Units hagin passat de tenir un president afroamericà a un Trump obertament racista? Doncs, entre altres coses, per la forma en què la dreta ha estat capaç de canalitzar el malestar social de les classes populars blanques marginalitzades i desorganitzades. A l’estat espanyol, en poc temps hem passat de l’eufòria del 15-M per canviar-ho tot i el naixement de Podem —que va arribar a ser primera força a les enquestes— als discursos obertament racistes de Casado i Rivera que, tot i no governar, condicionen l’agenda política.

Per això aquests dies hem vist com es qüestionava que acollíssim refugiats molt per davall de les nostres obligacions, que Casado digués obertament que «aquí no hi cap tothom» o que Rivera anàs a Ceuta a fer-se fotos amb policies de frontera. No em preocuparia el tema si tot plegat no marcàs també l’agenda social, perquè mantenir aquests discursos des d’espais de poder —i això inclou mitjans de comunicació— normalitza l’odi a l’immigrant i la por de la diversitat.

La construcció política i identitària de la dreta espanyolista es basa no sols en la invenció d’un mite que fa olor de reconquesta, sinó en una alteritat negativa que es materialitza en arguments de barra de bar o de sala d’espera al centre de salut, del tipus «Els moros s'enduen totes les ajudes». Tot això representa una greu amenaça a qualsevol projecte, ja no de construcció de majories socials, sinó de simple convivència social.

No podem callar davant el racisme perquè no podem permetre que ningú se senti còmode en escoltar i replicar aquests posicionaments extrems, venguin d’on venguin. Amb pedagogia si voleu, tenim el deure de lluitar contra el feixisme social, i de fer-ho, com planteja Boaventura de Sousa, amb estratègies que repolaritzin les relacions entre opressors i oprimits, i despolaritzin les relacions entre oprimits. L’amenaça no és la immigració, sinó el mateix sistema que segueix colonitzant el Sud global i que alimenta les desigualtats i la precarietat arreu, o que és capaç de traduir el masclisme en sentències judicials infumables. El mateix sistema al qual serveixen Rivera i Casado. Per cert, que tots dos eren a Davos fa just uns mesos.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark